Sänkt inflygningshastighet på prov i Göteborg
Publicerad den 12 december 2012
Sedan den första december har inflygningshastigheten till de två flygplatserna i Göteborg, Landvetter och Göteborg City minskats till max 260 knop.
– Det innebär en genomsnittlig sänkning på 10 knop när flygplanet lämnar marschhöjd. Sänkningen gäller i intervallet 25 000 ner till 10 000 fot. Därunder är farten reglerad till 250 knop, säger Patrik Bergviken, flygledare på Landvetter.
Projektet görs av LFV och flygbolagen gemensamt och visar det sig vara ett fungerande system, försöket pågår fram till maj nästa år, kan det komma att bli standard på alla flygplatser i landet.
En sänkning av inflygningshastigheten ger en tydlig miljöeffekt. Varje knops minskning av hastigheten sparar ett kilo bränsle, eftersom marschhöjden kan lämnas tidigare ju långsammare sjunkfart man använder. På en flygplats av Landvetters storlek ger det en utsläppsminskning på cirka 900 ton CO2 per år.
– Och det enbart genom att använda en annan inflygningsmetod, säger Patrik Bergviken.
En minskad bränsleförbrukning ger vinster också för flygbolagen och bland andra SAS, Norwegian och Malmö Aviation har varit drivande i projektet som nu också berör de cirka större 20 flygbolag som trafikerar Göteborgs flygplatser. Ryanair har sedan tidigare en intern uppmaning till piloterna att hålla 245 knops inflygningshastighet och kommer alltså inte att ha några problem med de nya reglerna.
Vid sidan av ekonomi och miljö är flygledningen den tredje vinnaren när flygplanen kan hålla i princip samma hastighet och därmed ge ett mer harmonisk flöde in till flygplatsen, särskilt i högtrafik.
– Det här gäller enbart jettrafiken, propellermaskinerna ligger på 230-240 knops inflygningshastighet. Det gör att jet och propeller nu närmar sig varandra vilket än mer underlättar vårt arbete.
Passagerarna, som knappast märker något, får en förlängd flygning med kanske 30 sekunder. Det räknar vi dock med att ta in genom att flödet i flygledningen blir bättre när alla håller en liknande hastighet.
För ett par år sedan genomfördes det så kallade Vingaprojektet när Landvetter flygplats och flygbolaget Novair utarbetade ett system med kurvade inflygningar. Det är numera avslutat men dagens hastighetssänkning underlättar att använda kurvade inflygningar.
– På sikt införs också tidsstyrda system för flygledningen och även de blir lättare att genomföra med en samstämd inflygningshastighet.
Kommentarer
AIP SUP 45/12 som beskriver provperioden hittar ni här: http://www.lfv.se/AIP/AIP%20Sup/SUP_45_12.pdf
Hör gärna av er med fler frågor och kommentarer kring EcoDescend.
Mvh Patrik Bergviken, LFV
Projektledare EcoDescend
Att provperioden förläggs till Göteborg beror på att det är ett lagom trafikintensivt område för denna typ av testverksamhet. Det är svårare att genomföra storskaliga live-tester i högtrafikområden. Beslutet att förlägga testerna till Göteborg är inte lokalt, utan beslutat i LFVs produktionsledning. Flygledningen i Göteborg har tidigare deltagit i flera framgångsrika utvärderingsprojekt, bl.a. VINGA och Green Climb, och är en respekterad partner i dessa sammanhang.
LFV genomför provperioden med EcoDescend eftersom flera stora svenska flygbolag i flera år begärt att LFV ska föra in krav på EcoDescend i Svensk AIP. Det är alltså kunderna, flygbolagen, som i första hand önskar detta. LFV tror att även flygledningen kan tjäna på ett mer uniformt fart- och sjunkbeteende, men det ska som sagt utvärderas under provperioden.
Detta måste vara ett skämt. Folk som hittar på sånt vill säkert också ha os tibaka till häst och vagn.
260kt från FL250-FL100
Självklart så är det en nyhet om det är begränsat till 260 kt över FL100. De nämner ju i artikeln från Marsch höjd och ner till FL100 så jag antar att speed limit gäller från början på STARen. Men det finns verkligen mera att önska för iaf Göteborg Landvetter som sedan tidigare är känd för att kallas Lisebergskontrollen med flera onödiga vektorer för att komma in uppstackade på rad. Se och lär från Köpenhamn som är otroligt duktiga!
Se oss, hör oss , vi finns oxå.. Lillebrorskomplexet slår till igen..
det är max 250 kts below FL 100 i Stockholm TMA så det här är inget nytt.
Ja, de är knepiga de där Göteborgarna….
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten