
Tranportstyrelsen: Snart ökar flygtrafiken igen
Publicerad den 26 september 2019Flygandet minskar under 2019. Men redan nästa år vänder siffrorna uppåt och fortsätter sedan att utvecklas positivt. Och trots att flygandet ökar de närmaste åren minskar utsläppen. Det visar en rapport från Transportstyrelsen.
Flygandet i Sverige minskar, det visar statistiken månad efter månad. Och det är nedgången inom inrikesflyget som drar med sig siffrorna nedåt. Utrikesflyget håller fortsatt emot och sammanlagt blir det en minskning på cirka fyra procent under 2019, allt enligt en ny rapport från Transportstyrelsen som tar på sig uppgiften att göra en prognos över hur utvecklingen blir fram till 2025.
Det visar sig då att Transportstyrelsen räknar med att 2019 bara är en tillfällig svacka. Redan nästa år vänder kurvan uppåt och under de kommande fem åren ökar antalet flygpassagerare i Sverige med sammanlagt 11,5 procent. Återigen är det utrikesflyget som drar upp siffrorna, på inrikessidan räknar Transportstyrelsen med att minskningen fortsätter.
– Sett över hela prognosperioden 2019 – 2025 väntas antalet passagerare öka med i genomsnitt 1,6 procent per år. Det innebär att antalet passagerare som avreser från de svenska flygplatserna väntas uppgå till 26,2 miljoner under 2025. Det kan jämföras med cirka 23,5 miljoner under 2018. Det är utrikestrafiken som står för ökningen, för inrikestrafiken väntas däremot färre passagerare 2025 jämfört med 2018, skriver Transportstyrelsen i en kommentar.
Om de siffrorna stämmer överens med utvecklingen de kommande åren, innebär det att glappet mellan inrikes och utrikes blir allt större. År 20205 kommer i så fall inrikestrafiken att stå för cirka 68 procent av all flygtrafik i Sverige.
Transportstyrelsen redovisar också den fortsatta miljöpåverkan som flyget i Sverige kommer att ha. Tvärtom mot andra iakttagelser redovisar rapporten en minskning av nettoutsläppen fram till 2025:
– Trots att antalet passagerare väntas öka med närmare 16 procent mellan 2017 och 2025, beräknas flygtrafikens nettoutsläpp av koldioxid vara 14 procent lägre 2025 jämfört med 2017.
Det beror bland annat på att flygplansflottan blivit alltmer bränsleeffektiva samtidigt som kabinfaktorn ökar kontinuerligt och enligt beräkningarna hamnar på i snitt 65 procent på inrikes och 76 procent på utrikes flygningar.
För säkerhets skull kastar dock Transportstyrelsen in en brasklapp angående prognosen.
– Konjunkturinstitutet pekar bland annat på osäkerheten kring brexit och hur det pågående handelskriget kan komma att utvecklas. Detta gör att vår prognos känns lite mer osäker än vanligt, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.