Skriv ut  

Corona slår mot Kastrup och Arlanda

Flygnyheter, Redaktionen, den 10 mars 2020
Trettio procent färre passagerare. Coronakrisen har nu också nått Kastrup som ser en tydlig minskning av antalet passagerare. SAS är största operatör på flygplatsen och drar nu ner på antalet flygningar vilket påverkar flygplatsen än mer.

SAS Kstrup
SAS Kastrup
 
SAS har beslutat att ställa in åtta procent, motsvarande 2 000 flygningar av det egna utbudet under resten av mars månad. Det sker i första hand genom att reducera antalet frekvenser på olika destinationer. Rena flygstopp gäller ännu så länge enbart på Kina och de fyra destinationerna i norra Italien. En av de flygplatser som drabbats hårt den senaste tiden är Kastrup. SAS är största operatör och står för närmare 40 procent av trafiken. Med inställda linjer och reducerade frekvenser blir det snabbt synligt i passagerarströmmarna. Ledningen för Kastrup räknar med att det i nuläget är 33 procents minskning, att alltså var tredje passagerare valt att inte flyga.  

– Konsekvenserna för flyget har varit av en aldrig tidigare skådad storlek. Vi har inte sett något som liknar det här sedan andra världskriget, säger flygplatsens vd Thomas Woldbye till Danmarks Radio och menar att det är coronaviruset som ligger bakom de katastrofala siffrorna vilket kan innebära ytterligare påfrestningar för flygplatsen med ett fall på upp till 50 procent.

Utvecklingen syns tydligt vid en jämförelse av antalet flygningar den 1 mars och den 28 mars som har fallit i takt med att flygprogrammet reducerats.

Den 1 mars hade SAS 935 flygningar i veckan ut från Kastrup. Enligt de prognoser som nu ligger ute minskar de till 854 flygningar i slutet av mars.

Nedgången gäller i princip över hela Europanätet och för svenskt vidkommande minskas antalet flygningar mellan Köpenhamn och Göteborg från 45 till 34. Däremot är det bara två flighter i veckan som dras in på sträckan Köpenhamn - Stockholm.
SAS drar även ner på trafiken ut från Arlanda. Den 1 mars var det 1008 flygningar i veckan men i slutet av månaden har de minskat till 962.

Idag tisdag presenterar Swedavia passagerarsiffrorna för februari. Mycket tyder på att utvecklingen från januari fortsätter. Då minskade sammantaget inrikes och utrikes med 6,3 procent jämfört med december vilket motsvarar 112 000 passagerare.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn