Pilot vill köpa Widerøe
Publicerad den 31 oktober 2012
Norska Widerøe är ett helägt dotterbolag till SAS och en av få guldklimpar i koncernen. Bolaget flyger till största delen inrikes, 400 dagliga avgångar, i det bitvis mycket täta linjenätet men också en del internationella destinationer, bland annat Göteborg, Visby, Newcastle och Aberdeen..
Nu visar det sig att piloterna i Widerøe har långt gångna planer på att köpa ut flygbolaget ur SAS-koncernen och själva ta över verksamheten. Det rapporterar den danska tidningen Berlinske Business som konstaterar att det enda som återstår i förhandlingarna är prislappen.
Drivande är flygkaptenen Ola Giæver som flugit för Widerøe i drygt 30 år och tillsammans med en utomstående finansiär har förhandlingar förts sedan förra sommaren. Allt med målsättningen att säkra att flygbolaget blir kvar i norsk ägo.
– SAS är i en svår situation som inte kan fortsätta och har därför behov av att sälja ut för att få in nytt kapital. Min plan med köpet är att vi också fortsättningsvis ska ha ett tätt samarbete med SAS, säger Ola Giæver till Berlinske Business.
Den prislapp som alltså ska fastställas lär hamna på dryga miljarden. Widerøe har haft en stabil ekonomi de senaste åren och levererar in ett par hundra miljoner i vinst till SAS. Dessutom utsågs flygbolaget till European Airline of the Year så sent som i september i år. Över huvud taget är Widerøe en nationalklenod med anor sedan 1934 och en del av själva infrastrukturen för transporter och resande i Norge. Det gör att Ola Giæver inte tror att det blir några problem att hitta villiga investerare. Han räknar också med att SAS hellre ser att de anställda tar över Widerøe och driver det vidare i ett samarbete, än att en det säljs till en aggressiv konkurrent.
– Det avgörande är att Widerøe har stabila ägare och förblir kontrollerade av norska intressen, säger han till Berlinske Business.
Widerøe har idag en flotta på 39 flygplan, alla Bombardier Dash 8 i olika konfigurationer.
Kommentarer
Linjeflyg var tvungen att skaffa sig större flygplan då svensk inrikestrafik ökade men Arlandas kapacitet var konstant. 1:a Irakkriget: inrikespax minskade från 9 till 6 MPax. Då kollapsade LIN och SAS fick ta hand om LIN 1992.
Först därefter har Arlandas 3:e bana byggts och kapaciteten ökats.
Ja, SAS kan integrere WF inn. Men øke priser, neppe.
WF’s største aktiviteter er kortbane i Norge, som blir upphandlet. WF har konkurrenter og kan ikke presse priser ovenfor den norske staten i det uendelige. Da vil høyst sannsynlig Staten endre vilkårene for utlysning.
Både innenriks og regionalt til utlandet flyr i dag selskapet med konkurranse, der kan neppe priser heves.
SAS kan ju alltid integrera Wideroe i sin mainline operation som man gjort med Linjeflyg och Braathens. Vips går priserna upp och trafiken störtdyker. Känt SAS-recept!! Wideroe dör och SAS med fastän långt senare efter att man kramat ur tillgångarna. Hur länge ska skandinavien stå ut med SAS?
Bevis på att pilotlönerna är för höga.
Man hör aldrig att flygvärdinnor eller lastare köper ett flygbolag.
..nått som på 5 år ger mer pengar genom ägande än en tillfällig engångspost? Det skulle vara väldigt kortsiktigt tänkande.
Sälja ut ett bolag för ca en miljard som årligen drar in ett par hundra miljoner låter billigt.
SAS kanske säljer det och avslutar avtalet med WF?
att sälja ut det ända bolag som bringar några pengar
er det derfor DAT tidligere har vunnet upphandling Oslo/Bergen-Florø v.v.?
En stor andel flygningar som Wideroe gör subventioneras av Norska Staten. Var 36e månad upphandlas dessa, och det är en stor risk. Det var på en ren teknikalitet som dom fick behålla kontrakten 2011. Det Danska bolaget som vann upphandlingen (var det DAT?) kunde inte påvisa att dom hade vara och rutiner för att operera i det Norska vinterklimatet. Att investera i ett bolag som har en så stor andel statligt upphandlad trafik är en stor risk.
mycket riskkapital och villiga investerare i Norge, speciellt när det gäller Norska intressen.
Tror inte det är några problem för SAS att få bra betalt, där personalen på Wideröe går in som delägare med en rik investerare, sedan skriver man ett långsiktigt samarbets-avtal med SAS.
SAS slåss för sin överlevnad och i processen hotas andra som Wideroe. SAS kommer att begära så mycket pengar för Wideroe att ingen pilotgrupp kan finansiera köpet. Den som köper är penningstinn och kommer att kräva en sådan avkastning att Wideroe kommer att få gå på svältkur för att överleva…
mye produksjon for SAS i Norge-så man må være forsiktig med hvem man selger til
att SAS aldrig skulle sälja Wideröe till Kjos eller någon annan konkurrent!!
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten