Skriv ut  

SAS får krislån på 7,1 miljarder

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 september 2022
En konkursdomstol i New York har godkänt ett krislån till SAS på motsvarande 7,1 miljarder kronor. Bakom lånet står det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management.

Pengarna ska hjälpa SAS att genomföra en omfattande rekonstruktion av bolaget, skriver SAS i ett pressmeddelande
 
Det var i början av juli som bolaget ansökte om konkursskydd i USA, som en följd av en rad ekonomiska bakslag, bland annat pilotstrejken i somras som gjorde att SAS mitt under högsäsong tvingades ställa in 3 700 flygningar.
Lånet från det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management är avgörande för SAS i den skuldrekonstruktion som pågår sedan flygbolaget ansökte om konkursskydd i USA i juli, ett så kallat Chapter 11-förfarande.

- Med domstolens godkännande av vår DIP-finansiering tar vi ett viktigt steg framåt i vår Chapter 11-process, säger Anko van der Werff, vd för SAS, i ett pressmeddelande.

SAS har nu lovat att betala sin skuld till statliga Avinor på 141 miljoner norska kronor, något som även övriga norska utlånare kan räkna med. Beskedet kommer sedan flygbolaget natten till lördag fick grönt ljus för sitt lån på motsvarande 7,1 miljarder kronor från riskkapitalbolaget Apollo Global Management. Hälften av lånet kommer att betalas ut inom kort.

– Det betyder att våra leverantörer i Norge får betalt som normalt. Vi gör rätt för oss när vi köper varor och tjänster. Och vi återbetalar även de kunder som berördes av strejken, säger SAS Norge-chef Kjetil Håbjørg.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kastrup
Skrivet av @ Fransotto, 2022-09-16 02:25:54
kommer att klara sig även utan SAS
Danska regeringen kommer bara investera i SAS om SAS Forward går i lås,

Anmäl inlägget
Danmark har lovat max 4-5 miljarder
Skrivet av RDG, 2022-09-12 07:37:33
Om lånet (obs 7 miljarder är ett lån inget nytt kapital) inte hade godkänts av domstolen i New York hade SAS förmodligen lämnat in en konkursanmälan eller ställt in betalningarna under helgen.

Danmark går bara in om allt annat faller på plats.
Anmäl inlägget
Ekonomin
Skrivet av Fransotto, 2022-09-11 14:23:12
Aktien bör stiga på måndag
Nu kan även Danska staten gå in med en 10 miljarder i Cash, de har inget alternativ de kan inte riskera Kastrups alla arbetstillfällen.
Bättre att görs SAS heldanskt. Undra om inte detta förberedd.
Anmäl inlägget
svårt nu för flygbranschen
Skrivet av frans otto sjöbuse, 2022-09-11 12:19:27
jobba på SAS detta ser bra ut
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev