Trängselavgifter – Nu även på Arlanda?
Publicerad den 19 maj 2005DN skriver idag om trängselavgiftsförslag för Arlanda som diskuteras i riksdagens trafikutskott. Man skriver också att flyget inte betalar för sig när det gäller miljöpåverkan. Det senare är bara delvis riktigt. Flyget betalar för bulleråtgärder och lokala utsläpp till mark och har dessutom miljörelaterade start och landningsavgifter. Tystare och renare flygplan betalar mindre och de som påverkar miljön mer har högre avgifter. Flyget står för c:a 3% av utsläppen till luft i Sverige.
Men kanske mer betydelsefullt är att flyget (passagerarna) betalar för drift av infrastrukturen, investeringar, säkerhetskontroller och flygtrafikledning med mera. Det handlar on drygt 4 miljarder per år. Flyget är det enda transportsystem som har ålagts ett sådant betalningsansvar. T ex subventioneras järnvägen med drygt 10 miljarder per år med skattemedel för motsvarande kostnader.
När det gäller utsläpp till luft är flygbranschen (liksom sjöfarten som inte heller betalar bränsleskatt) beredda att – som annan industri – ingå i ett internationellt system med handel med utsläppsrättigheter enligt Kyoto-protokollet.
Om trängselavgifter som får en styrande betydelse införs på Arlanda, så kommer priserna att höjas ytterligare där. Lågprisbiljetter för vanligt folk som reser för egna pengar kommer att bli färre på tider som passar. Stänger man Bromma för att flytta den trafiken till Arlanda så kommer i princip allt tjänsteresande lägga beslag på de tider när folk vill resa. Konsekvensen blir att flygplatserna Skavsta och Västerås (även Uppsala är på gång) kommer att ta över allt fler av de prismedvetna resenärerna.
Efterfrågan på flyg totalt sett lär dock inte minska om vi nu skall ha en tillväxt och delta i en global utveckling. Miljökonsekvenserna blir då att bil och busstrafiken till dessa mer perifera flygplatser ökar. Marktransporterna står redan idag för större dela av utsläppen kring Arlanda än själva flygtrafiken. Det finns redan idag ett “avgastak” där Arlanda, sem enda flygplats i världen, har en lokal begränsning av koldioxidutsläpp.
Får flygfientliga krafter såsom v och mp som de vill med restriktioner och stängning av Bromma så att flygkapaciteten i Stockholm minskar, så riskerar vi att kongresser, affärsturism och företagsetableringar hamnar i andra nordiska centra, till exempel Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Men det är kanske det som är syftet?
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten