Skriv ut  

Air Leap tog hem på norsk upphandling på lägsta pris

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 juni 2019
Norsk-svenska Air Leap tog hem en av de upphandlade linjerna i Norge. I priskonkurrensen slogs Widerøe och DOT ut.

Norsk upphandling av flyglinjer brukar vara en lätt match för Widerøe som genom åren lagt beslag på merparten av de 65 – 70 flyglinjerna inom systemet med upphandlad trafik. Genom årens lopp har dock en del andra flygbolag lyckats slå sig in, bland andra danska Danish Air Transport. I dagarna slutförde norska Samferdselsdepartementet en upphandling av sju flyglinjer i södra Norge och det lockade tre flygbolag att lägga anbud: Widerøe, DOT, alltså den litauiska delen av DAT och Air Leap. Liksom i Sverige ska de flygbolag som lämnar anbud kunna visa på en stabil operativ organisation och hållbar ekonomi. Dessutom finns ytterligare en viktig faktor: Det är priset som avgör enligt principen att lägst vinner.

Widerøe hade lagt in anbud på alla sju linjerna medan Air Leap ville flyga en och DOT två. Det innebar att alla tre flygbolagen slogs om en av sträckorna, Röros – Oslo och när anbuden öppnades visade det sig att Air Leap lagt det lägsta priset:

Air Leap: 6,5 miljoner
Widerøe: 8,9 miljoner
DOT:11,4 miljoner

Även i den andra kampen drog DOT det kortaste strået och förlorade mot Widerøe som tillsammans med Air Leap alltså tog hem upphandlingen.

– Det är jätteroligt att vi fått förtroendet av Det Kungelige Samferdselsdepartementet att trafikera Røros – Oslo, säger Magnus Ivarsson, VD Air Leap.

Avtalet gäller för perioden 1 april 2020 till 31 mars 2024 och Air Leap sätter in en Saab 340 på sträckan. Det blir flygbolagets femte linje vid sidan av Mariehamn - Arlanda, Mariehamn - Åbo, Karlstad - Arlanda och Ørlandet - Oslo.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Half price
Skrivet av Kungen, 2019-06-29 10:43:34
Halva priset mot DOT.
Någon som känner igen detta förfarande?
Anmäl inlägget
Lägts pris hm
Skrivet av Gh, 2019-06-28 18:20:11
Hoppas att de inte sålde sig för billigt så dom konkar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn