Norge vill införa lag på biobränsle för flyget
Publicerad den 3 september 2018Minst en procent av allt flygbränsle som tankas i Norge ska vara förnybart. Det vill norska regeringen inför som lag. SAS eget oljebolag är kritiska.
SAS och BRA har gjort det, Spicejet, KLM, Lufthansa och ett flertal andra flygbolag har också flugit med inblandat biobränsle i tankarna. Många menar också att ett miljövänligare flygbränsle är det bästa sättet för flygbranschen att ta ansvar för den miljöpåverkan som flygandet innebär.
Nu har det norska miljödepartementet gett Avinor, Norges motsvarighet till Swedavia, i uppdrag att skynda på den utvecklingen. Redan idag tillhör Oslo det fåtal flygplatser som kontinuerligt erbjuder flygbolagen biobränsle. Enligt ett förslag som nyligen varit ute på remiss ska minst en procent av det bränsle som säljs till flygbolagen med trafik i Norge innehålla biodrivmedel. Förslaget skickades ut i början av juni och enligt planerna ska det vara omvandlat till en färdig lag som träder i kraft redan den 1 januari nästa år.
Det har fått bland andra SAS att protestera. Det egna bolaget SAS Oil levererar allt bränsle som SAS tankar i Oslo och där menar man med att det knappast är möjligt att leva upp till den nya lagen. Idag är det i USA som merparten av världens biobränsle för flygbranschen tillverkas, i första hand av återvunnen frityrolja. Den totala mängden som produceras idag ligger på cirka 30 miljoner liter per år. SAS tecknade så sent som i juli i år en avsiktsförklaring tillsammans med Preem om att starta tillverkning av förnybart flygbränsle, men det är fortsatt något som ligger ett antal år fram i tiden.
– Det innebär att 1 procentkravet i Norge skulle vara tvunget att attrahera 30 – 50 procent av dagens totala produktion idag vilket skulle innebära en kraftig utmaning på gränsen till det realistiska och kommer dessutom att innebära att andra transportslag kommer beröras negativt, skriver SAS Oil i ett remissvar som Flygtorget tagit del av.
Vid sidan av den begränsade tillgången globalt på hållbart flygbränsle, är det faktum att literpriset är betydligt högre än för vanligt jetbränsle något som varit ett hinder för fler flygbolag att satsa på biobränsle. Norska Miljödepartementet är själva medvetna om att den osäkra tillgången kan driva upp priserna. Bränslekostnader är generellt en av de två-tre största kostnaderna för flygbolagen som därför säkrar tillgången med långsiktiga avtal. Att kortsiktigt tvingas betala i snitt tre gånger mer för bränslet, oroar SAS.
– Ett krav på en begränsad resurs som inte är tillgänglig på en öppen marknad kan få oönskade effekter på konkurrensen, skriver SAS i sitt remissvar och menar att mycket talar för att det norska kravet inte kommer att få den effekt som man räknar med.
Det finna ännu inga planer på en liknande lag i Sverige. Enligt Swedavia finns en förståelse för den begränsade tillgången på förnybart jetbränsle vilket innebär krav på en omfattande utredning innan en lag liknande den i Norge kan bli verklighet i Sverige.