Skriv ut  

Airbus A330 flög med 100% SAF

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 november 2022
Airbus och Royal Air Force har genomfört världens första 100% SAF-flygning med bränsle från Air BP. Flygningen genomfördes med en militär Airbus A330.

Airbus SAF
Airbus med SAF-bränsle
 
- The Royal Air Force har flugit Storbritanniens första militära flygtransport med 100 % hållbart flygbränsle på ett av deras operativa Voyager-flygplan, sade Storbritanniens försvarsminister Baroness Goldie i ett uttalande.

RAF Voyager är en militär variant av Airbus A330.

Den 90 minuter långa flygningen från RAF Brize Norton i Oxfordshire var bemannad av personal från RAF, Rolls-Royce och Airbus. Under flygningen replikerades bland annat en luft-till-lufttankning.

Chefen för flygstaben Mike Wigston sa:

- Klimatförändringar hotar vår säkerhet och vårt kollektiva välstånd. Det är därför RAF ska bli världens första flygvapen med nettonollutsläpp till 2040.

Flygningen genomfördes med båda flygplanens motorer drivna av 100 % SAF. Ingenjörer från Airbus har arbetat med RAF, Rolls-Royce och Airtanker med att testa flygplanets prestanda och hantering på marken och i luften före flygningen. Bränslet levererades av Air BP.

Utanför Storbritannien är Tyskland på god väg att använda 100 % SAF i sina militära flygplan. I juni 2022 sa Airbus att de arbetar med Luftwaffe för att bland annat genomföra ett enmotorigt flygtest med SAF och ytterligare ett försök med fyra motorer 2023.

Sustainable Aviation Fuel, eller ”hållbart flygbränsle”, är tillverkat av avfallsbaserade råvaror, i detta fall använd matolja. Det minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 % jämfört med konventionellt jetbränsle.  Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev