Skriv ut  

Uppgradera – och ta med ännu mer bagage in i kabinen

Notiser, Redaktionen, den 16 augusti 2019
För tungt och för stort. Det brukar handbagaget ombord vara. Nu har Air Baltic infört möjligheten att uppgradera vikten på väskan ombord. Det har visat sig vara en framgång, allt fler passagerare uppgraderar sitt handbagage.

Handbagage och flygplan är ett område med allt större fokus. Framför allt för att just handbagaget har en tendens att bli allt större. I sig är det en naturlig utveckling, i takt med att ett stort antal flygbolag lagt på och sedan höjt avgifterna på det incheckade bagaget, väljer resenärerna att istället ta med väskan ombord. Till viss förtret för medpassagerare och kabinpersonal. Särskilt om de är överdimensionerade, att kolla om den medhavda kabinväskan går att klämma ner i test-ramen som finns på alla flygplatser är det många som nogsamt undviker.

Ett av många flygbolag som tröttnar på fler och fler stora väskor i kabinen, är brittiska Flybe. Nyligen införde de nolltolerans, kontrollerade alla väskor som skulle bäras ombord och de som inte höll mått och vikt bötades med 54 pund. Det var en åtgärd som inte uppskattades av resenärerna.

Air Baltic har dock valt att gå en annan väg. Redan för ett år sedan ökades måtten på de väskor som var tillåtna ombord och i våras kom nästa steg: möjligheten att uppgradera vikten på handbagaget. De åtta kilo som är max för ett handbagage kan med hjälp av en hundring, 9,99 euro, ökas till tolv kilo. Under förutsättning att storleken på väskan fortsatt är som förr, 55x40x23 centimeter.

Det visade sig vara ett genidrag. Sedan möjligheten infördes har antalet uppgraderade kabinbagage ökat med 10 procent varje vecka. Det sker oftast i samband med bokningen, eller vid incheckningen om packningen blev lite tyngre än väntat.
Framgångarna kan möjligen ha att göra med att Air Baltic samtidigt ”gjort en Flybe”. De som stoppas i gaten med en väska som inte håller måttet eller vikten, måste betala 60 euro i avgift.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tvivelaktiga affärer
Skrivet av PF, 2019-08-16 09:58:18
Tidigare har flygbolag sagt att max 8kg per person är på grund av att hatthyllorna inte håller för mer.
Men nu plötsligt går det fint med 12kg bara man betalar.
Kör mått på väskorna. Thats it.
Detta försenar bara boardingen och skapar irritation vid gaten.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
BAM
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn