Skriv ut  

Ryanair återvänder till Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 juni 2020
Skavsta och Växjö är först ut när Ryanair återstartar trafiken till Sverige. Malmö och Göteborg har ännu inga besked om när flygningarna kan komma igång.

Ryanair
Ryanair
 
Innan Coronapandemin stängde flyget flög Ryanair på fyra svenska flygplatser, Skavsta, Växjö, Malmö och Göteborg. Tidigare har det också funnits trafik på bland annat Skellefteå, Västerås och Norrköping. Men de senaste månaderna har det varit tomt på ryanairmaskiner i Sverige.

Men nu är det på väg att ändra sig. Den 21 juni startar den första linjen, från Skavsta till Krakow. Och knappt två veckor senare, den 2 juli, startar Ryanair ytterligare sju linjer från Skavsta till Thessaloniki, Malaga, Milano- Bergamo, Gdansk, Alicante, London Stansted och Neapel. Ytterligare två dagar senare, den 4 juli, landar den första maskinen i Växjö och drar igång linjen till Alicante.

- Det blir en avgång i veckan som enligt planerna skruvas upp till två avgångar i augusti, allt beroende av hur bokningsläget utvecklar sig, säger Ulf Axelsson, flygplatschef i Växjö till Flygtorget.

Däremot finns ännu inga besked om att trafiken ska återupptas på Malmö och Göteborg. Båda flygplatserna har varit framgångsrika för Ryanair: Malmö hade tidigare upp till nio destinationer men tappade alla när Ryanair stuvade om hela det europeiska linjenätet för ett par år sedan och bland annat satsade på Kastrup. Göteborg tog över när Göteborg City Airport stängde vilket visade sig vara ett lyckokast. I början av året, innan Corona, flög Ryanair på 14 destinationer från Göteborg. 

- Vi har bra dialog med Ryanair men inga besked från dem i dagsläget om hur de ser på en eventuell uppstart från Göteborg, säger Charlotte Ljunggren på Swedavia.

I stort räknar Ryanair med att ha cirka 40 procent av den ursprungliga tidtabellen för Europa igång under juli månad. Det motsvarar cirka 1 000 flygningar per dag från samtliga 80 baser. Det står i skarp kontrast mot de 30 dagliga flygningar som genomförts de senaste månaderna.

Den främste konkurrenten på lågkostnadssidan är Wizz – Michael O’Leary hävdar att det bara finns två riktiga lågkostnadsbolag i Europa, Ryanair och Wizz Air – och har hållit trafiken på Sverige uppe i princip hela Coronaperioden. Skavsta, Göteborg och Malmö har dagliga avgångar med Wizz medan Växjö återstartar de två första den 18 juni. 



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

VST
Skrivet av sv Svullo, 2020-06-08 20:21:14
https://www.flygtorget.se/Aktuellt/Artikel/?Id=13751

Passande nick.....
Anmäl inlägget
Det är slut med Västerås flygplats
Skrivet av thomas, 2020-06-07 15:44:59
Västerås flygplats har förlorat 500 miljoner på 10 år, 90 miljoner på nån Finlandssatsning, nu helt öde inte konstigt, varför ska Västerås skattebetalare lägga mer pengar i svarta slukhål, det har politikerna där nu insett.
Anmäl inlägget
Killgissningar
Skrivet av Svar Thomas och Svullo, 2020-06-07 09:53:37
Thomas måste då helt ha missat en inte så liten Gulfstream V som stod på plattan på ESOW. Lätt hänt när man bara ser det man vill se.

Svullo: Du kanske får rätt, men just nu går det åtminstone att boka biljetter från VST till både London och Spanien från i början av juli.
Anmäl inlägget
Utredningar!?
Skrivet av Gubben i månen, 2020-06-06 15:31:15
Dina kommentarer visar behovet av utredningar.
Efter ett (1) besök, så har du hela bilden klar.
Tror inte att du någonsin arbetat inom flygbranschen, på något område.
Varför inte gå in på Flat earth society, och chatta med likasinnade?
Anmäl inlägget
Ryan och stora möjligheter med cargo
Skrivet av thomas, 2020-06-06 08:34:16
Var på Västerås och Örebro flygplatser i går
Västerås tomt stängt öde.
Örebro full aktivitet två cargo plan stod på plattan
två maskiner underhölls parallellt i workshop hangar. Flygplatsen har daglig cargo trafik med flera flygbolag. Örebro föredömlig flygplats.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Torny, 2020-06-05 22:26:56
Ryanair och Wizzair är välkomna tillbaka till Växjö.
Vi får hoppas att utvecklingen fortsätter med fler nya linjer 2021. Ryanair till Rijeka i Kroatien och Wizzair till Budapest sommartid skulle passa Småland perfekt med de familjära band som finns med de regionerna.
Anmäl inlägget
Visst får svenskar flyga utomlands
Skrivet av ESGG, 2020-06-05 13:20:16
Att UD avråder från icke nödvändiga resor betyder ju inte att svenskar ej kan resa utomlands. Men man reser så att säga på "egen risk" och vanliga reseförsäkringar brukar inte gälla. Sen tillåts ju inte heller svenskar att resa in till många länder. Beträffande utlänningar till Sverige är det fritt fram för alla EU-medborgare och har varit under hela Corona-krisen.
Anmäl inlägget
Ryanair
Skrivet av Wille , 2020-06-05 13:06:20
Riktigt bra nyheter!!
Varmt välkomna tillbaka Ryanair ni är så efterlängtade på NYO!
Anmäl inlägget
!
Skrivet av Svullo, 2020-06-05 09:20:17
Ryan på VÅS:
Kommer aldrig ske mer.
Flygplatsen kommer läggas ned.

Skavsta:
Svenskar får ju inte flyga utomlands ännu.
Men kan pax från andra länder verkligen flyga till Sverige hur som helst?

Planen på ARN är väl 99% cargo mest.
Resten "viktig" alt kee staff inom sjukvården regeringen etc?!
Anmäl inlägget
Ryanair
Skrivet av Anonym , 2020-06-05 07:51:07
Kommer Ryanair tillbaka till Västerås? (flygplatsen planeras ju att läggas ner) Ryanair borde bara trafikera Skavsta, Malmö, Landvetter
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn