Skriv ut  

Att inte bygga ut Arlanda - ett kostsamt misstag

Flygnyheter, Niklas Nordström, den 28 mars 2019
Det har dragit ihop sig till gräl i regeringen. Miljöministern vill sätta stopp för planerna på att bygga ut Arlanda medan infrastrukturministern säger att det måste den, särskilt om inrikestrafiken på Bromma ska flytta dit. Det är ett politiskt bråk som hotar Arlandas framtid, menar Nicklas Nordström Ordförande Svenskt Flyg i ett debattinlägg.

Arlanda
Arlanda
 
De senaste dagarna har en spricka uppdagats i regeringssamarbetet som grundar sig i Arlandas framtida roll och kapacitet. Från Svenskt Flygs sida ser vi med oro på risken för en politik som bromsar Sveriges utveckling snarare än utsläppen.

Regeringen slog i flygstrategin från 2017 fast att för att klara miljömålen måste planeringen av en hållbar utbyggnad av flygplatsen planeras i god tid - därför skapades Arlandarådet för att samla näringsliv, myndigheter och politiker.
 
Att inte bygga ut Arlanda i enlighet med Färdplan Arlanda vore att dra i bromsen för fortsatt tillväxt i både stockholmsregionen och stora delar av landet. Arlanda flygplats är landet största flygplats och nav för trafiken - utrikes och inrikes. Arlandas framtid är en angelägenhet inte enbart för Stockholm utan för hela landet och kan i det perspektivet jämföras med Malmbanan, Göteborgs hamn eller Öresundsbron. Även med den föreslagna höghastighetsbanan kommer flyget fylla en viktig funktion i framtiden om hela vårt land ska vara tillgängligt och attraktiv för både företag och turism.

Framtidens flyg kommer att vara koldioxidneutralt. Detta kommer ske bland annat genom övergången till biobränslen, genom ny och effektivare teknik och till viss del genom elektrifiering av delar av flyget. Därför är det viktigt att vi inte låter en gammal syn på flyget forma våra åsikter om vad vi behöver göra för framtiden.

Regeringen kommer att behöva hantera frågan om Arlandas framtid. Vi hoppas att regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna gör det på ett klokt sätt som förenar ekologisk hållbarhet med tillgänglighet. Att inte bygga ut Arlanda vore ett kostsamt misstag för besöksnäringen och ekonomin i hela landet.

Niklas Nordström
ordförande för Svenskt FlygKommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Alternativ
Skrivet av Stor FL, 2019-03-29 11:07:53
Fjärde banan ligger i Uppsala. Tåg och motorväg till Arlanda är redan utbyggda. tåg till Arlanada tar ca 15 minuter. Att ta sig mellan terminaler på Arlanda tar ungefär lika lång tid. Alltså satsa på Uppsala. Låt Swedavia driva Uppsala/Ärna som man reedan gör gör med Ronneby och Luleå. Billigt i stort sett redan tillgängligt alternativ jämfört med en fjärde bana på Arlanda.
Anmäl inlägget
Nja
Skrivet av @Hawken, 2019-03-29 00:22:42
Miljöargumentet faller aldrig platt för MP. De kommer alltid att komma med nya påhitt även om framtidens flygplan har noll utsläpp. MP är en sekt
Anmäl inlägget
Det vore absurd att inte utveckla Arlanda.
Skrivet av Kalleflygare, 2019-03-28 11:36:08
Bromma och Skavta flygplatser behövs inte. Det är Arlanda som har huvudrollen när det gäller Sveriges utvecklingen på en kortsiktigt och långsiktigt perspektiv. Det vore oansvarigt att förhindra den nödvändiga utvecklingen som Arlanda behöver.Det är koldioxid utsläppen som ska bekämpas och INTE flyget. Dagens flygskatt är orimlig, irrelevant och ineffektiv. Det som krävs är en välfungerande infrastrukturs alternativ. Men det är ett faktum att vi är långt ifrån det scenariot .
Anmäl inlägget
CO2
Skrivet av Ivan Björn, 2019-03-28 10:41:15
Lögnen om CO2 håller på att förstöra hela Sverige:

https://www.youtube.com/watch?v=52Mx0_8YEtg

Dr Hans Jelbring om den “Atmosfäriska Effekten”

http://klimatsans.com/2019/03/27/dr-hans-jelbring-om-den-atmosfariska-effekten/
Anmäl inlägget
Bromma borde bli som Säve flygplats
Skrivet av Anonym , 2019-03-28 10:38:06
Bromma borde bli som Säve flygplats i Göteborg. Ingen passagerartrafik utan endast samhällsnyttig flyg & helikopter. 112 verksamhet etc
Anmäl inlägget
Bromma
Skrivet av Hawken, 2019-03-28 10:02:09
Det vore katastrofalt att lägga ner Bromma nu när el-drivna flyg kommer med stormsteg!
Hela miljö-argumentet faller ju platt till marken när el-drivningen kommer. Det gäller för politikerna att slå kallt vatten i blodet....
Anmäl inlägget
Jöss
Skrivet av Johan, 2019-03-28 10:02:01
Politiker, vad gör de för nytta?
Anmäl inlägget
Arlanda och projektkostnader
Skrivet av Mr €, 2019-03-28 09:46:04
Det kan vara så att Arlanda inte klarar att administrera utbyggnadsbudgetar utan det blir ett svart hål där man för massor av pengar får något halvdant. Så kan vara flera skäl en endast miljöpartiets hat mot flyget som ligger bakom konflikten. Vi får se om FRAport eller liknande får ta över ombyggnaden av Arlanda som måste ske då CPH, OSL, HEL bygger ut och Sverige är beroende av intäkterna som är ett resultat av en väl fungerande storflygplats i STO
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Anonym , 2019-03-28 09:26:07
Bygg ut Arlanda flygplats omedelbart. Flytta sedan flygtrafiken från Bromma & Skavsta till Arlanda.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn