Skriv ut  

Saab levererar uppgradering till ungerska Gripen-flottan

Flygnyheter, Redaktionen, den 13 januari 2022
Den ungerska regeringen och Försvarets Materielverk, FMV, har kommit överens om att Saab ska uppgradera Ungerns flotta av JAS 39C/D Gripen.

Nu är de klart att Ungerns Saab JAS 39C/D Gripen-stridsflygplan ska uppgraderas till den senaste Mission System-konfigurationen. Uppgraderingen innebär bland annat förbättrade sensorer, säkrare kommunikationssystem och utökade vapenalternativ.

Förbättringar av PS-05/A Mk 4-radarn förbättrar bland annat detekteringen av små flygmål. Dessutom uppgraderas systemet till NATOs Mode 5-standard för identifiering av Friend or Foe (IFF).

Uppgraderingen gör det möjligt för Ungern att välja mellan fler vapen till sina Gripen: IRIS-T som är en infraröd jaktrobot avsedd för närstrid, GBU-49 som är en moderna laserstyrd bomb och missilen Meteor, en avancerad långräckviddig radarjaktrobot.

- Tack vare moderniseringen av det ungerska Gripen-flygplanet kommer det ungerska flygvapnets operativa förmåga att öka avsevärt, säger generalmajor Nandor Kilian, ungerska försvarets flygvapeninspektör. Vi uppskattar samarbetet med Sverige kring detta specifika moderniseringsprojekt samt samarbetet under de 15 år som vi har opererat Gripen-flygplan.

Ungern undertecknade ett kontrakt i november 2001 om att hyra 12 JAS 39A ensitsiga och två JAS 39B tvåsitsiga från Sverige. Avtalet ändrades senare till JAS 39C/D-flygplan, och de första fem anlände till Ungern i mars 2006.

Puma-skvadronens primära uppdrag är att skydda och försvara det ungerska luftrummet. Sedan 2014 är det ungerska flygvapnets Gripen-stridsflygplan också ansvariga för skyddet av det slovenska luftrummet.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Räkna in alla aspekter
Skrivet av thomas, 2022-01-14 06:50:33
Det viktiga för både Finnarna och oss är att alla vapensystem är Nato kompatibla. Tyvärr kräver allt US flyg material
Stora tekniska staber för att operera, köper man JAS får man i ett flyg 3-4 då turn arounde för Jas är 10-15 minuter ett US plan en tim minst och på en skogsväg och av tre man. Putin kommer med volym ett effektivt flygvapen är ett måste. Det var RAF som räddade England och Europa. De opererade + 50 flygdivisioner.
Vi har några st det räcker inte
Anmäl inlägget
JAS båge
Skrivet av Svempa, 2022-01-13 18:48:54
Vad tror ni på Saab, hade Finnarna köpt Gripen om de fått den till självkostnadspris, eller var det förutbestämt att åka på USAs bågar av alla de skäl som finns, politiskt?
Anmäl inlägget
Bra Ungern, rätt satsat
Skrivet av thomas, 2022-01-13 13:03:16
perfekt, undrar om Sovjet rullat in med sina tanks om de då haft Gripen att försvara sig med 67?

Man kan aldrig lita på Ryssland, det visar dagens händelser, metoden att hota med militärmakt för att man inte vill tillhöra Ryssland eller tidigare sovjet, passa på nu utplåna halva deras militär, vilket vansinne Putin ska slåss mot Ukraina Nato och hela EU + USA.
Under första Gulfkriget utplånade US 3.200 T72 tanks på under 24 tim. Sadams styrkor med Ryska vapen krossades inom en vecka.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn