Skriv ut  

Norwegian varnar: Mycket osäker framtid

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 november 2020
Utan statligt stöd är framtiden högst osäker. VD Jacob Schram utesluter inte att konkursen närmar sig.

Norwegian kämpar just nu för sin överlevnad och gör allt för att komma igenom krisen. Länge satte flygbolaget sitt hopp till ekonomiskt stöd, likt det som SAS fått av de tre skandinaviska regeringarna.
Men det blir inget sådant direkt riktat stöd utöver det som redan lämnats till hela flygbranschen.

- Vi är mycket besvikna. Det känns som ett slag i ansiktet när vi kämpar för flygbolagets överlevnad samtidigt som våra konkurrenter få miljarder i stöd från respektive regeringar, konstaterar Norwegians vd Jacob Schram i ett uttalande.

I början av året förutspåddee Norwegian att 2020 och särskilt sommaren skulle bli den bästa hittills. Sedan slog coronapandemin till och flygbolaget har sedan dess genomfört en lika hårdhänt som omfattande rekonstruktion som omvandlat 18 miljarder i skulder till tillgångar. 

Trots den finansiella framgången är Norwegian i behov av extern ekonomisk hjälp, en hjälp som nu alltså uteblir.

- Vi har sett tydliga resultat av det hårda arbete vi lagt ner på att gå från tillväxt till lönsamhet och som vi inledde 2018. Med fortsatt stöd under en kris utan motstycke, hade vi kommit ut på andra sidan som ett mycket mer hållbart och konkurrenskraftigt flygbolag. Men utan stöd är framtiden betydligt mer osäker. Vi kommer dock att göra allt vi kan för att klara oss igenom krisen.

I dagsläget har Norwegian 2 300 anställda i Norge som nu fortsatt går en osäker framtid till mötes.

- Vi heter Norwegian och vi är norska. Vi är en del av Norge och Norge är en del av oss och så har det varit i nästan 20 år. Vi flyger linjer från Kristiansand i söder till Svalbard i norr, linjer som inte går att ersätta i en handvändning. Det kommer att ta tid och får konsekvenser för konkurrensen i Norge, fortsatte Jacob Schram i det känslomässigt präglade pressmeddelandet.Kommentera artikeln
Det finns 19 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

EU och flget
Skrivet av Mr €, 2020-11-10 07:49:06
Det blir statsunderstödda bolag som LH, SAS, AF, KLM, Iberia samt lågprisbolag med låglöneanställda från Östeuropa kvar precis som lastbilsbranchen. Norge och snart England utanför EU kan stoppa dem men då riskerar de inte att kunna flyga i EU utan endast interkont+inrikes.
Anmäl inlägget
Inget i Danmark o Sverige
Skrivet av Tim, 2020-11-09 22:41:47
Norwegian kommer bara flyga norsk inrikes i en tid framöver
Anmäl inlägget
Svar: Jacob
Skrivet av Alexander, 2020-11-09 22:17:46
De kommer alla att flyga med SAS. Den aktien gick upp över 20% idag. Julafton är redan här och staten jublar över att de strax slagit den privatägda konkurrenten i konkurs genom skev konkurrens..
Anmäl inlägget
Cnl
Skrivet av NISSE, 2020-11-09 21:46:18
Alla avgångar ifrån Arlanda är inställda imorgon och övermorgon. Vad händer?
Anmäl inlägget
Erik?
Skrivet av PF, 2020-11-09 21:14:57
Erik ditt påstående stämmer inte, cityjet hade högre löner än sas på arlanda. Skriv inte saker du inte har fog för.
Anmäl inlägget
DY inställda tis/ons
Skrivet av Per T, 2020-11-09 20:21:47
Tisdag och onsdag är samtliga DY flighter från ARN inställda, både inrikes som utrikes.
Anmäl inlägget
Boka med Norwegian
Skrivet av Jacob, 2020-11-09 19:44:18
Kolla precis Norwegians hemsida. Går inte att boka mellan Stockholm och Luleå, Umeå eller Oslo efter sista november. Undra va planen är med alla som ska flyga runt jul?
Anmäl inlägget
Parkera skiten!
Skrivet av ABC, 2020-11-09 19:19:16
Jag är hemskt ledsen men ett företag som har som enda affärsidé att sälja billiga biljetter måste ha en väldigt liten lusekofta. Det gick inte, tänk om tänk nytt.
Anmäl inlägget
SK DY
Skrivet av Erik, 2020-11-09 18:59:08
Vad är det Norwegian gjort som SAS inte gjort? SAS öppnade bas i Spanien med spansk personal för att vända trafiken från Skandinavien. SAS har ett irländskt AOC och har använt sig av billig utländsk arbetskraft med bas på Arlanda (CityJet med flera, målade i SAS färger) SAS mottar miljardstöd från staten och Norwegian blir utan. Säg ett bolag som missköts mer ekonomiskt de senaste 20 åren än SAS? Det är tack vare staten som de inte konkat för länge sedan.
Anmäl inlägget
@Peter
Skrivet av Reality, 2020-11-09 17:01:45
Helt seriöst?

Norwegian får nu skörda det man själva varit med och planterat. Spansk personal på dansk inrikes, Thailändsk kabinpersonal på långlinjer och försök att öppna lågkostnadsbaser i Polen.

Är man med i leken, får man leken tåla. Tyvärr går det mest ut över personalen, vilket givetvis är ledsamt. Viktigt att kunna skilja äpplen från ruttna päron.
Anmäl inlägget
Avtal
Skrivet av Föredetta Norwegian anställd , 2020-11-09 16:44:06
Säga vad man vill om företaget. Men bra löner och vilkor har dom haft sen dag ett! Till och med bättre än SAS, vilket har visat sig i att SAS personal har sökt sig till Norwegian.

Sen att allt annat kan diskuteras är ju en annan sak....
Anmäl inlägget
Håller inte
Skrivet av Acer, 2020-11-09 16:39:58
Om inget mirakel kommer så är de i konken före jul. Allt hänger på om de som äger flygplanen ser en marknad för dessa eller ej. DY hängde löst innan Covid så vem vill lägga mer pengar nu!
Anmäl inlägget
sv: Sorgligt
Skrivet av Peter, 2020-11-09 16:17:32
Konkurrens är bra, på alla sätt, men det ska vara under rättvisa villkor för alla. Jag tror nog att även SAS tycker det i långa loppet
Anmäl inlägget
sv: Sorgligt
Skrivet av Peter, 2020-11-09 16:16:59
Jag kan säga att då jag arbetat för Norwegian i mer än tio år kan jag säga att jag alltid varit väldigt nöjd med min rättvisa lön och rättvisa villkor.
Vad som händer nu är att bla Wizzair stiger in på norska marknaden och dumpar ännu mer, inte bara priser utan även besättningar som jobbar under slavliknande villkor. Är det detta vi vill ha i framtiden? Jag menar att om det fungerar inom flyget så fungerar det inom alla branscher.
Anmäl inlägget
Kronofogden
Skrivet av Göran, 2020-11-09 15:33:10
Det har sagts här och där att bolaget jagas av Kronofogden. Om det är så, är det också direkt pinsamt att förvänta sig statliga pengar. Kanske det blir ett lyckligt slut och bolaget hamnar bland övrigt avfall och inte återvinns.
Anmäl inlägget
Rent mjöl i påsen =)
Skrivet av Hemlige Harry , 2020-11-09 15:06:04
Hade DY haft rent mjöl i påsen från dag ett så kanske de hade fått mer hjälp. Förstår Norska staten att dom inte vill ha sitt landsnamn med ett bolag som har så smutsiga händer. Kanske kan bli lite ordning och reda i flyget igen.
Anmäl inlägget
Pladder
Skrivet av Röda Baronen, 2020-11-09 14:57:18
Norwegian har ingenting som inte relativt snabbt går at ersätta med andra bolag.
Man har bara sig själva att skylla för att det har gått så här.
Ett nytt och sunt bolag kommer att starta i Norge inom kort, och ersätter då ett osunt skit bolag.
Anmäl inlägget
Ultra lågprisbolagens blomstring
Skrivet av BD, 2020-11-09 14:39:57
Detta kommer mest troligt inte inte leda till bättre prisbild (ur flygbolagens syn). Troligtvis kommer fler lågprisbolag komma in på marknaden, med lägre priser.

Då SAS höjer priserna utan konkurrens, vilket leder till att bolag med låga priser hinner ta sig in på marknaden utan att SAS hinner reagera.
Anmäl inlägget
Sorgligt
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2020-11-09 13:41:32
Men så tråkigt, konkurrens är alltid bra, men de har ju prisdumpat marknaden sedan dag ett, det har ju varit billigare att flyga än taxin till flygplatsen, och det säger ju sig självt att det inte går, så nu skördar de sin egen frukt.
Men tråkigt för all duktig personal, men nu kommer nog flyget att få en mer rättvis och hållbar prisbild och därmed rättvisa arbetsvillkor och löner.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn