Featured article image

Regional Jet: Nytt namn och fler flygplan för SAS

Publicerad den 2 mars 2020
Kommentarer
Regional jet blir Xfly och fortsätter att vara den största underleverantören till SAS med både ATR och CRJ. Regional Jet, som uppstod ur det konkursdrabbade Estonia Air har de senaste åren fokuserat allt mer på att vara en vad vd Jan Palmér kallar en ”capacity provider”.
Xfly

Xfly
 
– Det är en tanke kring flygbolagens utvecklingsmöjligheter som jag hade redan för 20 år sedan men då var det ingen som nappade på det, säger han till Flygtorget.
Nu har dock verkligheten hunnit i kapp den ursprungliga idén och Regional Jet har idag i första hand två stora kunder, polska LOT och framför allt SAS. Samtidigt har det varit en del sammanblandning mellan det virtuella, administrativa bolaget Nordica och produktionsbolaget Regional Jet. Därför byter nu Regional Jet namn till Xfly och utvidgar samtidigt flygplansflottan med fler Embraermaskiner. 
– Det tydliggör att vi är en underleverantör med i dagsläget tre olika flygplanstyper i flottan, ATR-600, CRJ900 och Embraer 190 och 195. I och med att ordet Regional försvinner ur namnet så understryker det också att vi numera kan ta uppdrag som innebär längre sträckor.
I samband med namnbytet har Xfly också gjort en beställning hos Embraer på sju nya maskiner som alla ska öronmärkas för LOT. Det polska flygbolaget använder Xfly på linjerna från Tallinn till Stockholm, Bryssel och Warszawa. Det innebär i sig en kapacitetsökning från 88 stolar i CRJ till 118 stolar i Embraer. Över huvud taget renodlas de två stora uppdragen så att Embraerflottan flyger uteslutande för LOT medan ATR 72-600 och CRJ900 uteslutande används för SAS. 
– I slutet av året kommer vi att ha en sammanlagd flygplansflotta på 28 flygplan och 17 av dem flyger för SAS.
De är uppdelade på nio ATR-600 varav en används som reserv och åtta CRJ900 där även en är i reserv. De kommer dock inte att målas i nya Xfly-färger utan avtalen innebär att det är respektive flygbolags design som gäller i allt från flygplan till uniformer hos kabinpersonalen. En liten skylt vid kabindörren är allt som skvallrar om vilket flygbolag som flyger trafiken. Att Xfly koncentrerar ATR och CRJ till SAS underlättar hela flottplaneringen i och med att den andra stora underleverantören Cityjet även de flyger CRJ-maskiner för SAS räkning.
Vid sidan av de två stora uppdragen flyger Xfly även den upphandlade linjen mellan Gällivare och Arlanda somt en del kortare kontrakt för andra flygbolag i Europa, bland annat Luxair. Jan Palmér räknar dock med fler uppdrag.
– Vi förhandlar bland annat med Lufthansa. Jag räknar med att utvecklingen följer den som skett i USA även om det tar lite längre tid i Europa. De stora flygbolagen koncentrerar sig på den större trafiken och lägger över mindre regional trafik på outsourcing. 
– Det gör i sin tur att marknaden för ett flygbolag som Xfly på sikt blir allt större. 
Skriv en kommentar

Kommentarer

Micke
2020-03-03 17:59

Ja, men de är ju den största underleverantören med ATR och CRJ. Mig veterligen har inte CityJet några ATR och kan således inte bli den största underleverantören med ATR och CRJ.

Läs igen och överväg sen att kanske gå en kurs i svenska 😉

Glenn
2020-03-03 16:04

”Regional jet blir Xfly och fortsätter att vara den största underleverantören till SAS med både ATR och CRJ.”….
Läs igen Micke.

Micke
2020-03-03 11:03

@ Janne
Det står inte det heller och gjorde inte det när artikeln kom ut heller.

Det står “…i och med att den andra stora underleverantören Cityjet även de flyger CRJ-maskiner för SAS räkning”.
Den ANDRA stora står det.

Janne
2020-03-02 23:14

Cityjet är en största underleverantören till SAS, inte Regional Jet.

EST
2020-03-02 13:51

Jobbar också på Xfly där jag trivs väldigt bra!

John
2020-03-02 12:49

Jobbar själv på Xfly och trivs väldigt bra. Bra bolag, som bryr sig om sina anställda och kunder.

Gullan Purser&WetLeaseExpert
2020-03-02 10:53

Det kommer att bli ett bra komplement till nuvarande produktion, ett litet välskött bolag som snabbt kan förändra till den produktion SAS eftersträvar.
Kabinpersonalen håller lika bra standard och servicenivå som vi tjejer i stora SAS.
Kaffet är förstås gratis och gott där också.

Historian
2020-03-02 10:24

Både flygplanet och företagshistorien är vackert målade.
Palmérs flygbolag har hittills varit lika flyktiga som eter.
Minns när Estonian Air mitt i högsommaren öppnade linjen Växjö-Amsterdam med löfte om ett års trafik och redan efter två månader nådde vettig kabinfaktor. Då kastade Palmér in handduken och lade ner linjen. Flygplanindividen dök ett par veckor senare upp på linjen Bromma-Tallin? Och därefter skrevs sista kapitlet om Estonian Air.

thomas
2020-03-02 09:39

Helt rätt man kan inte operera en massa olika flygplans types och få lönsamhet.
Southwest är ett exempel på detta med lönsamhet en flygplanstyp. Däremot underleverantörer ta betalt,
varför gå in i kontrakt utan lönsamhet vinst?

Jansson
2020-03-02 08:34

Vackert målat om inte annat.

Fritt svävande
2020-03-02 08:28

Det känns som att det skandinaviska SAS lämnas som en fritt sväva molekyl. Det måste bära sig annars är det over and out. SAS kommer konkurrera med sina syster eller dotterbolag om marknaden. Tror även att SAS förbereder sig på att täcka upp för Norwegians avveckling för att inte lämna öppet för andra lågkostnadsbolag.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten