Skriv ut  

SAS ser över de norska besättningsbaserna

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 9 december 2013
SAS har i dag tre besättningsbaser i Norge, i Oslo, Stavanger och Trondheim. Nu görs en översyn av besättningsdispositionerna och då har de två baserna utanför Oslo hamnat i fokus.

SAS Boeing 737-600 på plattan

SAS har i dagsläget tre besättningsbaser i Norge, i Oslo, Stavanger och Trondheim. De två baserna utanför Oslo följde med i sammanslagningen med Braathens 2004 och sedan dess har SAS haft piloter och kabinpersonal stationerade på de två flygplatserna. I den fortsatta rekonstruktionen och besparingsarbetet, har framtiden för de två baserna hamnat i fokus. Frågan har varit uppe tidigare men utan att det resulterat i några beslut.

– Och jag vill betona att ingenting är bestämt nu heller. Det handlar om att vi ser över hela verksamheten och hur vi bäst kan optimera flygproduktionen och disponeringen av besättningarna, säger Tormod Sandsto på SAS i Norge till Flygtorget.
                     
SAS Norge har varje natt ett stort antal flygplan och besättningar som övernattar på olika inrikesdestinationer. Sträckan Trondheim – Oslo är dessutom den tredje mest trafikerade linjen i Europa där enbart SAS flyger upp till 18-19 flighter om dagen. Det är några av de faktorer som ska tas med i beräkningarna när Trondheims och Stavangers framtid diskuteras.
                     
I de inledande samtalen med de berörda fackföreningarna har samtalen, enligt båda parter, varit goda och konstruktiva. Alla är överens om att, om det skulle visa sig att den mest ekonomiskt fördelaktiga lösningen är att samla alla besättningar i Oslo, är det ett tungt vägande skäl i arbetet på att får SAS på fötter ekonomiskt. Även om det innebär att människor måste flytta.

– Det har varit bra möten och oavsett vad som sker med Stavanger och Trondheim så kommer vi inte att säga upp någon personal. Det kommer inte heller att betyda att vissa flyglinjer läggs ner, det vet vi redan nu. Flygtrafiken utvecklar sig hela tiden och det här är en del i den processen, säger Tormod Sandsto. 

Följ Flygtorget.se på Facebook!Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sätt Sverige i framkant
Skrivet av Henrik, 2013-12-09 18:03:55
Känner många besättningsmän på SAS som flyger från Sverige till Danmark och framförallt Norge. Flytta pjäserna mer mot Sverige. Så kan SAS bli en intressant arbetsgivare för många duktiga Svenska besättningsmän som inte kan ta jobb på SAS pga familjära omständigheter. De är en tillgång.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn