Featured article image

Flygplan och deras ålder – är det viktigt?

Publicerad den 20 juni 2023
Kommentarer
När är ett flygplan gammalt? När många av de traditionella flygbolagen hyr in kapacitet inför sommaren, har fråga aktualiserats. ”Men ålder är rätt ointressant”, skriver Jan Ohlsson i ett debattinlägg.
Gamla flygplan eller nya? Frågan har aktualiserats den senaste tiden i och med att SAS och en rad andra flygbolag just nu hyr in kapacitet för att klara de stora trafikbehoven kommande sommar. Till del är det flygbolag i östra Europa som just nu levererar både flygplan och besättningar och det har dels dragit igång debatt om anställningsvillkor, dels om flygplanens ålder där en del svenska media förfasar sig över att ”SAS hyr in gamla lettiska flygplan”.
Men ålder är en rätt ointressant fråga; allt kommer an på underhåll. Dagens trafikflygplan kan lätt flygas upp till drygt 30 år, men då är det inte många delar kvar i original. Ett flygplan får under sitt liv betydligt fler “läkar-och röntgenkontroller” än vi människor. Minsta skruvbyte är numrerat, markerat och bokfört. Tungt underhåll läggs numera som regel ofta ut på stora underhållskoncerner, Norwegian vänder sig till Budapest, Sunclass gör teknik på sina A330 i Abu Dhabi. För övrigt genomför SmartLynx underhåll på sina Airbusmaskiner på samma tekniska baser i Tallinn och Vilnius, som utfört tyngre underhåll på ett par av SAS A320.
Smart Lynx tillhör världens största wet-leasekoncern och fenomenet med ökat privatresande, med trafiktoppar under sommar och helger, kommer göra inhyrningar vanligare och bestående. En del wetleasebolag skriver nu tre- till femårskontrakt på säsongsvisa inhyrningar och det förekommer idag i nästan samtliga stora Europabolag. Det handlar främst om att inte behöva anställa personal och hålla flygplan på heltid för säsongstoppar under delar av året.
En koll i böckerna visar att flygplanen hos SmartLynx är 16,2 år i snitt, inte vad vi normalt betraktar som gamla inom flyget, snarare medelålders. Hos moderbolaget SAS har en del av flottan liknande åldrar. Här återfinns elva A320ceo med snittåldern 16,4 år, sex Boeing 737-700 på 17.7 år, tre A321ceo på 21,1 år, fyra A319 på 16,4 år och tre A330 på 20 år. Nu ersätts några, främst 737:orna, snart med tio Embraer E195, som dock köpts begagnade i snittåldern på 15,1 år. Braathens Regionals ATR-flotta är i snitt 6,2 år, A319 i nya Braathens Internationals har ett snitt på 16,8 år medan boeingflygplanen i Norwegian Air Sweden har en snittålder på 8,2 år.
SmartLynx, flygplan hävdar sig alltså väl mot SAS egna vad gäller ålder. Det går även att notera att Lufthansa och Delta, två välrenommerade flygbolag har haft många av sina flygplan i flottan i väl över 30 år. Passagerarnas uppfattning av ålder kommer nog mest an på subjektiva upplevelser av interiören, stolar och textilier, samt hur kabinbesättningens säkerhets- och serviceattityd. 
Ligan för ungdomligaste och grönaste flotta kring Östersjön leds klart av lettiska Air Baltic och dess 42 Airbus A220. Därifrån wet-leasar SAS i sommar två-tre Airbus A220-300 för trafik främst i och från Sverige. Deras snittåldern är 3,3 år så det går alltså att skriva en rubrik i stil med ”SAS hyr in nya, klimatsmarta flygplan från Baltikum”.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Hakaol
2023-06-22 21:27

Klart att man kan flyga äldre Flygplan till exempel om man tar SAAB 340 så är dom tillverkade mitten 80-talet och fram till slutet 90-talet alltså mellan 30-40 år sedan så har dom flugits korta flygningar vilket innebär många Cycles (Landings) vilket är något som sliter men helt klart går det att fortsätta flyga med dom men det krävs ett omfattande Underhåll framförallt Strukturinspektioner. Sedan helt klart finns det många Underhållsorganisationer som kan utföra det inte bara i Sverige

Bosse Andersson
2023-06-22 18:34

Jag har också mycket gott att säga om just Amapola. Träffat dem ett flertal gånger och språkat. Oerhört kompetent personal och bolag.

thomas
2023-06-22 10:15

Det här är framtiden, De kända varumärkena SAS Lufthansa etc kommer bara vara ett varumärken all operationell flygkapacitet kommer att hyras in, från någon som kan göra det billigare än inhouse, dessutom ger detta flexibilitet mot reellt säsongs behov.
inget kan stoppa denna utveckling

Part145
2023-06-21 21:39

Det ger bolaget kontroll på utförande och val av kvalité, skulle våga påstå att Amapolas flygplan håller lika hög klass som SAS kanske bättre då man inte valt att hyra in andra bolag för sin produktion.

QM
2023-06-21 21:21

Amapola har också tungt underhålls godkännande i ett flertal länder i både Asien och Afrika. Vad jag vet det enda svenska bolaget som valt att göra detta viktiga jobb själva.

Teknikern
2023-06-21 21:11

Amapola Flyg AB har (inhouse capability) svenska Transportstyrelsens godkännande på både motor och propeller, de gör också själva allt tungt underhålls på sina F50 flygplan i Malmö.

Bosse Andersson
2023-06-21 17:54

Det här menar jag är en Icke-artikel?
Skulle själv aldrig sätta mig i en Smartlynx-maskin. Är TS påläst om bolaget ?, tycker inte man behöver Googla mycket för att finna det man söker om SmartLynx som är mindre smickrande.
Förutom det säkerhetsmässiga så är inte servicen alls lika hög som i SAS main eller ens Connect.

Airbus
2023-06-21 15:12

Dagens plan har ett “design life” på upp till ca: 25år. Därefter har inte fabrikanterna något underhållsprogram. Det går möjligen att framställa underhålls, men till stora kostnader. Som gör de gamla planen än mer olönsamma.

ABC
2023-06-21 11:03

Precis som när jag kliver in i en bil, ombord på ett tåg, färja eller kryssningsfartyg får jag en känsla när jag går ombord på ett flygplan. Är det inte kliniskt rent, syns slitage, hänger bord eller är det fläckar på säten och säkerhetsbälten? Ibland är t.o.m. saker lagade med silvertejp eller toaletterna stinker av många års bristande djupunderhåll. Det är ganska svårt att få passagerare att betala fullt pris för det.

Micke
2023-06-21 09:49

”Flygexperten” är igång igen. Det här vet väl de flesta redan?
Det märks att det är nyhetstorka…

Jens
2023-06-20 12:30

Lyft dom bolagen som flyger runt med A Neo samt B MAX. Dom har ju tagit steget fullt ut så gott det går. Dom ovan flyger ju runt med förra generationens plan och bör således klassas som icke miljövänliga bolag.
Förstår dom som sitter på planen av olika anledningar långa leasingar men BRA som tar in gammalt är ju kontraprodukivt. Visar bara att deras miljötänk inte håller

Jens
2023-06-20 12:30

Lyft dom bolagen som flyger runt med A Neo samt B MAX. Dom har ju tagit steget fullt ut så gott det går. Dom ovan flyger ju runt med förra generationens plan och bör således klassas som icke miljövänliga bolag.
Förstår dom som sitter på planen av olika anledningar långa leasingar men BRA som tar in gammalt är ju kontraprodukivt. Visar bara att deras miljötänk inte håller

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten