Flygskatten dråpslag mot turismen
Publicerad den 27 oktober 2005Redan då regeringen i höstens budgetproposition anmälde planerna på att införa en flygskatt varnade jag för att denna skattehöjning skulle sända dåliga signaler till ett antal lågprisflygbolag. Varför satsa på nya linjer och fler turer till och från Sverige om nu regeringen och riksdagsmajoriteten dramatiskt höjer lågprisbiljettpriset.
I samband med riksmötets öppnande ställde jag en fråga till infrastrukturministern Ulrica Messing om regeringen var beredd att ompröva planerna på flygskatt. Såväl frågesvar från Per Nuder som budgetpropositionen gav klart besked: Regeringen påhejad av miljöpariti och vänstern skulle driva igenom denna straffbskattning på flygresor. De stora förlorarna var givetvis ungdomar, studenter, barnfamiljer och pensionärer.
Nu besannas dessa farhågor. Lågprisaktörerna har markerar klart sitt ogillande över skatten och kommer att sluta med att öppna nya destinationer och i övrigt öka trafikutbudet i Sverige. Andra platser i Europa riskerar att gå före i den kö av städer och regioner ute i Europa som så fort som möjligt vill komma in i lågprisnätet. För flera flygplatsers ledningar är detta dåliga signaler i deras ihärdiga ansträngningar att få något lågprisbolag till sin flygplan.
I dag får vi svart på vitt. Ryan Air meddelar nu ledningen i Växjö flygplats att de ej avser att fullfölja de avtal som parterna var beredda att underteckna om att starta upp trafik mellan Växjö och London Stansted om flygskatten införs i Sverige.
För flera regionala flygplatser vilka i likhet med Växjö gärna vill se sig som nav i den växande turist-och besöksnäringen är detta ett dråpslag. Det utgör ett verkligt hot mot tillväxten inom hela den expansiva besöksnäringen. Man kan på goda grunder fråga sig om landets socialdemokratiska riksdagsledamöter som faktiskt vill införa denna flygskatt är medvetna om konsekvenserna för landet och dess näringsliv.
Är man ännu inte medveten om detta råder jag nu de socialdemokratiska ledamöterna på den kronobergska länsbänken-Tomas Eneroth, Lars Wegendal samt Carina Elgestam Adolfsson liksom övriga partivänner till dem runt om i Turistsverige att, omgående, orientera sig om lägets allvar.
Med Ert ställningstagande att säga ja till flygskatt hotar Ni våra gemensamma ambitioner i Flygsverige att sätta flera orter på flygets lågpriskarta. Ni minskar därmed påtagligt några regioners attraktivitet och besöksnäringens utveckling. Därmed hotas en lång rad nya företag och jobb inom besöksnäringen – många i orter och regioner med betydande arbetslöshet. Innevånarnas och väljarnas dom framöver kommer säkert inte att utebli.
Tillsammans med andra inslag i den socialdemokratiska vänsterkartellregeringens flygpolitik avtecknar sig en allt mer flygfientlig regering vars politik på detta område allt mer har kommit att styras av fundamentalistiska miljö- och vänsterpartister. Sverige är att beklaga som som nu riskerar att drabbas av konsekvenserna av denna politik.
Anders G Högmark Riksdagsledamot(m)
arbetsmarknads-/ trafikutskottet
ledamot av Europarådet
ordf i Sveriges Regionflygplatsers förbund
08 786 46 93
070-609 67 09
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten