Flygrevyn
Skriv ut  

Idag skjuts Jeff Bezos upp i rymden

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 juli 2021
Nio dagar efter Richard Bransons rymdfärd är det nu dags för Amazons grundare Jeff Bezos att pröva på den nya miljardärhobbyn rymdflygning. Nu kan intresserade rymdturister därmed välja mellan två rymdfärdsföretag: Bezos Blue Origin och Bransons Virgin Galactic.

Blue Origin
Bleu Origin
 
Jeff Bezos och Richard Bransons rymdkapplöpning slutade med Branson som vinnare. För knappt två veckor sedan kunde vi följa en ganska hackig sändning av Richard Branson och hans kolleger som gjorde en snabb rymdtur där de snuddade vid rymdens gräns, 86 kilometer ovanför jordens yta.

Nu är det alltså Jeff Bezos tur. 15.00 svensk tid ska världens rikaste man ta New Shepard på en elva minuter lång resa tillsammans med några väl utvalda passagerare. Även om New Shepard-kapseln kan rymma upp till sex personer, tar Bezos bara med sig tre passagerare. De inkluderar hans bror, Mark Bezos; Wally Funk, en 82-årig pilot och en av kvinnorna från "Mercury 13"; och en 18-årig miljardärsson vid namn Oliver Daemen. Oliver är Blue Origins första betalande passagerare med ett biljettpris uppemot 28 miljoner dollar. Wally Funk är en före detta austronaut som nekades möjligheten att arbeta med projektet Mercury 13 under 60-talet på grund av att hon var kvinna.

Bezos har liksom Branson långtgående planer på att tjäna pengar på rymdturism och idag ska han själv pröva på upplevelsen att sväva tyngdlös långt ovanför jordens yta. Men Bezos flygning och tekniken som hans företag utvecklade för att få honom dit skiljer sig mycket från Bransons. Blue Origins New Shepard är en liten raket som lyfter vertikalt från en startplatta, vilket ger en kortare men ännu högre hastighetsupplevelse än det rymdplan som skapades av Branson Virgin Galactic. Men precis som Virgin Galactics plan är New Shepard utformad för att skicka betalande kunder över jordytan under några ögonblick av viktlöshet och panoramautsikt över jorden.

Nu väntar vi på den tredje multimiljardären med stora rymdplaner – när gör Elon Musk sin första rymdtur med sin SpaceX? SpaceX är redan i full fart med att utveckla billiga återanvändningsbara raketer och Elon Musk säger att ett av SpaceX främsta mål är att transportera människor och material till planeten Mars för att kunna bygga en koloni där.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Stort
Skrivet av Liten, 2021-07-20 18:18:48
Det är så jävla stort!

En riktig raketuppskjutning där bärraketen återvänder till jorden och landar perfekt. I kapseln sitter civila och bara åker med. Snart färdas vi runt jorden och mellan kontinenter på nolltid, fan vad häftigt!
Anmäl inlägget
Missa inte!
Skrivet av Sky, 2021-07-20 14:38:41
Live idag:

https://www.blueorigin.com

Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn