Regeringen vill dela upp Luftfartsverket !

Publicerad den 18 juni 2003
Kommentarer

Regeringen vill dela upp Luftfartsverket. I en departementspromemoria föreslås att det nuvarande Luftfartsverket delas upp i två myndigheter. Den ena myndigheten skall omfatta nuvarande Luftfartsinspektionen och sektionen Luftfart och Samhälle samt övriga funktioner som har en klar myndighetsutövande uppgift utan direkt koppling till intäkter. Den andra omfattar det kvarvarande affärsverket skall ta hand om nuvarande produktionsverksamhet, dvs. de statliga flygplatserna, flygtrafiktjänsten och annan verksamhet som har koppling till intäkter eller där konkurrens föreligger med andra aktörer på marknaden.

- Vi stödjer i princip förslaget, säger Luftfartsverkets informationsdirektör Lars Röhne till @irmail. - Vi kan komma att lämna en del tekniska synpunkter på genomförandet.

Förlaget, vars syfte redovisas nedan, kommer att remissbehandlas under sommaren och föreläggas riksdagen i höst.

 

Det huvudsakliga skälet till att separera myndighetsutövning från producerande uppgifter är att den som levererar en tjänst inte skall reglera eller granska sig själv. En organisatorisk uppdelning av Luftfartsverkets nuvarande verksamhet i produktionsverksamhet respektive myndighetsverksamhet skapar bättre förutsättningar för en effektiv verksamhet i och med att båda organisationerna kan fokusera på respektive uppgift samt eliminera rollkonflikter.


Den nya myndighetens verksamhet föreslås bestå av renodlade myndighetsuppgifter vilka också omfattar beslutsbefogenheter när det gäller frågor inom luftfartssektorn. Den nya myndigheten skall utöva tillsyn över infrastrukturhållarens verksamhet avseende säkerhet och ekonomi.  Den normering som sker i dag skall övertas av den nya myndigheten utom i de fall det gäller avgifter. Genom en sådan uppdelning kan regeringen utöva sin ägarstyrning tydligare vad avser produktionsrollens regionalpolitiska uppgifter och dess ekonomiska påverkan. Ägarstyrningen skall i övrigt vara oförändrad vad avser verksamhet, inriktning och avgifter m.m. Enligt regering och riksdag finns inte någon inbördes prioritering mellan de olika transportpolitiska delmålen utan transportpolitiken skall inriktas så att alla delmål skall uppnås på sikt. Detta ställer krav på myndighetens förmåga att prioritera och besluta i mängder av frågor, dock inom ramen för regeringens bemyndigande. Myndigheten skall agera fristående och opartiskt i förhållande till alla aktörer inom luftfartssektorn. Riksdagen har redan år 1990 framfört att Luftfartsinspektionen borde skiljas från Luftfartsverket och inrättas som en särskild myndighet.


I rapporten år 1999 Översyn av Luftfartsverkets verksamhetsstruktur förordade utredaren en separering av sektors- och säkerhetsrollen från produktionsverksamheten. Syftet med översynen var att utreda om en delning av Luftfartsverket borde genomföras för att utveckla luftfarten. Vidare har Riksdagens revisorer anslutit sig till den principiella grundsynen om en tydlig separering av verksamhetsutövning och tillsyn då detta ger en bättre potential för effektiv tillsyn.


Trafikutskottet har vid flera tillfällen behandlat frågan om en uppdelning av Luftfartsverket. Utskottet utgår från att regeringen inom en snar framtid lägger fram ett förslag om uppdelning av Luftfartsverket i två delar, en del med myndighetsinriktning och en del med produktionsinriktning. Att enbart göra en utbrytning av inspektionsuppgifterna är möjlig eftersom inspektionen redan i dag har en självständig roll i Luftfartsverket.  Denna lösning innebär dock inte att alla uppgifter av myndighetskaraktär förs över utan bara de som rör säkerhetsarbetet. Med denna lösning skulle många rollkonflikter kvarstå.


Att skapa en trafikslagsövergripande inspektionsmyndighet har varit föremål för analys ett antal gånger men aldrig fått någon stor genomslagskraft. Inspektionsarbetet har utvecklats utifrån varje transportslags egna förutsättningar och några synergivinster genom en sammanslagning av detta arbete i en inspektionsmyndighet har inte kunnat visas i de utredningar som genomförts. Inspektionskommittén har i sitt betänkande En översyn av luft-, sjö- och spårtrafikens tillsynsmyndigheter (SOU 1996:82) behandlat frågan om tillsynsmyndigheterna. Utredningen förespråkade ingen trafikslagsövergripande inspektionsmyndighet. I Norge gjordes år 2002 en utredning om en sammanslagning av järnvägs- och luftfartsinspektionerna. Slutsatsen var att respektive inspektionsverksamhet bör drivas var för sig.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten