Skriv ut  

Ett mörkt år för allmänflyget

Notiser, Redaktionen, den 13 januari 2020
Under 2019 omkom elva personer i olyckor med svenska privatflygplan inom allmänflyget. Ingen person har omkommit inom den kommersiella luftfarten. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Det kommersiella passagerarflyget i Sverige klarade sig utan omkomna under förra året, men inom allmänflyget förolyckades elva personer.
 
- Att så många personer omkommer inom luftfarten är ovanligt. Det är det högsta antalet sedan 2012. Men generellt är flygsäkerheten i Sverige hög, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.
 
Bakom de höga siffrorna ligger kraschen i juli i närheten av Umeå flygplats då nio personer omkom, merparten av dem fallskärmshoppare. Vid sidan av det förolyckades en person när ett amatörbyggt flygplan som var under utprovning och endast hade 8 timmars flygtid störtade. I slutet av november omkom även en person då ett mindre propellerplan kraschade på en villatomt i Ronneby.

Två personer skadades allvarligt under 2019. En vid häng- och en vid skärmflygning.

- Transportstyrelsen arbetar med proaktiva åtgärder inom luftfartssäkerhet, inte minst inom privat- och sportbetonad luftfart. Det handlar bland annat om attitydpåverkan genom föreläsningar, operativ besiktning av segelflygplan, utbildning av flyglärare och övriga klubbfunktionärer och distribution av flygsäkerhetsinformation.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn