Fortsättning följer om sågade snabbtåg

Publicerad den 11 april 2004
Kommentarer
Redaktionens introduktion: Efter Arne Karyds sågning av höghastighetståg för Sverige och den s k Europakorridoren (se krönika) har vi fått in en hel del reaktioner. När sedan SJ-chefen valt flyg istället för tåg på det egna bolagets paradsträcka (se artikel) och det visat sig att SJ förlorar stora andelar av fjärrtrafiken i Skandinavien till flygets låga priser och till bilens flexibilitet blir frågan alltmer intressant. Miljarderna rullar.
Den järnvägskunnige redaktören Erik Sandblom (bilden) bemöter här Arne Karyds artikel:
 
 
-Jag håller med Arne både om att inrikesflyget med Arlanda som nav är en effektiv trafikapparat, och om att Götalandsbanan borde byggas.

Men jag undrar hur du menar när du säger att Götalandsbanan (Borås – Jönköping – Tranås) borde byggas enligt normal standard. Vet du om att Banverket har 250 km/h som normal standard? Så blev det för Grödingebanan söder om Stockholm, som stod klar 1995, och så skulle en ny Götalandsbana också bli, minst. Det är idag den bästa kompromissen mellan byggkostnad å ena sidan och rationell trafik å den andra.


En sådan bana skulle medföra ökad trafik mellan Jönköping/Borås och Östergötland/Stockholm på Södra stambanan, som redan idag är hårt utnyttjad, och framtvinga en utbyggnad. En utbyggnad skulle sannolikt ske med separat bana för persontrafik, dvs 300-350 km/h. Det skulle både öka möjligheterna till rationell persontrafik och ge ökat utrymme till pendeltåg och godståg på gamla banan.


TågDen nya banan skulle också korta restiderna mellan Stockholm och Öresund, och inom 20 år har vi därför en tågtrafik konkurrerar väsentligt hårdare med inrikesflyget på alla städer i storstadstriangeln.


Bilden: Höghastighetståg för Korea. Bild från Erik hemsida. Skall dessa ta över från flyget? 


Då blir Arlandas roll som nav väldigt tydligt. Redan med dagens relativt ospektakulära tågtrafik har X2000 konkurrerat ut flyget på Hudiksvall, Gävle och Skövde, enligt Flygtorgets egen nyhetstjänst. Det är inga stora saker, men fenomenet är ändå intressant eftersom inrikesflyget, som Arne påpekar, är byggt med Arlanda som nav. Vad händer när några ekrar går sönder?


Själva Arlanda berörs nog inte eftersom den internationella flygtrafiken ökar. Men när orter försvinner från inrikesflygets karta så blir nätet fattigare. När Götalandsbanen byggts, kan även mer betydande orter som Jönköping få sin trafik till Arlanda utkonkurrerad av tåget.


Arne påpekar mycket riktigt att all flygtrafik till Arlanda består dels av passagerare vars mål ligger i Stockholmstrakten, och dels av de som byter. Flyglinjernas ekonomi är i många fall beroende av båda. Om Arlanda inte längre erbjuder så många inrikeslinjer att byta till, så minskar antalet passagerare som byter flyg på Arlanda och man är därmed inne i en för inrikesflyget negativ spiral. Bra bytesmöjligheter mellan tåg och flyg är därför bra för alla.


Till sist tror jag inte tåget kan konkurrera särskilt mycket med bättre service. Ryanair och de andra lågprisbolagen har visat att en snabb och billig resa är oändligt mycket viktigare än service. Service kostar pengar och folk tycks inte vilja betala för det. Öresundstågen, som du kritiserar för att de har dålig service, går överfulla och operatören har fått beställa fler tåg för att möta efterfrågan. Medan Linx, som du inte nämner men som kör samma sträcka, har femstjärnig service med bl a internetuppkoppling och har fått dra ner ändå.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten