Skriv ut  

Qantas rekordflög London – Sydney i natt

Notiser, Redaktionen, den 15 november 2019
Det har bara gjorts en gång tidigare, med en Boeing 747-400. Men i natt genomförde Qantas den andra flygningen med ett passagerarflygplan mellan London – Sydney, denna gång med en Boeing 787-9. Det är den andra av tre testar inom ramen för Project Sunrise.

Det var igår morse som Qantas Dreamliner startade från Heathrow och nu på fredag morgon landade i Sydney efter drygt nitton timmars flygning. Därmed har flygbolaget tagit ett stort steg närmare att erövra det som brukar kallas flygbranschens heliga Graal: att klara Kangaroo route i ett hopp. Flygningen skedde dessutom nästa på dagen etthundra år efter att den första flygningen genomfördes, ett evigt hoppande fram över världen som tog 28 dagar att genomföra. Sedan har det gått allt fortare att ta sig mellan de två utposterna i det brittiska imperiet och 1989 flög Qantas en Boeing 747-400 nonstop mellan London och Sydney och blev första flygbolag att göra det med en passagerarmaskin.
 
Då liksom nu var det bara ett femtiotal passagerare ombord och igår bestod de till största delen av extra besättning och forskare som ska utröna hur flygningar på cirka 20 timmar påverkar människokroppen. Insamlade fakta ska sedan ligga till grund för hur service ombord ska ske under den rekordlånga flygningen.
 
Rutten i natt gick över 11 länder: Storbritannien, Holland, Tyskland, Polen, Vitryssland, Ryssland, Kazakstan, Kina, Filippinerna och Indonesien innan maskinen kom in över Australien i höjd med Darwin.   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn