Strejkfacit: Två nöjda parter – men…?

Publicerad den 29 maj 2007
Kommentarer

Både SAS och HTF säger sig vara nöjda med det avtal som undertecknats. Båda parter anser att konflikten varit värd sitt pris genom att knäckfrågor lösts. 

Bilden: Mats Jansson, foto A Hasselbohm


Bara framtiden kan utvisa om de har rätt, för det är självklart som SAS-chefen Mats Jansson redan så många gånger betonat: "SAS är till för kunderna och inte tvärtom".

Det finns alltså en part till, den allra viktigaste, kunden. Och den är nu allt annat än nöjd.
Värd sitt pris är strejken bara om det samskandinaviska flygbolaget lyckas sätta en kvalitetsstämpel på SAS i fråga om pålitlighet och service. SAS tål inte mycket mera av störningar och oro just nu.

Utan att måla f-n på väggen så blir det nu spännande att se hur det vanligtvis lite vildsinta kabinfacket i Danmark reagerar.

Sväljer man där nu förtreten och gör sitt jobb för hela flygbolagets väl och ve? Eller väljer danskarna att klubba den svenske SAS-chefen i huvudet därför, att han nyligen beslutade att föra över

Danmarks Flagga

arbetsuppgifter från de strejkglada danskarna, till en inte lika strejkfrekvent personal i Sverige och Norge?

Visst, den danska kabinpersonalens tredagarsstrejk var olaglig och den svenska laglig. Men skiljer danskarna verkligen på sånt, med sin rekordsvit om 73 olagliga strejker på tio år?

Hur som helst, Mats Jansson har fått en i sanning flygande start i självupplevd erfarenhet av vad han redan innan den svenska strejken sagt sig velat ta itu med, nämligen "strejkkulturen i SAS".

I en ledare i interntidningen Inside SAS – skriven innan strejken, men utkommen nu i början på veckan – skriver Mats Jansson:

"Som ny och kommande utifrån ser jag med bestörtning på det sätt vi agerar och löser våra interna problem. När jag tillträdde som VD inleddes ett nytt informellt sätt att umgås med de högsta fackliga företrädarna för att ytterst hitta en harmonisk samarbetsmodell och en gemensam målbild. Det tänker jag fortsätta med."

"Internt har vi på något sätt blivit vana vid, eller luttrade, som om strejker är något naturligt inslag i en flygbolagskultur. Så är det inte. Många flygbolag har inga eller få konflikter. Vi och Alitalia leder denna ´pinsamma´ liga."

Mats Jansson slår i medarbetartidningen fast:

"Som VD kommer jag aldrig att kunna bli van vid eller acceptera denna i grunden felaktiga attityd och inställning."

Anders Ehrling, SAS

Anders Ehrling, SAS Sverige

Ändå menar man nu alltså både på SAS-sidan och HTF/de kabinanställda att strejken varit "värd sitt pris".

Anders Ehrling, SAS Sveriges VD, säger enligt Ekot:

"Vi har nu hittat en konstruktion där SAS Sverige kan utvecklas, där vi har fått villkor som våra konkurrenter har fått och det är en absolut förutsättning."

Flygarbetsgivarnas förhandlingschef, Jonas Bernunger, säger sig vara särskilt nöjd med att man har kunnat avstyra alla maktyrkanden.

HTF är "mycket nöjt" med uppgörelsen därför, att den bl a reglerar rätt till måltidsuppehåll.

HTF-logo

"Vi har också fått en väldigt viktig skrivning som handlar om en begränsning när det gäller schemaläggning av arbetstid på ett block om sju dagar och den gränsen är 42 timmar", säger Cecilia Fahlberg, vice förbundsordförande på HTF.

Lokala parter ska också framöver diskutera med varandra på ett mera strukturerat sätt, enligt HTF, bl a om "bemanningen ombord i förhållande till flygtider och det arbete som ska utföras".

Nu är det alltså upp till bevis om konflikten var värt sitt pris.

Och vilket var då priset?

En färsk rapport från HUI, Handelns Utredningsinstitut, säger att den kostat SAS och dess underleverantörer nära 100 Mkr.

Dessutom har den kostat företag som på olika sätt servar flygkunderna och en flygplats. Taxi Stockholm hade t ex under konflikten bara runt hälften så många förbokade taxiresor mot normalt från Arlanda.

HUI frågade 102 personer hur strejken påverkat och påverkar dem.

Tre av fyra sa att ombokningskostnader och liknande översteg 1 500 kronor, lika många att de förlorat arbetstid p g a strejken.

Fredrik Bergström vd HUI

VD Fredrik  Bergström HUI

Sex av tio uppgav att de kommer att välja ett annat färdmedel eller ett annat flygbolag när man bokar nästa resa (det bör betonas att frågorna ställdes medan strejken ännu pågick).

HUI konstaterade att om enkätresultatet speglar SAS-kunderna i stort så har 35 000 affärsmöten påverkats av strejken och 18 000 affärsresenärer kan ha tappat intäkter eller möjliga affärer.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, uppskattar att konflikten kostat samhället bortåt 100 Mkr i förlorad produktivitet – alltså förutom SAS och dess underleverantörers förlust med ungefär lika mycket.

HUI konstaterar också i sin rapport om strejkens konsekvenser, att en sådan kan vara allvarligare för oss här uppe i utkanten av Europa:

"I ett längre perspektiv kan försämrade kommunikationer påverka benägenheten att lokalisera  verksamhet i Stockholm/Sverige som ur ett europeiskt perspektiv ligger i utkanten av den heta marknaden och därför är beroende av kommunikationer som kompenserar det geografiska handikappet."

SvD tar i en krönika under rubriken "Stigande snittålder ett problem för SAS" upp den känsliga frågan om den höga genomsnittsåldern hos SAS kabinanställda.

Det konstateras att en kabinanställd i SAS idag i genomsnitt är 46 år och att alltfler vill vara kvar efter pensionsstrecket vid 60. Med lagen i ryggen kan de som så önskar också,  precis som alla andra, välja att stanna kvar till de är 67.

"Stigande snittålder kan förklara krav på matro och vila", konstaterar Fredrik Braconier. "För SAS kan det vara en nackdel om bolagets konkurrenter har yngre och stryktåligare besättningar."

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten