Skriv ut  

Airbus satsar på eldrivna motorer

Notiser, Anders Carlsson, den 29 november 2017
I första steget ska en av fura motorer vara eldriven. Sedan ska det successivt bli fler. Nu satsar Airbus, Siemens och Rolls Royce på att utveckla flygplan med eldrift.

e-Fan X
BAE 146 med e-Fan X

Den kallas The E-Fan X hybrid-electric technology demonstrator och bakom den krångliga titeln döljer sig de första stegen mot att utveckla eldrift för flygplan. Det är flygplanstillverkaren Airbus, motortillverkaren Rolls Royce och teknikföretaget Siemens som startat ett gemensamt projekt. Redan 2020 hoppas man kunna ha en första prototyp uppe i luften. Det är en BAE 146 där en av fyra motorer ska vara en elmotor. Efter utprovning ska det ökas till två, allt för att skapa nödvändiga kunskaper för fortsatt utveckling av elmotorer.
 
Airbus ska stå för anpassningen av elmotorn till flygplanets övriga kraftförsörjning medan Rolls Royce levererar den turboväxlade motorn. Siemens å sin sida installerar två turbiner i flygplanet och ansvarar också för den elektriska överföringen till motorerna.
                     
Projektet är en del i arbetet på att möta de uttalade krav som finns från EU på att senast 2050 ha gjort kraftiga sänkningar av utsläpp och buller från de passageraflygplan som opererar i Europa.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn