Krav på regeringen: Flygledarkonkurrens
Publicerad den 27 mars 2007Skapa möjlighet för konkurrens av svensk flygledning!
Det kräver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Svenska Flygföretagens Riksförbund, SFR och ACR Aviation Capacity Resources AB, i ett brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson (bilden).
I sitt brev till Åsa Torstensson skriver de tre bl a:
"Under de senaste veckorna har återigen flygtrafiken i Sverige drabbats av förseningar på grund av brist på arbetande flygledare." Man påpekar att problemet inte är en engångsföreteelse, utan cykliskt återkommer, senast under våren sommaren 2005.
Undertecknarna finner situationen ohållbar “för både flygresenärer och flygbolag när LFV-personal fattas i positionerna för att upprätthålla flygtrafiken” och påpekar att Arlanda senast häromdagen drabbats av stora förseningar på flygledarbrist. Man påpekar att detsamma inträffade den 3 mars, men då mycket mera uppmärksammat i media.
Bilden: ACR hos Royal Saud Air Force
Brevskrivarna konstaterar:
“Det talas i sammanhanget om att flygledarnas lönekrav inför löneförhandlingarna är mycket stora för den kommande treårsperioden.”
Per Töörn, förbundsdirektör i SFR, säger som en kommentar till brevet till Åsa Torstensson, till Flygtorget @irmail: “Konkurrens skulle öka trycket på LFV och därmed ge mer tillgänglig personal. Att det nu råder brist på flygledare beror på att man stoppade utbildningen under flygets krisår efter 11 september. Nu startas trafikledarskolan i Malmö igen, men det tar ju två år att få fram elever som kan börja arbeta.”
Åsa Torstensson informeras om att brevskrivarna anser att en öppen marknad för flygtrafikledning mm skulle lösa de kostsamma störningar som nu drabbar både flygresenärer och flygföretag.
I brevet hävdas att ett beslut i frågan försenas av diverse pågående utredningar och de arbetsprioriteringar som tjänstemännen i regeringskansliet gör. Dessutom anklagas LFV för att använda den pågående flygplatsutredningen och ändringarna i luftfartslagen, som ska ut på remiss, som ett medel att förhala beslutet om konkurrensutsättningen.
Nu kräver dock de ekonomiskt drabbade – främst kommunala och privata flygplatser, flygbolag m fl – att regeringen prioriterar genomförandet av en öppen konkurrens så att det blir verklighet snarast.
I brevet påpekas att många icke-statliga regionala flygplatser som idag går med förlust skulle kunna spara 10-20 Mkr om året åt de kommuner, landsting och regioner som driver flygplatserna om flygtrafiktjänsten konkurrensutsattes.
Dessutom har Konkurrensverket yttrat:
“En ökad konkurrens inom området bidrar till en ökat samhällsekonomisk effektivitet, vilket är gynnsamt för konsumenter och skattebetalare.”
Konkurrensverket anser dessutom att det bör vara en strävan att även statliga flygplatser borde öppnas för konkurrens.
I det brev Åsa Torstensson idag mottar kan hon läsa:
“En konkurrensutsättning av flygtrafiktjänsten brådskar! För varje dag som går riskerar flygresenärer och flygbolag återigen att bli stående på flygplatserna med LFV har personalbrist och personalplanerar. För varje dag som går innebär att de regionala flygplatserna går miste om ett verktyg att minska sina kostnader och förbättra effektiviteten i sin verksamhet.”
De tre representanterna för SKL, SFR och ACR ser ingenting “som talar emot en öppning av marknaden för såväl icke-statliga som statliga flygplatser redan nu.”
“Vi på SKL, SFR och ACR träffar gärna statsrådet och företrädare för departementet och diskuterar frågan vidare.”
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten