Turism ryggraden för nya EU-staten Cypern
Publicerad den 2 juni 2004- Cyperns EU-inträde påverkar inledningsvis inte landets turistnärings särskilt mycket. Men restriktionerna för vissa flyg har försvunnit med inträdet.. T ex har British Airways och Cyprus Airways inte längre kvar sin ensamrätt att flyga på Heathrow i London, inte heller har Olympic och Cyprus Airways ensamrätt att flyga på Aten.
Det säger Urban Norström, bosatt på Cypern i över tre årtionden och verksam inom turism, numera i egna företaget Erinor Travel till vår flygande reporter Anders Hasselbohm. Erinor är specialiserat på konferens-, golf- och sportresor, bl a försäsongsträning för elitlag i fotboll från många länder.
Cyperns turistminister George Lilikis sa nyligen i en intervju att Cypern väntar ett ökat intresse från olika flygbolag att trafikera landet i och med EU-inträdet, inte minst genom Cyperns strategiska läge mellan Europa, Asien och Afrika: -Vi förbereder oss nu för denna ökning bl a genom betydande investeringar för utbyggnader och förbättringar av våra två huvudflygplatser i Larnaca och Paphos.
Bild: Cyprus Airways Airbus A319. Bolaget får nu allt fler konkurrenter.
– En omedelbart negativ effekt av EU-inträdet har märkts genom att vissa priser har höjts som en följd av nypålagd moms. Man har då också passat på att runda av uppåt. – Men i längden pressas priserna av EU-inträdet vilket vore bra eftersom Cypern idag är dyrare än omkringliggande länder, säger Urban Norström. – Med Cyperns prisläge så måste standarden på hela turistprodukten bli bättre, så att turisterna känner att de åtminstone får ett mervärde för pengarna.
En företrädare för en av de svenska charterarrangörerna, som önskar vara anonym, säger att en fördel med EU-inträdet säkert blir att många resenärer kommer att känna sig lite mer som på mammas gata när Cypern nu tillhör EU.- Men många svenskars och skandinavers kunskaper om vart de reser är väldigt dåliga. Många som kommer till Cypern tror t ex att de har rest till Grekland. Eftersom de då väntar sig grekiska priser så blir de besvikna eftersom Cypern är dyrare än Grekland.
– Men Cypern har sina fördelar också, t ex flest soldagar i Medelhavsområdet och att människor talar engelska. Den grekiska maten på Cypern är spännande influerad av den turkiska. Fina motorvägar gör det lätt och snabbt att ta sig fram. Och väljer man småvägar så passerar man till fina, pittoreska byar. På Cypern möts också Väst och Öst på en liten yta. Och det är också nära till andra spännande länder.
Bilden: Cypern – längst ner till höger på kartan – ett åretruntresmål som är beroende av goda flygförbindelser.
Turistnäringen över hela världen har under de senaste åren tagit stryk genom den ekonomiska nedgången, 11 september, terror lite överallt, Sars och kriget i Irak. Självklart har Cypern dessutom drabbats av att vissa resenärer känt en tvekan att resa till ett land som på kartan ligger alldeles intill Mellanöstern. Men Cypern har egna problem att attrahera turister.
– Cypern som turistland har haft sina guldår och går nu igenom samma kris som Spanien för tio år sedan, säger företrädaren för charterarrangören. –Ärligt talat har cyprioterna blivit för kaxiga. De beter sig som om turisterna kommer dit utan att de själva behöver anstränga sig.
–Men sanningen är ju att skandinaver är oerhört resvana och lätt kan se vad de får på Cypern jämfört med många andra länder. Cypern måste helt enkelt höja sin standard och servicenivå!
87 000 svenskar besökte Cypern förra året, vilket kan jämföras med 125 000 under toppåren 2001-2002.
– En följd av EU-inträdet är också att östeuropéer från nya EU-länder fritt kan ta jobb på Cypern. Eftersom cyprioterna själva numera ofta anser att det inte är riktigt fint att servera eller att stå i en butik, så har östeuropéer nu alltmer tagit över de jobben. Men folk reser ju inte till Cypern för att serveras av östeuropéer, varav en del inte ens talar tillräckligt bra engelska!
Turismen är ryggraden i Cyperns ekonomi. Förra året tog det soliga Medelhavslandet – d v s den internationellt erkända grekcypriotiska, södra delen av Cypern – emot cirka 2,3 miljoner turister. Därav kom 200 000 från Norden. 83 procent av alla som besöker Cypern kommer från länder som tillhör det nu utvidgade EU.
Men Cyperns EU-inträde den 1 maj blev inte den klang- och jubelföreställning som bl a EU, USA och FN hoppats på. Upplägget från början gick ut på att man genom att erbjuda Cypern EU-medlemskap skulle tvinga Turkiet, som också önskar bli EU-medlem, och den turkockuperade norra delen av Cypern, att acceptera en fredslösning. Hela det enade Cypern skulle därmed bli EU-medlem.
Men folkomröstningen om FNs generalsekreterare Kofi Annans fredsplan gav till resultat, att den turkcypriotiska sidan röstade ja medan den grekcypriotiska röstade ett rungande nej. Följden blev att den internationellt erkända staten Cypern, den grekcypriotiska delen, blev EU-medlem och inte den turkcypriotiska.
Omvärlden blev djupt besviken på framför allt på den cypriotiska regeringen, som man ansåg svek sina förhandslöften att stödja en fredsöverenskommelse. President Tassos Papadopoulos uppmanade t o m i ett tårfyllt TV-tal innan valet sina medborgarna på greksidan att rösta nej.
Följden har blivit att den turkcypriotiska sidan nu rider på en sympativåg från hela omvärlden. EU, som lovat turksidan ett bistånd på motsvarande cirka 2,5 miljarder kronor om man accepterade fredsplanen så att ett enat Cypern kunde bli EU-medlem, har sagt att turksidan nu ändå ska få dessa pengarna. EU anser att man ju inte kan straffa turksidan därför att greksidan sa nej.
EU har också utövat hård press för en fri turist- och besökstrafik och en friare handel mellan de båda sidorna, vilket nu sker. Turksidan hakar på med alltfler ensidiga besökslättnader. Sedan några dagar tillbaka behöver t ex en charterturist till Aiya Napa, Fig Tree Bay och Larnaca inte ens ha pass för att åka till norra Cypern. Det räcker med ett ID-kort.
Från denna vecka erbjuds för första gången på 30 år dagsutflykter till bl a Kyrenia, arrangerade av en grekcypriotisk arrangör. – Inom en snart framtid kan vi också räkna med att en svensk arrangör kommer att erbjuda semesterresor till norrsidan, men i liten skala, säger en svensk charterrepresentant.
Omvärldens beslutsamhet, tillsammans med det faktum att Grekland redan är EU-medlem, samt att Turkiet hett efterlängtar att bli det – plus att norrsidan och sydsidan nu oåterkalleligen dag för dag knyter allt starkare band med varandra genom turism och handel – gör att trycket ökar på Cyperns regering, grekcyprioterna, att ändra inställning och öppna sig för en fredslösning.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten