Protest eller miss av FlyMe och Sterling?
Publicerad den 15 juni 2006Genom att de båda lågprisbolagen inte deltog får de statligt anställda resa betydligt dyrare på flera Europa-linjer med andra bolag.
Nu säger dock Fredrik Skanselid (bilden), FlyMe´s VD, till Flygtorget @irmail, att både FlyMe och Sterling avsiktligt lämnade in sina anbud för sent, som en protest - "och för att skapa debatt".
“Att man vinner dessa anbudstävlingar betyder nämligen nästan inte ett dugg, utan de statsanställda reser ändå enligt invanda mönster, oftast med statsbolaget där man ju också samlar bonuspoäng”, säger Fredrik Skanselid.“Trots att vi vann upphandlingen på inrikes Göteborg-Stockholm, och Malmö-Stockholm både 2004 och 2005, med en attraktiv tidtabell och låga priser, så har det varit en katastrofal uppslutning. Vi fick nästan noll extra passagerare från staten genom att vi vann upphandlingen, utan de fortsatte med andra alternativ.”
Fredrik Skanselid kallar därför upphandlingen för “ett spel för gallerierna” och säger:
“Varför ska vi som bolag lägga ned tid, möda och pengar på att lämna in anbud när det inte finns någon som helst kontroll av att de statligt anställda verkligen väljer att flyga med den som vunnit anbudstävligen?”
Nu kan man förstås inte hundraprocentigt veta om hela sanningen verkligen är, att FlyMe och Sterling medvetet inkom med sina anbud ett par dagar för sent, den 3:e, respektive 2:a maj, i stället för till den sista anbudsdagen den 28 april – eller om man i efterhand kommer med en mera hedervärd förklaring till det egna slarvet.
För faktum är, enligt Jorma Kujansuu, kontraktsansvarig på Försvarsmaktens Logistik, som ansvarar för statens upphandlig av flygresor, att det nästan varje gång man har en upphandling, inkommer anbud för sent för att de ska tillåtas delta.
Även Czech Airlines inkom f ö i den senaste upphandlingen för sent med sitt anbud.
Jormaa Kujansuu vill inte kommentera det i år inträffade på annat sätt än, att det ju ligger i statens intresse att så många som möjligt lämnar ett giltigt anbud.
Har det hänt att SAS har kommit för sent med ett anbud någon gång?
“Nej, inte vad jag vet.”
Man kan bara konstatera, att o m det varit så att FlyMe´s och Sterling´s inkommit i tid och tillåtits delta i anbudstävlan – och o m de statliga resenärerna därefter i möjligaste mån valt att flyga med billigaste och snabbaste alternativ, så hade vi skattebetalare kunnat spara stora pengar på ett billigare statligt flygresande inom Europa. De båda flygbolagen hade naturligtvis också fått välbehövlig påfyllnad av inkomster.
När Flygtorget @irmail tar del av också de för sent inkomna anbuden visar det sig, att FlyMe sände in anbud på sju Europa-destinationer, alla till lågprisbolagets jämförelsevis attraktiva priser.
Men genom att FlyMe´s anbud inte kom in i tid, så flyger nu t ex SAS i ensamt majestät från den 1 juli statstjänstemän Göteborg-Amsterdam för 3 250 kronor enkel resa, vilket FlyMe var berett att göra för 800 kronor. Samma sak med Göteborg-Paris, en upphandling som SAS vann med 3 575 kronor i affärsklass och 2 900 kronor i ekonomiklass, enkel. FlyMe erbjöd sig sälja enkelbiljetter på samma sträcka för 1 100 kronor.
Ja, och om bara Sterling hade kommit in med sitt anbud i tid, så hade svenska statstjänstemän från den 1 juli kunnat flyga t ex Stockholm-Rom för från 196 kronor till max 3 624 kronor.
Nu vanns den upphandlingen i stället av Ethiopian Airlines med 2 190 kronor för enkel resa i affärsklass, med SAS som andrahandsval, 4 950 kronor för enkel resa. Polska LOT blev tredjehandsval för 5 200 kronor, men då får man flyga via Warszawa.
Sterling´s anbudsdokument till Försvarsmakten Logistik visar, att bolaget var villigt att flyga statsanställda Stockholm-Nice för från 593 kronor till 3 624 kronor.
Där blev dock SAS, genom att Sterling´s anbud inkom för sent, ensam herre på täppan med 5 950 kronor för en enkelbiljett i affärsklass och 5 250 kronor i ekonomiklass.
Staten får nu alltså betala upp till 9 314 kronor mera för en T/R-flygning Stockholm-Nice för en av sina anställda, än om Sterling (se bilden) lämnat in sitt anbud i tid.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten