Skriv ut  

Regeringen vill införa klimatavgifter på Arlanda och Landvet

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 mars 2021
Flygplanens klimatpåverkan ska styra landningsavgifterna. Det vill regeringen införa från 1 juli. En olycklig timing när flyget går på knäna, menar flygbranschen som också tycker att retoriken från regeringen är bekymmersam.

I går landade ett förslag på riksdagens bord om att införa vad regeringen kallar ”Miljöstyrande start- och landningsavgifter på flygplatser”. I korthet innebär det att start- och landningsavgifterna sätts utifrån hur stor miljöpåverkan det aktuella flygplanet har. Storlek, ålder, motorer är sådana faktorer som påverkar kostnaderna för att trafikera Arlanda och Landvetter, de två flygplatser där systemet ska införas. Enligt regeringen ska de förmå flygbolagen att uppgradera sina flygplansflottor och över huvud taget öka flygbranschens ansträngningar att minska flygets klimatpåverkan.

- Flyget måste bevisa att de tar klimatfrågan på allvar det här är ett sätt att från politiskt håll trycka på och säga att nu är det dags att göra sin läxa, säger miljö- och klimatminister Per Bolund till Dagens Nyheter.
Om de nya reglerna, som är en del i januariöverenskommelsen, införs den 1 juli som planerat, blir Sverige första land inom EU med klimatsyrda start- och landningsavgifter. Förslaget har redan fått kritik bland annat att timingen, nya och dyrare regler är knappast vad flygbranschen behöver just nu när coronapandemin slagit ut stora delar av flygtrafiken.

- Utmaningen har varit den kris som flyget befinner sig i just nu och därför gäller det också att genomföra detta innan flyget återstartar så att det finns tydliga signaler om vilken typ av beteende som ska premieras, säger Tomas Eneroth till Dagens Nyheter.
Från den svenska flygbranschen tycker Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg, att retoriken som regeringen använder när förslaget nu presenterats är bekymmersam. 

- Förslaget i sig är ingen nyhet. Redan 2018 när vi presenterade vår Färdplan för flyget hade vi med det som en av många punkter i arbetet på att göra flyget mer klimatneutralt. Däremot finns en ton i ministrarnas kommentarer som jag undrar över. Flygbranschen behöver knappast läxas upp, tvärtom pågår ett intensivt miljöarbete inom branschen som det hade varit klädsamt om det onämnts. Det finns ingen motsättning på det området utan är något som vi tar på allvar, säger han. 
I en andra proposition från regeringen ska inblandningen av biobränsle i flygfotogen öka de kommande nio åren, från 0,8 procent idag till 27 procent 2030. Även det ska hjälpa till att minska vad regeringen anser är alldeles för höga och ökande nivåer på utsläppen från flyget.

- Återigen, vi arbetar hårt med miljöfrågorna men faktum är att utsläppen från svenskarnas flygresor inte ökar. Enligt en rapport från Chalmers har de legat stabilt sedan sekelskiftet, trots att vi reser nästan dubbelt så mycket. Det kan vi tacka teknikutvecklingen inom flyget för. Den har hittills gjort mer mot klimatpåverkan än olika politiska beslut.  Kommentera artikeln
Det finns 25 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Det är du och jag som röstat på de i Riksdagen
Skrivet av Sv Krob Kommetije, 2021-03-25 16:24:35
Vi har röstat fram den Riksdag vi har. Riksdagen är således ett resultat av vårt röstande. Det motsvarar genomsnittet av befolkningen i Sverige. Du som inte röstat får anses stödja majoriteten.

Att några tycker sig veta/förstå bättre hjälper inte. Vi har ett demokratiskt styrelsesätt.

Vi tycker olika i många situationer det är ett resultat av vår uppfostran och erfarenhet av livet. Vi tolkar alla saker och ting olika. Men majoriteten bestämmer.

Det är demokrati!

Anmäl inlägget
Nog för länge sedan
Skrivet av Krob Kommetije, 2021-03-25 13:26:45
MP håller gisslan här. Historiker kommer att berätta för häpnande massor i framtiden om det politiska landskapet vi nu upplever. Destruktiva politiker som leker med saker de inte begriper. Löjligt!
Anmäl inlägget
Sv Janne med fler
Skrivet av Lisb, 2021-03-25 13:05:06
Alla beslut som tas i Sveriges Riksdag har fått en majoritet som stöder förslaget.

Ni som påstår att förslaget enbart stöds av 3 - 4% måste vara dem som inte läst vad som gäller. Inte har någon kontroll på verkligheten.

En läxa som flygbranschen måste lära sig är att inte sälja biljetter som inte täcker kostnaderna. Se bra på exemplet Norwegian och BRA, deras problem började långt för Covid. Detta har kostat samhälle, passagerare och investerare stora belopp.


Anmäl inlägget
Gäller enbart Arlanda och Landvetter
Skrivet av Sv Andreas, 2021-03-25 12:19:37
Som texten säger gäller det Arlanda och Landvetter.
Anmäl inlägget
Idioti
Skrivet av Janne, 2021-03-25 09:47:31
Är detta vad man kan kalla för politiker terrorism?
När en idiologi som stöds av 3-4% av befolkningen
Kan bestämma utan att ta reda på fakta och konsekvenser
Vi har fått en allvarlig bugg i det som vi kallar för demokrati i Sverige.
Anmäl inlägget
Hur vore det med att minska utsläppen
Skrivet av Pilot med viss insikt, 2021-03-25 09:38:37
Om flygbolagen hade fått flyga klimatsmart till/från ARN hade utsläppen redan minskat. Före pandemin tvingades man åka långa omvägar och elda upp hundratals kilo bränsle till ingen nytta för att kunna landa på banan längst bort i lite medvind och solsken för att "det är bestämt så". Att man i stort sett var "ensam" utanför peak hours hjälpte inte för att spara bränsle. Gör om hela flödet till/från ARN med fokus på bränslebesparing!
Anmäl inlägget
Alla flygplatser?
Skrivet av Andreas, 2021-03-25 06:05:36
Är det här tänkt att gälla alla flygplatser i Sverige? Kan regeringen styra prissättningen på privata och kommunala flygplatser, eller kommer det här bara att gälla på Swedavia-flygplatserna?
Anmäl inlägget
Nytt
Skrivet av Laxo Barenboim, 2021-03-24 14:12:27
Är det inte lättare om MP och S bara säger rakt ut - att de vill förlora nästa val?
Anmäl inlägget
Ger inga pengar till flygplansleverantörerna!
Skrivet av Sv Undrar, 2021-03-24 12:14:55
Flygplanstillverkarna säljer hellre nya miljövänliga flygplan än lägger ut pengar på att certifiera nya miljövänliga motorer till gamla flygplan.
Anmäl inlägget
Skandal
Skrivet av Hepp, 2021-03-24 11:51:12
Har inte flygbranchen det tufft som det är?? Skandal!!!!
Anmäl inlägget
Bra eller dåligt.
Skrivet av Stig, 2021-03-24 10:51:09
Bra, bra förslag. Blir bättre plats i planen för överklassen. Slipper trängas med vanligt folk.
Men blir svårare för oss som har nära och kära längre bort. Och inte har stor plånbok.
Usch!
Anmäl inlägget
Biobränsle
Skrivet av Bodis, 2021-03-23 22:38:17
Dags att göra sin läxa säger Bodlund. Vad sägs om att fatta politiska beslut som möjliggör storskalig produktion av biobränsle till låg kostnad?? Moderna flygplan har vi redan i Sverige.

Anmäl inlägget
Två sidor av myntet
Skrivet av Undrar, 2021-03-23 19:03:07
Att ständigt förnya sin flygplansflotta, är inte det ett resursslöseri? Borde väl vara bättre att bara byta motorerna för miljön? Tänk hur många flygplan som sitter och väntar på skrotning i öknen.

Anmäl inlägget
Är det någon som sett förslaget
Skrivet av Lisb, 2021-03-23 16:52:43
Är det någon av er som sett förslaget?

Differentierade startavgifter kan ge stöd för bolag med moderna motorer (billigare startavgifter) och ökad kostnad för bolag med föråldrade flygplan.

Det blir väl rättvist?

Flyger man med gamla flygplan betalar man mer än om man flyger med nya moderna flygplan.
Anmäl inlägget
Coronafonden
Skrivet av Gh, 2021-03-23 16:41:28
Regeringen är desperat då Coronafonden på 150 miljarder som Sverige skall betala till EU nu skall beskattas in.
Anmäl inlägget
Fantasier
Skrivet av Hepp, 2021-03-23 16:15:12
@Erik skulle pandemin ske pga att vi bränt olja och skövlat regnskog de senaste 100 åren? Det var det roligaste eller snarare vansinnigast jag hört på länge.
Anmäl inlägget
@RDG
Skrivet av Vaken, 2021-03-23 14:41:12
Det är regeringen, inte regionen eller sthlms stad, som kommer med den här helt vansinniga idén.
Per Bolund som sitter i riksdagens minsta parti. Är den som endast har skattehöjningar, som lösning på att minska utsläppen.
Anmäl inlägget
Dödar ARN..
Skrivet av Emil, 2021-03-23 14:30:17
Jag förstår verkligen inte hur detta ska hjälpa flyget, det här kommer bara göra att trafiken flyttar på sig till alternativa Flygplatser runt om. Dessutom dödar det hederliga flygbolag på ARN och gör flygbolag som WIZZ på Skavsta mera slagkraftiga....
Ibland undrar man hur dem tänker...
Anmäl inlägget
Ny regering tack
Skrivet av Hepp, 2021-03-23 13:12:53
Hoppas att det blir ett regeringskifte nästa val så vi kan få lite vett i Sverige igen
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Erik, 2021-03-23 12:27:42
Sker det bra och riktade krav på det som är dåligt och som ska bort. Ineffektiva motorer och gamla plan ska kosta mer att köra runt med om vi ska rädda det som räddas går på denna planet.
Glöm inte att det var detta många efterfrågade när flygskatten var en het potatis. Nu får ni ju precis detta. Att det sker under pandemin bryr sig inte miljön om och pandemin sker pga att vi bränt olja och skövlat regnskog de senaste 100 åren.
Anmäl inlägget
MP och Moderaterna
Skrivet av RDG, 2021-03-23 09:34:41
Moderaterna, SD, L, C och KD samarbetar mycket starkt med Miljöpartiet i både Region Stockholm och Stockholm Stad. Om de inte samarbetade och stödde Miljöpartiet skulle de förlora makten i både Region Stockholm och Stockholm Stad. En röst på dessa partier är en röst på Miljöpartiet!
Anmäl inlägget
@Gullan
Skrivet av Stockholmare, 2021-03-23 09:09:34
Nej precis det har aldrig varit så få flyg uppe i luften nu pga att det pågår en pandemi.

Oavsett klimatavgifter etc så måste flygbolagen börja ta betalt från sina kunder den faktiska kostnaden och kunderna måste lära sig att acceptera att det inte kostar 499kr att flyga från ARN till Berlin.
Anmäl inlägget
Pris?
Skrivet av Alex , 2021-03-23 07:53:12
Vad blir skillnaden i kostnad? Är redan avgifter för buller, vikt mm. Ex för en antik SAAB mot en ny ATR eller en gammal 737 mot en ny 320neo.
Anmäl inlägget
Bolund säger inte vad han egentligen menar..
Skrivet av Pull up, 2021-03-23 07:40:31
Och det är att han nu ser sin chans att knäcka flyget en gång för alla. Det är knappast en nyhet att Mp hatar allt som har med flyg att göra. Spelar ingen roll hur lite/mycket flyget släpper ut, Mp vill att alla åker tåg. Nu när flygbranschen är knockad, vill man sparka hårt på den som redan ligger.
Anmäl inlägget
Sorgligt
Skrivet av Gullan Purser&AvgiftsExpert, 2021-03-23 07:32:04
Men snälla miljöpartiet och regeringen, nu måste ni sansa er, skall vi erbjuda tandemcyklar med kaffetermos , till våra kunder som vill flyga.
Det har aldrig varit så få flygplan i luften som nu, och så bra motorer.
Detta var en chock!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn