Regionalflyg i kris uppvaktade regeringen
Publicerad den 27 september 2001Staten bör ta en del av ansvaret för den svenska flygbranschens akuta problem till följd av terrordåden i USA. Detta är nödvändigt för att regionalflyget i Sverige ska kunna fortsätta att upprätthålla en rimlig service. Det var Svenska Flygföretagens Riksförbunds (SFR) budskap till regeringen idag vid en uppvaktning hos statssekreterare Claes Ånstrand på Näringsdepartementet.
Jan Palmér (Skyways), Ulf Axelsson (Malmö Aviation), Evert Lyckeborg (HFR) och föreningens förbundsdirektör Per Töörn målade upp en mörk bild av konsekvenserna av händelserna i USA. De pekade på omedelbara kraftiga passagerarminskningar och samtidigt kraftiga kostnadsökningar som följd.
Detta kommer att innebära nedläggning av olönsamma linjer, sämre service på stora linjer och dessutom finns risk för minskad eller utebliven konkurrens på de största inrikeslinjerna.
SFR har beräknat en kostnadspåverkan på medlemsflygbolagen med mer än 300 Mkr på årsbasis, där bara intäktsminskningarna uppgår till minst 200 Mkr. Härtill kommer högre försäkringspremier, dyrare men nödvändig säkerhetshontroll på flygplatserna samt redan aviserade generella prishöjningar från Luftfartsverket och Tullverket på totalt cirka 110 Mkr.
– Följden blir kort sagt sämre förbindelser främst mellan ett stort antal destinationer och Arlanda, förklarar Per Töörn. En del av dessa konsekvenser går inte att undvika, men flygbranschen behöver hjälp under en övergångsperiod för att klara omställningen under ordnade former. Om också samhället tar sin del av dessa kostnader kan vi undvika mycket omfattande nedläggningar med stora negativa regionalpolitiska konsekvenser och en kraftigt minskad sysselsättning i flygbranschen.
SFR begärde vid uppvaktningen att Luftfartsverket inte ska öka taxorna under 2002, att Luftfartsverkets avgifter för landning och passagerare tas bort under en övergångsperiod och att säkerhetskostnaderna i framtiden finansieras av staten såsom till exempel sker vid olika evenemang.
– Detta är en extraordinär situation. Därför behövs en hjälpande hand från staten för att flygbolagen ska kunna klara omställningen så att vi undviker att en sämre regional flygservice späder på effekterna av en redan dålig konjunktur, avslutar SFRs ordförande Jan Palmér.
SFR består av 32 flygföretag med en sammanlagd flotta på över 200 svenska flygplan och helikoptrar.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten