
Tomten har ingen flygskam - det ger en luftbro till Finland
Publicerad den 22 december 2023Finska flygplatser hinner knappt med alla tomteflygningar i år. Och nu har Norge hakat på och kan se trafiken öka på Tromsö. Men i Sverige hukar Tomten under flygskammen, konstaterar Jan Ohlsson i en fredagskrönika, så här dagarna innan jul.
Tomteflyg
Det är väl bekant för de flesta att Tomten har sin bas i Rovaniemi och länge lockat turister. Hit kom även Concorde på sin tid och Finnair flög hit många japanska turister. Även om den Sibiriska korridoren är stängd även för Tomten så har tomteflyget snarare ökat från Europa och Finnair fyller sina A321:or. Men Rovaniemi har nu fått draghjälp av ytterligare tre flygplatser i finska Lappland.
Söndag 17 december, tredje advent hade Rovaniemi 34 ankomster, Kittilä 23, Kuusamo 11 och Enontekis fyra. Ett fåtal var stora affärsjet, i övrigt var det mest Boeing 737-800 och A320. Flygningar från UK låg i topp och TUI var den vanligaste charteroperatören. Men här finns också Enter, Titan, Jet2, Eurowings och även Turkish Airlines hade fyllt ett plan från Istanbul, TradeAir och Carpatair varsitt från Ljubljana, Neos ett från Rom, Air Explore ett från Zagreb, medan Enter kom in från Poznan och Katowice. Här kunde även Air France, Transavia och Brussels Airlines ses vimla runt med Smartwings, Corendon och Air Baltic från Riga. Kittälä ligger ju nära svenska gränsen och det har spillt över även på oss. Denna helg en Enter 737-800 från Humberside. Flygtrafiken fortsätter ut över vintersäsongen, de flesta flyger bara över dagen, medan andra stannar för skidsemester, till exempel i Levi/Ylläs, halvvägs just mellan Kittilä och svenska Pajala. Många kommer att få norrsken som extra belöning i år. Även Ivalo är med på ett hörn. De har tre dagliga Finnair A321 på sina 3 062 invånare och ibland blir det vintercharterplan också. För att inte tala om Enontekis. Hur många känner till den orten? 1 789 invånare och en bana på 2001 meter räckte denna tredje advent till för fyra besökande 737-800 från Enter och Jet2. Varför banan blev just 2001 meter är en finsk gåta.
Norrmännen har hakat på med möjligheten att uppleva norrsken, fisk och branta fjäll, understödd av en lågt värderad krona. Det gör att Lufthansa, Swiss, Austrian och Air France har satt in reguljärflyg direkt på Tromsö; faktiskt även SAS till Stockholm med en A319. Tromsö har en flitigt frekventerad flygplats även annars och denna söndag den 17:e gick det att räkna in 46 reguljära avgångar, att jämföra med Luleås nio och Kirunas två.
Längre fram i vinter kommer vi se charterplan även upp till Longyearbyen på Svalbard. Det är bara att glädjas. Här finns ingen flygskam och ingen miljöaktivist vågar limma fast sig av rädslan att bli uppäten av en isbjörn.
Men man kan ju tycka att Sverige borde hänga på bättre. Vi gjorde ett försök en gång med Tomteland i Mora. Dit flög Swedair med Saab 340 och ett och annat charterplan från LTU anlände men mer blev det inte. Efter flera år helt utan flygtrafik har Mora fått reguljärflyg med Jonair och en Beech 1900 för 19 passagerare. Men det är klart; klimatet är på glid. Mora hade nollgradigt och dimma. Rovaniemi hade minus fyra med lite vind som skulle kännas som -11. Nog så kallt för britter. Och mer snö och norrsken på väg.
Även Transwede gjorde ett försök på sin tid med Fokker 100 på Gällivare där Tomten kom och hämtade med “renspann” vid flygplanstrappan. Säsongsstarten på Dundret var tidig dessutom. Men det ville sig inte heller. Nu är Gällivare ändå glada att ha 30 år gamla, men slitstarka Fokker 50 med en mellanlandning till Arlanda. Men det lockar inte till turistbesök över dagen. Tomten tog renarna och drog när flygskammen grasserade. Vi får väl åka till Rovaniemi och lämna över en önskelista på fler turister till svenska Lappland.