Skriv ut  

Folkomröstning om framtiden för Västerås flygplats

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 september 2020
Närmare 14 000 personer vill rädda Västerås flygplats och det räcker för att kunna kräva en folkomröstning. Men trots det tänker kommunstyrelsen att fatta ett slutligt beslut om nedläggning. Ett beslut som alltså kan komma att rivas upp.

Framtiden för Västerås flygplats har blivit en fråga som diskuterats intensivt i flera månader. Det ursprungliga beslutet att lägga ner flygplatsen ifrågasätts allt mer med olika förslag på hur verksamheten ska kunna leva vidare. 

Idag torsdag fattar dock kommunfullmäktige det slutliga beslutet om en nedläggning.

Men, det kan komma att rivas upp i och med att en folkomröstning om flygplatsens framtid nu måste hållas. Detta sedan närmare 14 000 namnunderskrifter samlats in, tillräckligt många för att kräva en folkomröstning. Trots det ska beslutet om nedläggning tas i morgon och det oroar några av de företag som har verksamhet på flygplatsen. De menar att nedläggningsbeslutet ska skjutas upp.

- När man nu känner till att det är ett folkinitiativ, som dessutom uppnått rätt antal namn, då anser jag att det är felaktigt av kommunen att driva igenom den här frågan om nedläggning, säger Magnus Pileflykt, skolchef på OSM Aviation Academy till P4 Västmanland. 

Han är också är en av initiativtagarna till namninsamlingen och menar att om beslutet tas idag är risken stor att avvecklingen drar igång omedelbart. Om den hinner komma långt, företag flyttar eller läggs ner, kan skadorna trots allt vara för stora för att flygplatsen ska kunna räddas. Då blir folkomröstningen närmast symboliskt och det är inte det.
Kommunstyrelsen ordförande Lars Teljebeck säger å sin sida att han inte vet om det blir någon folkomröstning.

- Jag har inte sett ett enda namn annat än dom som jag sett på bild i tidningen. Sedan ska de in till kommunen, de ska räknas de ska granskas och det är först då som vi vet om det här blir verklighet.

Men Magnus Pileflykt håller inte med.

- Folkomröstning kommer det att bli oavsett.Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

En ren ekonomisk fråga
Skrivet av thomas, 2020-09-07 14:31:27
Frågan är väl ska kommunens skattebetalare fortsätta lägga in pengar i en förlustaffär som kostat hittils 1 miljard de senaste + tio åren?
Hur kan man anställa vdar som inte har nåt som helst ekonomiskt ansvar, man betalar dessutom jättelön?? för vilket arbete ???
Ofattbart så fungerar inte det privata näringslivet
Anmäl inlägget
Folkomröstning?
Skrivet av Demokrati, 2020-09-07 09:49:20
Att låta kommunens invånare rösta om flygplatsen är ganska farligt. Beslutet bör fattas av folkvalda politiker. Befolkningen röstar med hjärtat medan politikerna förhoppningsvis fattar beslut efter kunskap om efterfrågan och ekonomiska förutsättningar enligt beslutad budget..
Anmäl inlägget
Bara ubstrumentdelen
Skrivet av F1, 2020-09-05 11:42:28
I förslaget till beslut står att det är instrumentflygdelen och flygplatsbolaget som ska avvecklas. Lite fel att i nuläget säga att det är hela flygplatsen som ska läggas ner.
Anmäl inlägget
Bevara flygplatsen
Skrivet av Demokraten, 2020-09-04 19:29:45
Varför har vi i Västerås fått så visionslösa politiker. I Ängelholm lyckades man med samarbete med grannkommunerna. Ni som driver bevarandet, kämpa på! Räkna med min röst. Bevaka dock alternativen vi skall rösta på så dessa är solklara. Jag litar inte på våra politiker längre efter att sett på debatten.
Anmäl inlägget
S
Skrivet av FLIBE, 2020-09-04 13:08:28
S gick heller inte till val på att driva en nedläggning av flygplatsen, så det är vanskligt att hävda att väljarna måste foga sig med hänvisning till den representativa demokratin. Ett mandat är inte ett carte blanche att driva politik efter dagshumör, utan att driva det man innan mandatets ikraftträdande deklarerat, vilket i detta fall inbegrep att utreda medfinansiering av flygplatsen, vilket man helt underlåtit.
Anmäl inlägget
Är folkvalda kapabla att ta besluten?
Skrivet av FLIBE, 2020-09-04 13:07:31
@Stefan L
Att begära en folkomröstning är en rättighet som folket har och är en del av det demokratiska systemet. I detta fall kan den användas som ett skydd när det i själva verket är politikerna som blandar in "för mycket känslor och okunskap" i besluten.
Det finns ingen anledning att inta en undfallande attityd gentemot politiker när det är uppenbart att de inte ser till alla tillgängliga fakta.
Anmäl inlägget
Folkvalda
Skrivet av Stefan L, 2020-09-03 21:07:19
Är emot en nedläggning av ESOW så missförstå mig inte nu.. MEN vi har faktiskt demokratiskt valt dessa individer att representera oss och genom sitt arbete fatta såna här beslut. Jag anser folket (inkl mig själv såklart) inte är kapabelt att ta såna beslut utan att blanda in för mycket känslor och okunskap.
Anmäl inlägget
Endast 1 flygplats
Skrivet av Anonym , 2020-09-03 14:39:23
Satsa allt på Västerås eller Eskilstuna flygplats. Att ha dessa två flygplatser så nära varandra är idiotiskt. Bättre att lägga alla resurser på 1 av dem. Alternativt att Skavsta blir den som tar allt.
Anmäl inlägget
Namnunderskrifter för demokrati
Skrivet av Hubert Von Glans, 2020-09-03 11:24:13
Ni kanske bör korrigera namnet. Han heter Marcus Pihlflykt och inte Magnus Pileflykt.. Man kan ju korrekturläsa innan man lägger ut. ;-)

Man kan väl säga att de som har skrivit under FÖR flygplatsen har skrivit under för demokrati - alltså för att ge Västerås invånare en rimlig chans att rösta för en så viktig sak. De som inte har velat skriva under är således dåligt pålästa eller emot demokrati.
Anmäl inlägget
Rullband?
Skrivet av Vuxen nära ESSA, 2020-09-03 10:17:04
Du bör nog utveckla vad du menar...
Anmäl inlägget
Men MP då?
Skrivet av Peter, 2020-09-03 09:00:57
När barnen i MP nu stoppat ytterligare en rullband på ESSA kommer både Skavsta och Hässlö behövas inom en snar framtid. Få se nu om MP barnen i Västerås begriper detta.

Risken är väl att ideologi går före verkligheten. Och det gäller ju att ligga i om man ska hamna under 4 % till nästa val.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn