Skriv ut  

SAS och Airbus siktar på klimatneutralt flygplan

Miljö, Redaktionen, den 22 maj 2019
Noll procent utsläpp. Det är målsättningen när SAS och Airbus inleder ett forskningsprojekt inför framtidens el- och hybridflygplan. Airbus räknar med att ha klimatneutrala flygplan med 100 stolar i luften senast 2030.

SAS och flygplanstillverkaren Airbus ska tillsammans forska och undersöka möjligheterna för att utveckla el- och hybridflygplan. Det kan Flygtorget avslöja. Det helt nya och unika samarbetet, SAS är första flygbolag som inleder ett sådant samarbete med Airbus, startar i juni och ska i ett första skede pågå i 18 månader.

Målsättningen är att skapa en faktabas om hur framtida el- och hybridflygplan påverkar ett flygbolags vardagliga operationer, till exempel vad gäller turnaroundtider, laddning och över huvud taget alla den infrastrukturen som omger en flygplansflotta. Det ska sedan ligga till grund för det fortsatta utvecklingsarbetet hos Airbus mot klimatneutrala flygplan med noll procent utsläpp.
 
- Enligt planerna ska vi ha flygplan med el/hybriddrift och med 100 stolar ombord i trafik senast 2030, säger Glenn Llewellyn, ansvarig för utvecklingen av elflygplan hos Airbus till Flygtorget.

För att klara den målsättningen och en fullskalig produktion av framtiden flygplan måste alltså en bred faktabas byggas upp där både utvecklingen av ny framdrivningsteknik kombineras med en förståelse för hur den påverkar ett flygbolags vardag. I det kommande forsknings- och testarbetet ska även involveras svenska universitet och leverantörer av förnybar energi, allt för att skapa så breda kunskaper som möjligt.

Dagens flygplan är i princip 80 procent mer bränsleeffektiva per passagerarkilometer än de som flög för 50 år sedan. Men den ökande flygtrafiken globalt kräver att arbetet på att minska flygets klimatpåverkan fortsätter:” Den globala flygbranschen, där SAS och Airbus ingår har bestämt att flygets tillväxt ska vara koldioxidneutral redan 2020 och fortsatt minska nettoutsläppen med 50 procent senast 2050”, skriver Airbus i ett pressmeddelande.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev