SAS öppnar ny långlinje?
Publicerad den 14 februari 2013Den kallas redan för ”oljelinjen” och om den norska oljeindustrin får som den vill öppnar SAS en linje från Stavanger direkt till den amerikanska oljebranschens hjärta; Houston i Texas.
Idag reser cirka 70 000 personer mellan Skandinavien och Houston och så många som 15 000 startar resan i Stavanger. Det räcker inte för att hålla igång en direktlinje från norska västkusten till Texas men är ändå så pass intressant att SAS och näringslivet träffades på Sola, flygplatsen i Stavanger, för att diskutera vilka möjligheter som finns.
– Vi har en intressant potential att kunna bidra till näringslivet i den här regionen får ett bättre utbud på resor till Houston, säger Eivind Roald, sälj- och marknadsansvarig i SAS i en intervju med norska NRK.
En ny långlinje ryms knappast inom de resurser som dagens långlinjeflotta på sju Airbus 340-300 och fyra Airbus 330-300 som SAS förfogar över. Men som Flygtorget tidigare rapporterat, har SAS hyrt in ytterligare en Airbus 340 som förstärkning till flottan. Den ska i första hand avlasta de ordinarie flygplanen när de ska in på service under sommaren men ska också vara en back up vid tekniska störningar.
Vilket bolag som ska stå för den inhyrda kapaciteten är inte offentliggjort, men enligt uppgift är hyrestiden betydligt längre än de 20 månader som först presenterades. Det kan i så fall tyda på att det finns en viss substans i diskussionerna kring en ”oljelinje”.
Houston är inte någon av de destinationer som Kastrup har på sin tio i topp-lista över nya långlinjer. Där ligger till exempel Miami, Los Angeles och Seattle högt upp. Å andra sidan är 70 000 årliga Houston-passagerare, som i dag till största delen flyger via någon av de stora hubbarna i Europa, alldeles för intressant för att inte utredas ordentligt.
Rutten kan exempelvis dras Köpenhamn-Stavanger-Houston för att ytterligare öka upptagningsområdet. Det inledande mötet mellan SAS och det norska näringslivet ska nu gå vidare med en kartläggning av vilka konkreta behov som finns. Eivind Roald räknar med att komma fram till ett beslut innan sommaren.
– Allt baseras på affärsmässighet. Det ser lovande och positivt ut.
Kommentarer
Det er snakk om å leie inn en 737 fra private air. Den skal fly SVG-OSL-IAH-SVG-OSL-IAH i en trekant rute.
Maskinen skal ikke utgåfra CPH, men det vil bli anslutning fra Aberdeen, Stockholm og København i Oslo og Stavanger.
Detta är målgruppen för en tilltänkt Houstonflight. Knappast Danskar eller Stockholmare.
Varken hos Finnair eller hos SAS. Är det några i skandinavien så är det i så fall norrmän. Av europeerna är det tyskar, holländare, polacker (38miljoner bor i polen) och från baltikum.
De flesta av SAS långlinjepassagerare är ickeskandinaver. Finnair säger att på deras japanflygningar är 80% Japaner. Det är likadant hos SAS. På Kinaflighterna är majoriteten kineser. Det är därför helt orimligt att det skulle vara ett lyft för SAS att flytta långlinjerna till stockholm!
Vem har sagt att endast SAS kan flyga från SVG till IAH. Dags att vakna om man är så insöad på SAS. Det finns andra som gör det om inte SAS gör det. Inga skandinaviska bolag dock. Björn Kjos borde dock se potentialen först tycker man.
-Passagerarunderlaget utgörs av alla som bor runt eller flyger via en flygplats
-Många passagerare flygs via CPH från bl a Sthlm, Gbg och Oslo eftersom SAS bestämt så
-Om dessa passagerare inte skulle flyga via CPH skulle underlaget för CPH minska och underlaget i motsvarande mån öka från de platser de flygs ifrån
=>Av detta följer att Sthlm skulle ha haft ett större underlag för långlinjer än idag utan SAS, och CPH färre. Det större underlaget från Sthlm skulle fyllas av andra flygbolag.
Med routing CPH-SVG-IAH og retur recker inte planet en rundtur innom 24 timmar. I såfall behøvs 2 plan for daglig service. Det blir dyrt.
Varför påstår Knut-Arne att ARN skulle haft fler långlinjer än CPH om SAS inte funnits?! Vad vet du om folks resevanor? Har du någon statistik för ditt påstående? Möjligt att du kan ha rätt, men jag tror det inte. De flesta sv. paxen i CPH kommer inte från Sth förresten utan från andra orter i Sverige. Visst, SAS har valt att föra sin business som dom gör, rätt eller fel är nog upp till dom att avgöra och inte besserwisser svenskar norr om Skåne.
3) Staten äger i regel bolag för att de fyller en samhällsfunktion såsom att upprätthålla en infrastruktur, t ex vägar eller elnät. Om sådana bolag går med förlust går staten in med aktieägartillskott för att förhindra konkurs. Det gör man eftersom bolagen är samhällsnyttiga. Svenska staten har flera gånger gått in med aktieägartillskott i SAS. Varför jag som svensk skattebetalare ska upprätthålla en samhällsnyttig infrastruktur i Danmark är dock obegripligt.
2) CPH har fler långlinjer än ARN för att SAS bestämt att det ska vara så. Sthlm matar alltså CPH med underlag. Hade SAS inte funnits skulle andra affärsinriktade flygbolag se till att ARN hade haft fler långlinjer, och följaktligen CPH färre.
Dags med lite klargörande?
1. Linjen skall inte gå OSL-IAH eller SVG-CPH-IAH utan CPH-SVG-IAH.
2. Om Stockholm har det bästa strategiska läget, varför har CPG fler långlinjer?
3. Svenska staten subventionerar inte SAS titt som tätt. Staten är delägare i en herrans massa företag och tar del av vinst/förlust, totalt sett många miljader plus som ägare.
Underlaget är otillräckligt för frekventa flights med en A340-300 Oslo-Houston. Så småningom kommer också norrmännen att upptäcka videokonferens. För övrigt kommer OSL och ARN alltid att ha en relativt obetydlig “catchment area” för meningsfylld interkontinental trafik.
Sent ska syndaren vakna. Jag kan inte begripa varför man givit bort så mycket pax till LH, KL, BA och AF. Jag åker en hel del på Houston. Jag skulle med glädje gynna SAS. När jag åker med LH och KL så verkar det som planen är till 50% fyllda med norrmän.
Om inte SAS fanns skulle Kastrup inte ens vara hälften så stort som det är idag, 70 procent av passagerarna är irriterade svenskar och norrmän som ska resa vidare. Inte särskilt klimatsmart heller. Oljebolagen kan väl starta ett eget flygbolag för sina behov
SAS är till största del svenskt men satsar inte ett öre i landet (vad gör största sv. ägarna staten och Wallenberg???????). Bara KAstrup och Norge gynnas av nya linjer, registrerade flygplan och skatteunderlag. Dags för ett svenskt flygbolag någon? Så svårt kan det väl inte vara om vi lyckats bygga flygplan i 70 år….
Varför ska SAS var med här? Någon löjlig mellanlandning med långdistansplan via Kastrup blir inte snabbare än vad som erbjud idag. Idag reser större delen av pasagerarna mellan Stavanger och Houston med KLM via Amsterdam. Ska SAS blanda sig i blir det sämre för alla. Färre KLM-flighter och ingen vinst för SAS.
Och var skriver jag om Stockholm? Eller om “bron” för den delen?
Åk du över bron, ingen vill hindra dig från det. Men varför anser du att hela övriga Sverige och Norge ska tvingas åka via Kastrup när det inte finns någon sem helst fördel för oss? Tvärtom får vi stup i kvarten lägga ut våra skattepengar för att subventionera skiten. För alla oss vore det bättre om affärsmässigt inriktade flygbolag öpnnade linjer från platser där underlag finns, Stavanger t.ex.
Kalle har, som många andra gått på myten om Kastrup. Stockholm har det bästa strategiska läget av alla de nordiska huvudstäderna. Om vi tänker lite längre än Öresund med omnejd dvs.
Som vanligt tjafsas det om vilken stad som är störst, bäst och vackrast! Men vem vet, SAS kanske lägger en linje som går från alla tre huvudstäderna, en gång i veckan?! Typ ARN/CPH/OSL-SVG-IAH. Borde ju kunna göra alla nöjda och glada!
Det är det inte, Knut-Arne, det tar 20 minuter. En stor del av sveriges befolkning har det väldig lätt att ta sig till Kastrup. Många i hela nordeuropa har väldigt lätt att ta sig till Kastrup, som inte alls ligger så perifert som Stockholm gör. En stor mängd svenskar jobbar på Kastrup. Deras intressen gynnas om trafiken utvecklas väl härifrån. Släpp det här patetiska danskhatet. Vad vet du om SAS agenda? Sverige är mer än Stockholm. Här är det tal om Stavanger-Houston.
Enligt SAS agenda öppnas inga långlinjer från någon annan plats än Kastrup. Var passagerarunderlaget finns är fullständigt irrelevant. SAS mål är att gynna danska intressen. Affärsmässiga överväganden är helt onödiga så länge det finns skattebetalare som glatt öppnar plånboken.
Dessutom är Houston en viktig hub för United Airlines / Star Alliance, med ett stort antal linjer till Central- och Sydamerika.
Mycket hög andel businesspassagerare till just Houston.
Jacko. Du vet inte vad du talar om. Detta blir en ren vinstmaskin. SAS bör göra detta innan någon annan gör det. Linjen från Vestlandet till Texas kommer att komma.
Det är så man generellt tänker i Sverige……därför ARN utvecklas så fint…
Finns inte på världskartan att en sådan linje kan ge profit.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten