Skriv ut  

De regionala flygplatserna klarade sig bäst i augusti

Flygnyheter, Redaktionen, den 7 september 2020
Det är mörkt men ändå lite bättre: 83 procents minskning av antalet resenärer i augusti jämfört med 87 procent i juli. Det visar de senaste siffrorna från Swedavia.

Under augusti månad flög 650 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 83 procent jämfört med förra årets 3 700 000 resenärer. Återhämtningen av flygtrafiken fortsatte jämfört med föregående månader men mattades av något i slutet av augusti på grund av ett minskat fritidsresande. Flygtrafiken är alltså fortsatt kraftigt påverkad av covid-pandemin. 

Av de 650 000 resenärerna i augusti var 420 000 utrikesresenärer, vilket var en minskning med 85 procent jämfört med förra året. Inrikesresandet minskade i mindre omfattning, med en nedgång på 76 procent i augusti. Sammanlagt reste 230 000 resenärer inrikes i jämförelse med fjolårets 980 000 inrikesresenärer.

- När vi summerar sommarmånaderna kan vi konstatera att den försiktiga återhämtningen av flygresandet fortsätter under augusti, i takt med länders lättade reserestriktioner som möjliggör en större tillgänglighet mellan länder. Även om flygresandet fortsätter att öka i augusti så handlar det fortfarande om relativt små volymer och en historiskt låg nivå till följd av coronapandemins effekter, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.
 
Det är de regionala flygplatserna i Norrland som visar de bästa siffrorna under augusti och där resandebehovet fått passagerarbortfallet att bromsa in:

Kiruna: minus 55 procent
Luleå minus 58 procent 
Umeå: minus 63 procent 
Åre/Östersund: minus 65 procent
 
Det kan jämföras med Arlanda Airport, där minskade resandet med 83 procent till 418 000 i augusti jämfört med 2019. Även på Göteborg Landvetter Airport minskade resandet med 83 procent till 104 000 resenärer under månaden. Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev