Skriv ut  

Nya bud på Thomas Cooks nordiska del

Flygnyheter, Redaktionen, den 16 oktober 2019
Ett konkret bud är lagt. Ett har presenterats sig via media. Den lönsamma nordiska delen av Thomas Cook, där flygbolaget Thomas Cook Airline Scandinavia ingår, lockar investerare. En affär kan vara klar relativt snart. Flygbolaget har dessutom snart alla flygplanen i luften igen.

Thomas Cook Airlines
Thomas Cook
 
Konkursen i Thomas Cook Group är en av de största som drabbat resebranschen. Samtidigt var den inte helt oväntad. Redan innan sommaren flaggade den stora researrangören för en eventuell försäljning av flygbolagen i gruppen. Det inspirerade Triton, ett tyskt-skandinaviskt investmentbolag att lämna ett miljardbud på Thomas Cook Northen Europe där flygbolaget Thomas Cook Airline Scandinavia ingår tillsammans med bland annat Ving och Spies. Budet ratades dock av Thomas Cook och affären uteblev.

Men nu verkar det vara dags igen. 

Den nordiska delen var en fristående juridisk enhet i den stora Thomas Cook Group och har framför allt varit lönsam. Tack vare att verksamheten dessutom var igång bara ett par dagar efter konkursbeskedet den 23 september är varumärket intakt och ett lockande villebråd. I dagsläget är även elva av de tretton flygplan som ingår i flottan uppe i luften igen. Orsaken till fördröjningen har varit de olika avtal, kontrakt och korsägande som omgärdat den leasade flygplansflottan. Under tiden har kapaciteten lösts med hjälp av inhyrda underleverantörer.

De tretton maskiner som sammantaget ingår i flygbolaget, de två återstående ska vara uppe i luften inom överskådlig tid, är fullt utnyttjade och flyger cirka 85 procent av produktionen. Övriga 15 procent är fördelade på bland andra SAS, Norwegian och Jettime.

Vid sidan av att Triton nu återigen är intresserade av Thomas Cook Northen Europe finns även ett ”konkret bud”. Vem som lämnat in det är inte offentligt eftersom förhandlingar pågår och nu alltså spetsas till av att fler intressenter anmäler sig.

– I dagsläget har vi inga kommentarer men räknar med en relativt snabb säljprocess, säger informationschefen Fredrik Henriksson till Flygtorget.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Illavarslande
Skrivet av Jay, 2019-10-17 01:10:52
Att det är kineserna har ju framgått i, i princip, samtliga andra medier. Men jag hoppas att det blockas. Behövs inte mer kinesisk inblandning. Keep'em out!
Anmäl inlägget
Insatt eller utsatt?
Skrivet av sv thomas, 2019-10-16 17:42:44
Det låter som om att du sitter mitt i förhandlingarna. Du kommenterar allas inlägg.
Det behövs inte!

PS. Bokningsläget är stabilt.DS.
Anmäl inlägget
Ving
Skrivet av thomas, 2019-10-16 16:23:36
Det är Kineserna som lagt ett konkret bud.
Att nån kan är inte direkt relevant, transaktionen
behöver göras asap för att inte störa bokningsläget.
Anmäl inlägget
Ving
Skrivet av Anonym , 2019-10-16 16:16:47
TUI, Apollo, Solresor, eller Detur kan köpa Ving
Anmäl inlägget
Ny ägare
Skrivet av thomas, 2019-10-16 09:44:53
Det är det Kinesiska bolaget som redan satsat miljarder på moderbolaget TC och förlorat dessa.
Ofattbart dum satsning, men nu kan de få igen en del av pengarna då den Nordiska delen än så länge gått bra.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn