Skriv ut  

Swedavia: HVO 100 ska ge mer klimatsmarta flygplatser

Miljö, Redaktionen, den 19 januari 2022
Förra året nåddes målet att den egna verksamheten på de tio statliga flygplatserna ska vara fossilfri. Nu vill Swedavia uppmuntra också övriga aktörer på flygplatserna att bli klimatsmarta. Moroten är att den fossilfria dieseln blir billigare.

Swedavia ligger långt framme bland flygplatshållarna ii Europa när det gäller att arbetet på klimatsmarta och fossilfria flygplatser. Förra året, sju år efter starten, uppnåddes målsättningen att ha fasat ut alla fossila koldioxidutsläpp i den egna verksamheten på de tio flygplatserna. Numera tankas enbart fossilfri och förnybar HVO-diesel i fordonsparken.

Sedan den första januari i år är ambitionen nu att inspirera också övriga aktörer på flygplatserna att gå över till HVO-diesel. Det ska ske genom ett nytt projekt:  HVO 100-incitament.

- Som de största transporthubbarna i Sverige har Swedavia och våra flygplatser ett långsiktigt ansvar för att ställa om till klimateffektiva och fossilfria lösningar. Vi ligger redan i framkant och har tagit stora steg framåt de senaste åren för att säkerställa att all vår egen verksamhet redan är fri från fossila bränslen. Genom detta nya HVO 100-incitament vill vi uppmuntra alla våra flygplatsaktörer att följa efter och ta nästa steg in i framtiden mot en helt fossilfri fordonsflotta, säger Lena Wennberg, chef hållbar utveckling på Swedavia.
HVO 100 är fossilfri diesel och har funnits på marknaden under ett antal år och tillverkas främst från råvaror som slaktavfall samt utvinns även ur tallolja, rapsolja och restprodukter från etanoltillverkning. Swedavias HVO 100 uppfyller kriterier för biobränslen enligt hållbarhetskraven i hållbarhetslagen och är fri från palmolja. Bränslet är också fritt från PFAD på massbalans.

I ett första steg i incitamentet sker en differentiering på priset mellan HVO 100 och diesel då priset på HVO 100 sänks med 50 öre/litern samtidigt som diesel höjs med motsvarande summa. Differentieringen av priset startade den 1/1 2022 och kommer pågå fram till den 31/12 2024. Under perioden kan flera differentieringar förekomma för att stimulera flygplatsens aktörer att tanka HVO 100.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev