Featured article image

Kastrup vill utmana andra storflygplatser i Europa

Publicerad den 22 augusti 2019
Kommentarer
Sänkta avgifter och tillväxtbonus. Det är några av insatserna som ska locka fler långlinjer till Kastrup. I sin tur ökar det flygplatsens konkurrenskraft mot andra storflygplatser i Europa.
Kastrup fortsätter att befästa positionen som den största flygplatsen i Skandinavien. Det visar bland annat siffrorna från förra året som för första gången passerade 30 miljoner. Men ambitionen är att växa än mer. Investeringsprogrammet siktar på 40 miljoner passagerare inom en överskådlig framtid. Och det är långlinjerna som ska göra det, fler än dagens 41.
– Men 41 långlinjer är inte ett slutmål. Vi vill locka till oss än fler långlinjer så att passagerare från Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Polen och Baltikum kan flyga via Köpenhamn istället för Amsterdam, London. Munchen och Frankfurt, säger Thomas Woldbye, vd för Copenhagen Airport.
Det är en framtidsplan som till del vilar på SAS, största flygbolaget på Kastrup med strax under 40 procent av trafiken. De närmaste åren utökas flottan successivt med åtta A350-900 och om ett antal av de äldre och ännu relativt billiga A340-maskinerna behålls ger det en större långlinjeflotta än idag. Lägg till ett antal A321LR så öppnar sig möjligheterna att täcka en rad nya långlinjedestinationer. Men det räcker knappast med de ambitioner som Thomas Woldbye och ledningen för Kastrup har. Därför måste flygplatsen, som ett flertal gånger utsetts till världsmästare på linjeutveckling, lyckas attrahera andra flygbolag. De senaste åren har en rad kinesiska flygbolag med varierande grader av framgång, startat trafik på Köpenhamn.
Ett sätt att öka attraktionskraften och locka fler flygbolag är sänkningen av landningsavgifterna med 10 procent 2018 och ytterligare 5 procent i år. Till det finns ett nytt incentiv-program med bland annat en tillväxtbonus för flygbolag som visar på passagerar- och kapacitetsökning. I tillägg till det har också näringsliv och politiker i Köpenhamnsregionen ett linjeutvecklingsprogram som funnits sedan 2010 med ambition att ytterligare öka Köpenhamns förbindelser med omvärlden. Det har bland annat varit drivande i etableringen av de två nya linjerna till Kina som flygs av Air China och Sichuan Airlines. De resurserna kopplas nu till arbetet på att täcka de vita fläckar som flygplatsledningen menar finns på linjekartan.
– Vi har tagit fram en lista på de långlinjer med den största potentialen men där vi ännu inte har någon trafik. Den baseras på passagerardata, marknadsanalys och möjligheten att locka fritidsresenärer.
Det är en lista som innehåller en rad tämligen självklara destinationer: Seoul, Johannesburg, Seattle och Vancouver men också Manilla, Dallas, Ho Chi Minh City, Nairobi och Mumbai. En tydlig vit fläck är Sydamerika dit det inte funnits direkttrafik sedan SAS och Varig flög på bland annat Brasilien och Chile. De ligger dock ännu långt ner på listan över möjliga destinationer från Kastrup.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Ekoxen
2019-08-25 02:24

Enligt “Linkan” tar ARN ingen landningsavgift. Förmodligen tar dom en takeoff-avgift istället. Slitaget på banorna faller nog på flygbolagen.

kent
2019-08-23 19:18

“ Sverige äger 3/7 av SAS, Det var väldigt länge sen, att så var fallet. Numera flyger SAS där det är mest lönsamt, d.v.s. Det är mer lönsamt att flyga till Asien från CPH än från Halmsjön intl. Det borde själv en 08 fatta

Rybak
2019-08-23 16:04

Orsaken till att HEL har mer trafik är, så vitt jag minns rätt, att de inte har samma begränsning i antal flyg som Skandinavien har. Skandinavien har bara 25 stycken. Finland underställs inte samma avtal. Viljan finns men utrymmet är litet.

Linkan
2019-08-23 10:38

Finnair ägs till 55,81% av Finska staten och har ingen stor hub i något annat land. Självklart går därför huvuddelen av trafiken från Helsingfors.

SAS har en annan bakgrund med Norge, Danmark och Sverige som tidigare majoritetsägare. Idag har Svenska staten endast har 14,82% Danmark har nästa lika mycket.

Men det är andra än vi Svenskar som äger huvuddelen i SAS även om SAS numera är ett Svenskt bolag.

Man kan inte sälja ut sina aktier och tro att man fortfarande kan bestämma.

Fakta
2019-08-22 22:57

Varför har Finnair och Helsingfors direktlinjer till ett otal orter Sydostasien? Därför att dom är smarta att utnyttja sitt geografiska läge. SAS ska inte ha en enda linje från CPH till Asien. Allt borde utgå från ARN med icke konkurrerande slot tider. Vi äger 3/7 av flygbolaget och får lite i utbyte.

Blabla
2019-08-22 21:25

Flygplatsen lever på konstgjord andning. Kan Helsingfors skapa vad de gjort i ett pytteland så är det uppenbart att Stockholm har bättre förutsättningar än Köpenhamn. Allt annat är jantenonsens och bara en fråga om politisk vilja.

Flygare
2019-08-22 18:56

ARN har inte en chans att på allvar konkurera med CPH. Anledningen heter Swedavia, som alla statliga bolag är Swedavia stort och ineffektivt, knappt fungerande.

Linkan
2019-08-22 17:57

Arlanda ligger i utkanten av Europa med ett mindre upptagningsområde, inte mycket man kan göra åt det.
Har aldrig upplevt någon speciellt dålig attityd på Arlanda. Det är långt att gå både mellan gater på Kastrup och Arlanda beroende vilka du flyger med.
Tar alltid bussen mellan terminal 4 och 5 mycket smärtfritt utan att ånyo behöva passera säkerhetskontrollen. Arlanda är helt ok!

Anonym
2019-08-22 17:52

Stor Stockholm borde satsa allt på Arlanda. Flytta flygtrafiken från Bromma, Skavsta & Västerås till Arlanda. Först då kan Arlanda kanske bli Nordens största flygplats.

Saltkammargutten
2019-08-22 16:42

Berlin! Ha! Den var ju bra. Tror snarare på att Warszawa hinner före med sina monsterplaner, om de nu är på riktigt.

Fritz Klyka
2019-08-22 16:29

Aldrig i livet att jag skulle byta AMS mot CPH. Sedan verkar dansken glömma Berlin-Brandenburg som nu ( peppar peppar) verkar komma igång nästa år.

@Linkan
2019-08-22 12:44

Kanske billigare än CPH, men det har ingen betydelse. Infrastruktur och attityd på ARN är helkass.
ARN kommer aldrig bli nånting annat än en matar flygplats till div. hubs i Europa

Linkan
2019-08-22 12:14

Trots flygskatt är Arlanda billigare än Kastrup. Kastrup är i dagsläget ca 15% – 20% dyrare.
Arlanda debiterar ingen landningsavgift!

AMS
2019-08-22 12:09

Känns som att de vill uppfinna hjulet. AMS fungerar alldeles utmärkt idag med större utbud än vad Kastrup någonsin kommer att få.

Svenne
2019-08-22 11:49

Sverige är världsmästare i precis allt. I vårt land går vi på charm kurser och utvecklas hela tiden. Sverige gör tvärt emot vad danskarna gör. Därför är vi bäst, bara att se hur bra det går på Arlanda!

kalasstång
2019-08-22 10:46

Om man vill att Arlanda skall vara med i racet så är det helt nödvändigt att samla att trafik i Stockholm till en flygplats. Lägg ner och flytta trafiken från Bromma till Arlanda. Ta sedan ett omtag på Arlanda och investera i flyginfrastrukturen där och inte i kontor och affärsytor som Swedavia pysslat de senaste åren

Långbänken
2019-08-22 10:27

Nu kanske det är dags för Arlanda att på riktigt satsa på att bli en kortdistans och matarflygplats. Kastrup har tre banor med längd över 3000 meter – och en målinriktad marknadsföring på intercont. Arlanda bygger kortbanor och har inriktning på fler butiker. SAS satsar förstås på Kastrup trots att Sverige är en industrinationen med flest invånare.

Teetime
2019-08-22 10:05

regeringen att sätta ned foten och göra sig av med MO-oket så att Sverige och inte minst ARN kan utvecklas i st f i det närmaste avvecklas.
Ja, även vi svenskar kommer att fortsätta flyga!!!

Saltkammargutten
2019-08-22 08:55

Dags för Arlanda att vakna! Yes you can!

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten