Skriv ut  

SAS lägger Eurobonus i ett eget bolag

Notiser, Redaktionen, den 5 november 2020
Drygt sex miljoner EuroBonusmedlemmar är ett lika stort som värdefullt kundregister. När SAS nu lägger bonussystemet i ett eget bolag blir värdet synligt och kan komma att stärka aktien.

Det är egentligen en tre år gammal idé som nu dammats av. Redan 2017 diskuterades att skilja ut EuroBonussystemet och lägga det i ett eget bolag. Av olika anledningar blev det inte av med planeringen fortsatte uppenbarligen: I oktober förra året registrerades Airstair 3 AB, det bolag som nu tagit över hela hanteringen av bonussystemet. På sikt ska det byta namn till SAS EuroBonus AB. Det rapporterar norska och danska media.

I dagsläget har Eurobonus 6,1 miljoner medlemmar och SAS har kontaktuppgifter till samtliga. Det är ett kundregister som i sig har ett betydande värde och genom att sätta det i ett bolag blir värdet tydligt och kan presenteras som en tillgång. I sin tur stärker det SAS-aktien och gör den mer attraktiv för investerare, inte minst viktigt i dagens pressade läge.

- Det kan vara ett första steg för att använda EuroBonus som säkerhet för att, om det blir nödvändigt, hämta in nytt kapital. Eller så kan det vara ett steg mot att sälja EuroBonus till en annan troligen finansiell aktör, samtidigt som SAS behåller bonusprogrammet som en del av den egna produkten., säger flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24 och pekar på att Delta Airlines nyligen lånade 6,5 miljarder dollar med det egna bonusprogrammet som säkerhet. 
SAS är inte ensamma om att separera bonusprogrammet från flygbolagets verksamhet i övrigt. Bland andra Lufthansa och Qantas genomförde bolagiseringar av sina respektive program Miles & More och Qantas Frequent Flyer. 
 
Av allt att döma innebär den nya ordningen och bolagiseringen av EuroBonus inte några ingrepp i de enskilda kundernas poängsaldon eller förmåner.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kris bransch
Skrivet av thomas, 2020-11-05 10:46:33
Tyder bara på en sak, läget är desperat,
man skiljer ut det värdefulla
sätt personalen på att ringa upp alla i registret och sälj in resor.
Det är slut med passiv försäljning, att bokningar bara rasar in över nätet och GDSerna
Ta tag i marknaden börja sälj, annars är det slut.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn