Featured article image

Pilotprotester mot en pilot på flightdeck

Publicerad den 31 juli 2023
Kommentarer
Räcker det med en pilot på flightdeck? Den frågan arbetar bland andra Airbus och Easa med. Men det kritiseras av internationella pilotorganisationer.
En eller två piloter på flightdeck. Inte sällan har företrädare för olika delar av flygbranschen, Michael O’Leary bland andra, dragit igång diskussioner om att det i dagens digitaliserade teknikmiljöer räcker med en pilot ombord. Sedan en tid arbetar även Airbus på att utveckla tekniken på flightdeck för att göra det möjligt med enpersonersbemanning. Även den europeiska flygmyndigheten Easa har påbörjat en översyn av regelverket. Det skulle i så fall handla om att tillåta en pilot i cockpit i perioden mellan start och landning, något som i så fall skulle kunna leda fram till möjlighet att minska antalet piloter ombord på de riktigt långa flygningarna.
 
Men det är ett utrednings och utvecklingsarbete som inte tilltalar pilotorganisationerna på olika nivåer som menar att det enbart handlar om ekonomiska vinster på bekostnad av säkerheten.
 
Vi är emot alla förslag om att minska bemanningen ombord som kan äventyra den otroligt höga säkerhetsnivå som råder i flygbranschen, sa Jack Netskar, ordförande i IFALPA på en konferens i Montreal nyligen.
Den översyn av regelverket som Easa genomför handlar om två möjligheter: En pilot ombord på rena fraktflygningar, en pilot på flightdeck under delar av en passagerarflygning. Nya regler skulle kunna börja gälla så snart som 2027. De bygger i sig på att den tekniska utvecklingen kan göra det möjligt för en person att ansvara för flygningen, hela eller delar av den. Men i bakgrunden finns också det faktum att flygbolagen ser en annalkande kris i rekryteringen av nya piloter, efterfrågan utmanar tillgången på utbildade piloter. 
 
Det går inte att ersätta den kompetens och den yrkesskicklighet som minst två piloter omsätter på flightdeck under hela flygningen, fortsatte Jack netskar.
 
Han fick stöd av Otjan de Bruij. Ordförande i pilotorganisationen ECA, som också hänvisade till ”miraklet på Hudson”. Den nödlandningen var ett resultat av två piloters ansträngningar.
 
Som flygkapten konstaterar jag att förslaget är vansinne. Inte heller långflygningar över till exempel oceaner är befriade från tillbud eller nödlägen. 
 
Kritiken har också stöd i undersökningar bland passagerare: Så många som 85 procent skulle känna obehag om det bara fanns en pilot ombord.
Skriv en kommentar

Kommentarer

Andreas
2023-08-03 07:14

Det handlar alltså bara om rena fraktflygningar där man tittar på att reducera 2 till 1? För paxflygningar kan det bara tänkas bli 1 pilot under delar av flygningen? Om en andra pilot ändå måste finnas ombord för att arbeta delar av flygningen så handlar det väl bara om en reduktion från 3 till 2 piloter på långa flygningar?

Johan
2023-08-02 20:09

… men det kommer att dröja minst 30-40 år innan det eventuellt realiseras. Tekniken kan man säkert ordna till, men certifiering etc kommer att dröja decennier.

PM
2023-08-02 16:29

… t ex C500 och liknande mindre high-performance flygplan. Borde gå att utveckla flight deck även på transportflygplan så att en pilot räcker. Dock nog bäst att ha en extra standby-pilot ombord.

Ekstrand
2023-08-02 13:14

Hej,
Diskussionerna om att vara ensam pilot i cockpit idag eller i framtiden kommer bli en omöjlighet. Ibland kan det behövas fler piloter i cockpit än nuvarande två, se utvecklingen av haveriet på Gottröra Arlanda/Stockholm.
Flyghälsningar Ekstrand

Mr €
2023-08-02 12:55

Det krävs en certifieringsstandard för att ersätta styrman med dataprogram och säker kommunikation. Antar att det blir datorer både hos ATC och Flygplanstillverkaren och alla ska snacka ihop. Inga mera “unstable approach landings” eller “altitude overshoots”.

Wallenbom
2023-08-02 11:56

Pilotjobbet är idag huvudsakligen att trycka på knappar och reglage efter förutbestämda manualer och rutiner. Ungefär som att spela dataspel. Med bra kameror, operatörer på marken och effektiva (med dubbel säkerhet) datorer och en styrman i cockpit som övervakar och är den första back-up-personen ombord är det helt överflödigt med två piloter. Sannolikheten för pilotfel minskar kraftigt och “kaptenen” sitter på marken och ansvarar för flygningen. Kommer att fungera mycket bättre än idag.

Åke
2023-08-02 11:36

Flera decenier bakåt i tiden är ingen vision för framtiden, ganska kul att du resonerer på det sättet faktiskt:)

Tänk flera decenier framåt i tiden och titta på den hastighet utvecklingen har idag. Något vi kan se är att politiker, företagsledare har klivit ombord för att utvecklingen ska gå framåt och inte längre sitta fast i det gamla. Du kan nog förutsätta att inget är omöjligt längre om du lyssnar på den nya generationen.

Captain X
2023-08-02 11:26

Ni som jämför tex Metrotåg med flygplan visar att ni inte har kunskap eller piloterfarenhet överhuvudtaget. Ett tåg kan stoppas på linjen vid olyckor, fel, sjukdom eller annat detta till skillnad mot ett flygplan.
Jag har flera decenniers erfarenhet av tung internationell luftfart och sågar det här vansinnesförslaget totalt. Vore intressant att få en redogörelse hur man helt ska eliminera risken för tex cyberattacker.

Optimisten
2023-08-02 11:00

När vi får helt självkörande bilar ökar säkerheten. Denna tekniken kommer vara förhållandevis lätt att sedan överföra till flyget då det är mycket mer förutsägbart än biltrafiken. Det är bara en tidsfråga innan det bara sitter 1 pilot där framme och flyget blir då mer säkrare.

Pilot
2023-08-02 09:38

det kommer ske stegvis och vi är redan på väg mot ett nollpilotsystem utan att veta om det. Tekniken är i ständig utveckling och pilotens jobb förenklas i små steg för varje flygplansgeneration. Piloter bevakar mer än de faktiskt flyger, piloter ger flygplanet instruktioner hur det ska flygas, men är det någon som tror att piloter kommer vara bättre än systemen i framtiden, inte en chans säger jag.

Linkan
2023-08-02 01:46

Kanonbra, kan spara 50% av kostnaderna för piloter. Det kommer oavsett ni vill eller inte, frågan är när. Money talks.

D
2023-08-01 13:54

Enpilotsystem på fraktflyg kan i teorin minska kostnaderna och pilotbristen. Men det skulle förstås kräva ny dyr teknik både ombord och på marken, ökad övervakning från marken och det skulle göra yrket mindre attraktivt vilket t.o.m. skulle kunna förvärra pilotbristen. Och varningsklockorna ringer högljutt för cyberangrepp om planen ska kunna styras från marken vilket lär krävas för att förhindra katastrof om den ensamma piloten antingen blir inkapaciterad eller självmordsbenägen.

Charles Chef&HRExpert
2023-08-01 11:22

Här ska poppas popcorn! En lång tråd kommer det bli med personer som har en övertro till teknik och kommer att anklaga alla som har motsatt åsikt för att vara teknikfientliga.
Är det väldigt dyrt att flyga idag…? Behöver vi flyga mer till lägre priser…? Är egentligen en pilots lön, ställd i förhållande till allt annat verkligen en faktor…?
Om passagerare får en fråga om merkostnad per biljett om det är två piloter, vad tror ni svaret blir då…?

kalle
2023-08-01 10:59

Att tåg är förarlösa och har varit det sedan länge beror på att det är enkelt. Ett metrotåg körs i en dimension i en kontrollerad miljö. Ett flygplan styrs i 3 dimensioner (4 ink tid) och miljön är mycket dynamisk och oberäknelig. Ett misstag ombord kan vara katastrofalt och därför behövs det två personer.

Captain X
2023-08-01 08:03

Ett vansinnigt förslag av människor som INTE har någon som helst kunskap eller förståelse om flygoperativa frågor. Bara att kasta i papperskorgen.
Vad är nästa förslag, gratis vuxenblöja !

Bonden
2023-07-31 19:02

Jag tror att flygbolagen kommer enas om fördelarna med enpilotsystem precis som de samlats runt miljöproblemen för att hitta lösningar. Man har förstått att det är tekniken som ska ta oss framåt för mer lönsamhet och en bättre miljö för framtidens flyg. En pilot mer är en passagerare mindre.

B737
2023-07-31 18:34

Den som har sett hur hur en B737 cockpit ser ut borde inte vara orolig för att mista jobbet inom överskådlig framtid. Certifiering är dyr och tar tid. Vilket i princip gjort att de ledande flygtillverkarna valt att sätta in gammal teknik i nya flygplan. Varför? För att det är billigare. Varför kommer flygplan även i framtiden att flygas av en kapten och en styrman? För att det är billigare.

Wallenbom
2023-07-31 17:14

Om den verkliga kontrollen och driften av flygplanet kommer att ske från marken är det bara en pilot i en supportroll som behövs ombord. Inom tågtrafiken i många städer accepteras helt förarlösa farkoster som helt styrs centralt. Olycksrisken är minst lika hög och ännu har inga svåra olykor inträffat. Bl.a. körs hela metro i Köpenhamn förarlöst. Risken för pilotfel kommer att minskas dramatiskt och flygsäkerheten förbättras.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten