Norska piloter i SAS vill ha fler långlinjer från Oslo
Publicerad den 23 januari 2014
I dag har SAS en långlinje från Oslo, till New York. Den har med kortare avbrott funnits i drygt femtio år och är en klassisk, men också den enda intercont-förbindelsen från Norge.
Den främsta konkurrenten Norwegian har på bara ett knappt år öppnat tre långlinjer från Oslo, till Bangkok, New York och Fort Lauderdale. I vår blir det ytterligare tre, till Orlando, Oakland och Los Angeles. Det har fått de norska piloterna att reagera och befara att SAS ska vara lika långsamma i reaktionerna som när Norwegian började sin stora expansion år 2002 när SAS tog över Braathens och såg sig ha ett fast grepp om den norska marknaden.
– Vi lät Norwegian växa snabbt utan att reagera och nu är de praktiskt taget lika stora som oss i Skandinavien, säger Jens Lippestad, ordförande i den norska pilotföreningen till tidningen Aftenposten. Han menar också att passagerarströmmarna och resenärernas förväntningar förändras snabbt idag. Trots det håller SAS fast vid principen att all interkontinental trafik ska gå via Kastrup, precis som den gjort sedan flygbolaget startade.
– Det är helt fel att norska SAS-resenärer först måste resa fel väg, söderut, för att sedan passera över Norge igen efter tre-fyra timmar på väg till USA, säger han till tidningen.
Det är argument som känns igen från den svenska debatten men det är inte enbart SAS långlinjestruktur och konkurrensen från Norwegian som oroar Jens Lippestad. KLM, British Airways och Lufthansa har idag en stor matartrafik från flera norska städer till sina respektive hubbar. För norska resenärer på väg långt bort spelar det ingen roll om det byte som måste göras sker på Kastrup eller i Amsterdam.
Norge är SAS största enskilda marknad och det finns en tydlig tilltro till SAS som flygbolag. I en undersökning nyligen, utförd av tidningen VG, svarade över 50 procent av de tillfrågade att de helst väljer SAS för en resa till USA istället för Norwegian, 17,8 procent och 8,5 procent skulle välja United Airlines som också har en direktlinje från Oslo till New York.
Jens Lippestad tänker inte nöja sig med det ovanliga utspelet i media utan ska nu ”fullfölja frågan in i SAS-systemet”. Vilken respons det kommer att ge, återstår att se. SAS vd Rickard Gustafson slog så sent som för någon vecka sedan fast att långlinjerna ligger där de ligger, i Köpenhamn. Ett avgörande faktum är att upptagningsområdet runt Öresund, tillsammans med norra Tyskland och delar av Polen och Baltikum är stort och viktigt.
– Idag utnyttjar vi vår långlinjeflotta fullt ut, men det innebär inte att vi är passiva kring intercont. Det pågår en långlinjeplanering bland annat med bakgrund i att vi får nya flygplan de kommande fyra åren, både Airbus A330 och A350. Vi är mycket medvetna om vad våra konkurrenter gör och vänder absolut inte ryggen åt marknaden, säger SAS presschef i Sverige Henrik Edström till Flygtorget.
Kommentarer
Ja gör något nu innan danskarna roffar åt sig allt.FlygGöteborg Oslo Nordamerika Stockholm Oslo Nordamerika , Oslo Stockholm far East även Malmö Göteborg Nordamerika och Malmö Stockholm far East Även fler direkt linjer inom Europa från Oslo och Stockholm Ex första flyg Paris Stockholm anländer först på em.
Kom ihåg fäljande: Norge och Danmark är fiske resp jordbruksnationer. Sverige är ett högteknologiskt land med fler invånare. All Asientrafik är närmare från Stockholm. De flesta intercontpassagerarna är svenskar. Om SAS ändå väljer att flyga långlinjer från CPH så är det bara (dansk) politik. Enda chansen är att kapa trossarna och skapa Swedish Air Lines.
Det bor mer än dubbelt så många i Öresundregionen som i Osloområdet, samt betydligt fler än i Mälardalen. Det är inte där SAS stora marknad är, det är i norra centraleuropa. Nordtyskland, Polen, Baltikum osv. Då ligger CPH perfekt. Med många nya flygplan kan nya linjer ändå öppnas från STO och OSL.
Dyrt med längre feederflighter, det är därför Finnair outsourcar dessa. Tror knappast SAS- piloterna är intresserad av detta.
Spar på dina cyniska kommentarer. Mitt inlägg riktade sig till den grupp av människor såsom i SAS strategiska ledning som enbart mäter upptagningsområde i befolkningstermer och inte i ekonomiska termer. Jag har inte sett en enda kommentar från SAS som använder den mätstkckan. Som Sthlms gamle landshövding Adolfsson sa en gång: SAS har missat Stockholmståget.
Det skulle vara jätte bra om SAS flög Göteborg-Oslo-New York som tidigare.
Dax för nobelpriset i ekonomi till “Fakta”som upptäckt att Sthlm/mälardalen är en global ekonomi:-):-) jo..jag tackar för den upplysningen..
Det fantastiska är att Air China har flugit ARN PEK i 20 år också THAI flyget BKK dagligen så länge jag kan minnas. Nu flyger Norwegian BKK också. När skall SAS vakna? Det är samma visa år efter pr – en totalt döende strategi. Kastrup kommer att förbli SAS grav, totalt beroende av transit trafik. Öresundsregionen är inte en global ekonomi i jämförelse med Stockholm/Mälarregionen oavsett upptagningsområdet.
Hur gick det med ARN-BKK (har startas i olika omg) och ARN-PEK?
Tänk alla dom dagliga 737 orna som flyger mellan OSL-CPH och ARN-CPH som skulle tvingas upphöra….
F.d.Vp. Marie Erling fick WARNING om Ryanair 1999; – vidare lägg ned Business i Europa; samt minska alla priser med 50%. Svaret var att Ryanair BARA tar 10% av marknaden; – men dom tog 48%.
DNL/SAS/IATA under perioden 1951 – 2000.
Efter piloterna med krav om tre i cockpit, fina hotell på Manhattan extra höga traktamenten osv gjorde att B767 inte gick att få någon lönsamhet i från OSL eller knappt någon annan atlant flygning heller, nu vill flyga stora flygmaskiner från OSL är det ett lustigt inlägg. Har de operativa kostnaderna hamnat i nivå med Norwegian nu?
SAS tjänar pengar på sina långlinjer så varför flytta på trafik som man redan tjänar pengar på.Att starta upp en ny dest. + att skaffa en flygplan till kostar massor och dom pengarna finns inte nu.
Alla svenskar/norrmänn bor inte i Stockholm/Oslo så om vi byter i CPH/LHR/AMS är skit samma! Flyger gärna med SAS som har bra produkt och är pålitligt, dom kan det här med långlinjer!
Vill inte nödvändigtvis ha fler långlinjer.
Men, flytta några av dom som finns i Köpenhamn till Stockholm, östtrafik och Oslo, västtrafik, för att göra dom mer lönsamma. Köpenhamsdominansen kommer att bli SAS grav annars.
Inga extraavgifter och överlägsen tidtabell. Det blir lägre kostnader för ett företag?
Som chef driver jag frågan att hålla kostnader nere. SAS har bättre trafikprogram men dyrare priser än konkurrenterna.
Mina anställda åker hellre med norweigan och är borta en dag extra och får mer i personligt traktamente än stressåka fram och tillbaka med
SAS. Både jag och mina anställda är nöjda.
Norweigans hemsida slår dessutom allt med enkel navigering och bokning!
BGO-pax kan f.eks velge å fly via LHR eller AMS med BA hhv KL. V.g. se på hvor mange avg disse selskap har fått på BGO de siste år.
Tenk litt utenfor boxen, selv om det normalt er vanskelig for svensker…..det er flyr der yte enn bare Norwegian og SAS.
Dessuten, poenget til SAS-flygerne er at “SAS sover i timen”. Norwegian fikk vokse fordi SAS lot de det, vi ser short-haul. Skal SAS tape ennå fler long-haul pax fra Norge? Egentlig ikke meg i mot
Vill inte nödvändigtvis ha fler långlinjer.
Men, flytta några av dom som finns i Köpenhamn till Stockholm, östtrafik och Oslo, västtrafik, för att göra dom mer lönsamma. Köpenhamsdominansen kommer att bli SAS grav annars.
Med fungerande Dreamliners eller andra mindre widebodies som är bränslesnåla så är det hållbart med långlinjer för färre passagerare. Sydn att Dreamliners rykte är så förstört av alla missöden.
Det är ett riktigt bra plan. När det får fungera.
Under min tid som pilot, togs frågan upp med dåvarande VD Jan Stenberg. Det gällde då STO-BKK. Thai flög B747 4 ggr i veckan sträckan med 80% beläggning. Svaret blev “inte lönsamt” Idag flyger Thai varje dag.
VD Lindegaard fick frågan om Norwegian utgjorde ett hot mot SAS år 2009. “Har aldrig hört talas om bolaget”
Passagerare från Bergen blir ej hjälpta av fler linjer från Oslo. De kan idag flyga direkt till Köpenhamn med ett stort utbud flygningar. De får ett byte i vilket fall.
Håller absolut med – själv undviker jag tyvärr SAS pga byte i CPH. Det gäller både inom Europa och på långlinjerna!
Om SAS startade alla sina Asien flygningar från Arlanda och alla USA flygningar från Oslo. Då skulle SAS spara ca 1 flygtimme per vändning. Då går SAS garanterat… med vinst nästa år igen!
Tror inte svenskar eller norrmän skulle klaga om de slapp en extra flygning till Köpenhamn, man vill ju komma iväg direkt. Hoppas det kommer fler som lyfter upp detta, bara för man öppnar fler långlinjer från OSL och ARN behöver det inte innebära att man konkurrerar mot sig själv i CPH…
Vad är det för fel att prova något nytt? SAS har gått dåligt i vad 20-25 år och har under hela den tiden haft Kastrup som hubb
Kanske är det dags att prova något nytt. Konkurrensen om kunder blir ännu hårdare så fort Berlins nya flygplats öppnar.
Lite roligt att höra alla vill ha fler långlinjer. Till vilket pris kan man ju undra?
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten