Skriv ut  

Norwegian bygger ut flygplansflottan

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 januari 2023
Fler nya flygplan som kan ersätta de åldrande maskinerna. Norwegian är nu på väg mot en flotta på cirka 100 flygplan. Det är en affär som underlättas av de positiva siffror som Norwegian visat upp i slutet av året.

Norwegian
Norwegian
 
Under förra året flög Norwegian med i snitt 70 flygplans, till övervägande del Boeing 737-800 och ett fåtal 737 MAX. Nu under första delen av 2023 tillförs ytterligare cirka dussinet flygplan för att klara den kommande sommarsäsongen med drygt 80 flygplan i trafik. 

Men det stoppar inte där. 

Koncernchefen Geir Karlsen har tidigare slagit fast att cirka 100 flygplan är det optimala de kommande åren med de expansionsplaner som Norwegian har. Därför presenterades i maj förra året en affär med Boeing på 50 nya 737 MAX 8 med option på ytterligare 30 flygplan. Det innebär dock inte att Norwegian är på väg upp 130 – 150 flygplan. Istället ska de ersätta de 737-800 där leasingavtalen går ut under de kommande åren med en leveransperiod åren 2025 – 2028. Det handlar alltså om en förnyelse av flygplansflottan som inte nödvändigtvis ökar storleken.

Affären med Boeing är också en del av den konflikt som Norwegian haft med Boeing som dels sträcker sig så långt tillbaka som till Dreamliner-epoken, dels kring flygförbudet på MAX. Flygbolag och flygplanstillverkare har nu uppnått en förlikning i den processen vilket bland annat gett kraftig rabatt på de nya flygplanen tillsammans med en kontantersättning på två miljarder som används till att betala flygplanen. Norwegian har också ett stabilt kassaflöde som hjälper till att finansiera flygplansköpen. Kvartal två och tre förra året gav både ett överskott och detv tredje med en bit över miljarden. Det fjärde kvartalet är ännu inte sammanställt med väntas ligga på liknande nivåer. Med den växande ekonomiska stabiliteten räknar Geir Karlsen med att även optionen på 30 flygplan utöver de 50 beställda, blir verklighet.

- Det hoppas jag verkligen att vi gör. Då levereras de från 2028 och under två och ett halvt år, säger han till E24.noKommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Voksne
Skrivet av Bjørn, 2023-01-10 17:16:35
At voksne mennesker kan furte så mye som her på forumet er meg en gåte. Livet går videre. Hater man dette selskapet blir vel neppe hatet bedre om dere furter som småunger ved hver eneste mulighet. Voks opp.!
Anmäl inlägget
Markedet
Skrivet av Erik, 2023-01-10 10:08:24
Sv ABC. Vilke underlige utsagn . Hva har denne artikkelen om å «spandre andres penger», å gjøre? - Det er en fakta-basert og nøktern beskrivelse, av Nordens mest verdifulle flygbolag. Markedsverdi på 7,5 milliarder kroner. Sammenligningsvis er konkurrent og konkurstruede, SAS, bare verdt litt over 3 mrd.
Anmäl inlägget
Olönsamt men kanske på rätt väg
Skrivet av BRO, 2023-01-10 08:31:10
Norwegian kommer säkert att behöva ett par till kapitaltillskott för att på sikt bli ett mindre mer kompakt och lönsamt inrikesbolag i Sverige och Norge med kompletterande linjer till semesterdestinationerna runt medelhavet. Det intressanta med Norwegian är att de kommer att bli en modell för det nya SAS som kommer att byggas upp med i stort sett samma affärsidé. Frågan är om det finns plats för både Norwegian och nya SAS?
Anmäl inlägget
Spendera..
Skrivet av ABC, 2023-01-09 22:01:55
Spendera andras pengar, jaaa.. Jej är norsk!

Finns det någon vettig människa som tror att Norwegian är på grön kvist?
Anmäl inlägget
@BRO
Skrivet av Ulf, 2023-01-09 10:47:48
Norwegian behöver inga nyemissioner vare sig minus för helåret eller ej. Välfylld kassa. Hur mycket du än önskar att Norwegian ska gå dåligt så gör det inte det, härliga tider!
Anmäl inlägget
Korrekt artikkel
Skrivet av Erik, 2023-01-09 10:34:41
Sv Bro. Du tar feil. Artikkelen er en helt korrekt gjengivelse av Norwegians situasjon, og planer. Du vet ikke hva årsresultatet blir, det er ikke publisert enda. - Hold deg til faktiske forhold.
Anmäl inlägget
Årsresultat räknas - inte kvartal
Skrivet av BRO, 2023-01-09 09:06:43
Det är helt ointressant om Norwegian haft ett eller två kvartalsresultat med överskott. Det är det kommande årsresultatet på minus 1-1,5 miljarder som avgör om Norwegian har kapital eller behöver flera nyemissioner.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev