Skriv ut  

Airbus siktar på helt ny flygplansmodell

Notiser, Redaktionen, den 21 november 2019
Efter A320 kommer… ett flygplan för det nya milleniet. Det menar Airbus som nu har börjar arbetet på att ta fram efterträdaren till A320-familjen. Redan om tio år kan den vara i luften.

Airbus A320-familj är tillsammans med Boeings 737-familj de mest framgångsrika trafikflygplanen i historien. Men de är båda flygplan som, trots återkommande generationsskiften är konstruktioner med rötter i förra seklet.
 
Nu har Airbus börjar skissa på ett helt nytt flygplan, en single-aisle som ska kunna vara i luften redan 2030. Det meddelade flygtillverkarens vd Guillaume Faury på flygmässan i Dubai.
 
- Vi befinner oss i en tid när vi ser stora förändringar som påverkar flygindustrin och flygandet. Av allt att döma är det förändringar som i första hand kommer att påverka segmentet med single-aisle, sa han vid presskonferensen.

Det är den växande klimatdebatten som bland annat ligger till grund för utspelet och enligt Airbus handlar det om att bygga ett flygplan som är ”decarbonised”. Men även själva tillverkningsprocessen ska vara automatiserad i betydligt högre utsträckning än tidigare. Det handlar över huvud taget om att nästa generation trafikflygplan ska vara DDMS – Digital Design, Manufacturing and Service. Visserligen är den tekniken ännu inte framme men ska vara det när produktionen startar.
 
- Nästa flygplan ska vara ”digital native”, helt enkelt ett flygplan för det nya milleniet.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
BAM
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn