Skriv ut  

Estniska myndigheter stoppar Avies

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 5 april 2016
Trots upprepade anmärkningar på flygsäkerheten har Avies inte agerat. Därför har de estniska myndigheterna dragit in flygbolagets AOC.

Så sent som i december räddades flygbolaget undan konkurs efter en överenskommelse med de två svenska företagen BAM och Swedwings.

Svenska Trafikverket tröttnade till slut och drog in Avies uppdrag att flyga delar av den upphandlade trafiken till bland annat Torsby och Pajala. Det berodde framför allt på att på upprepade klagomål på flygsäkerheten och underhållet av de Jetstream 32 som flög trafiken.

Nu har även flygmyndigheterna i Estland, CAA, reagerat på hur flygbolaget sköts och underhålls. Med omedelbar verkan har flygbolagets AOC dragits in under en period på minst sex månader eller fram till dess att flygbolaget har visat på hur man löst problemen.

– Att vi ställt flygbolaget på marken ger ledningen för Avies möjlighet att rekonstruera och förbättra verksamheten och ta itu med de missförhållanden som råder, skriver CAA i ett pressmeddelande.

Riktigt vad som fått myndigheterna att till slut reagera är inte offentligt. Men uppenbarligen har Avies, trots upprepade påstötningar, inte genomfört de åtgärder som myndigheterna efterlyst. Flygbolaget å sin sida säger sig vara ”förvånade” över beslutet men ska arbeta på att återfå sitt AOC så snart som möjligt. Det ska bland annat ske genom ett nära samarbete med ett annat, inte namngivet flygbolag.

När Trafikverket väl sagt upp Avies från den upphandlade trafiken har det pågått en del rättsliga efterspel kring de skulder som det estländska flygbolaget lämnat efter sig. Bland annat hade de svenska företagen SwedeWings och Bromma Air Maintenance krav på flygbolaget för uthyrd flygkapacitet och underhåll. det gick så långt att Avies begärdes i konkurs av de två men lyckades så sent som i december med nöd och näppe undvika den efter en överenskommelse.

Enligt flygbolagets hemsida har det, fram till dess att myndigheterna stoppade verksamheten, funnits en linje mellan Tallinn och Stockholm. Den har flugits fyra dagar i veckan, två gånger per dag.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Brorduktig
Skrivet av JN, 2016-04-06 08:32:02
Kalix o Mackan - om NI nu är så kompetenta varför hittar ni inte den stora missen i stycket??
Anmäl inlägget
Haparanda?
Skrivet av Mackan, 2016-04-05 08:55:21
Haparanda? Det ska nog vara Pajala istället. 20 mil fel... :-)
Anmäl inlägget
Haparanda
Skrivet av Kalix, 2016-04-05 08:54:52
HAPARANDA))))))
Ja jäklar vilken journalistik
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn