Featured article image

SAS störst på inhyrd wetlease i Europa

Publicerad den 28 juli 2023
Kommentarer
Utan underleverantörer ingen kapacitet att hantera det stora antalet flygningar under högsäsongen. Nya siffror visar att SAS är det flygbolag som hyr in mest kapacitet.
Det kan bero på pandemin. När flygtrafiken nu återhämtar sig så är det privatresandet som ökar på bekostnad av affärsresandet. Det ger flygbolagen, inte bara en ny ekonomisk situation att förhålla sig till utan också uppgiften att hantera annorlunda och i vissa fall betydligt brantare säsongsvariationer.
 
Svaret har blivit ACMI. Snart sagt alla de traditionella flygbolagen i Europa tar numera hjälp av underleverantörer vid olika tillfällen under året. I sin tur har det skapat en snabbt växande marknad för en rad flygbolag, inte sällan från Baltikum och östra Europa. Men även BRA, Finnair och Norse Atlantic har haft maskiner i trafik för andra flygbolag. Nyhetssajten aeroTelegraph har gjort en genomgång av ACMI-marknaden i sommar och det visar sig då att SAS är det europeiska flygbolag som ligger i topp när det gäller användningen av underleverantörer.
Siffrorna gäller för juni månad i år och hur många flygningar som underleverantör som respektive flygbolag gjort. Av tio ACMI-bolag är nio europeiska, den enda främmande fågeln är Alliance Airlines från Australien:
Avion Express: 4164 flygningar
Cityjet: 3720 flygningar
Alliance Airlines: 2910 flygningar
Helvetica Airways: 2490 flygningar
Air Baltic: 2441 flygningar
Xfly: 2418 flygningar
Smart Lynx Litauen: 1878 flygningar
Smartwings: 1218 flygningar
Smart Lynx Malta: 1171 flygningar
Heston Airlines: 1070 flygningar
När det gäller vilka flygbolag som köpt in underleverantörer under juni månad toppar alltså SAS listan med nära dubbelt så många outsourcade flygningar som nästa flygbolag på listan:
 
SAS: 7050 flygningar genomförda av Cityjet, Xfly, Smart Lynx, Jettime och Air Baltic
Swiss:  3956 flygningar genomförda av Helvetica Airways och Air Baltic
Eurowings: 2929 flygningar genomförda av Avion Express, Air Baltic och TUIfly
EAT Cargo: 1948 flygningar genomförda av ASL, Cargo Air och Swiftair
Flynas: 1257 flygningar genomförda av Lion Air och Avion Express
Qantas: 1183 flygningar genomförda av Alliance Airlines
Skriv en kommentar

Kommentarer

Andreas
2023-07-30 22:23

@Micke: Äta kakan, skriver du, men vad är fördelen med det samskandinaviska AOC:t nu när Ryssland är stängt? Är det inte bara för flygning över eller till Ryssland som det spelar roll? Redan idag kan väl t.ex. Norse Atlantic tillåtas flyga mellan OSL och PEK eller Iberia från ARN till NRT om de skulle vilja, bara de rundar Ryssland, men det gör ju alla EU-bolag nu ändå. Eller finns det någon ytterligare fördel som jag missat?

@Micke
2023-07-30 16:48

Instämmer Micke!
Varför ska SAS ha grandfathers right med AOC i tre länder (SE/NO/DK) när man själva startar nytt AOC i Sverige i form av SAS Link och ett AOC på Irland med SAS Connect.
SAS äter kakan och vill ha den kvar.

Micke
2023-07-29 14:19

SAS borde bli av med sitt Grand fathers right med AOC för tre olika länder när de ändå satsar på så mycket wet lease.

Danskt
2023-07-29 11:34

@Pnf FYI: Jettime flyger under danskt AOC och betalar även de skatt i Danmark.

Tim
2023-07-29 10:41

Dessa två fyller ändå ett syfte och bidrar till att SAS kan flyga fler avgångar och till destinationer som inte är lönsamma med 320. Soppan med de övriga inhyrda bolagen får man hoppas bara är en del i CH11 att försöka få bolaget att överleva.

Pnf
2023-07-28 21:35

SAS borde fortsätta med Cityjet och till viss del Xfly då de faktiskt har en bas i Köpenhamn där de anställda betalar skatt osv i Danmark, alternativt Sverige för de som gränspendlar. Gör er av med Smart Lynx, Jettime och Air Baltic.

Donald Trump
2023-07-28 19:36

Ledningen på SAS har verkligen valt rätt väg genom att dela upp bolaget i produktionsplatformar som renderat i komplexitet, stora kostnader och mångmiljardförluster.

Wallenbom
2023-07-28 18:23

Pnf. SAS är det enda mellanstora flygbolag som just nu står på konkursens brant där de hamnat pga alltför generösa personalavtal, märklig affärsmodell (kombinationen av LCC och nätverksbolag) och en tam styrelse. Det är okunnighet att ständigt smutskasta ledningen då ledningen försöker utföra det styrelsen har enats om. SAS har inte råd att köpa nya plan när de är i rekonstruktion. Den flygande personalen vägrar och vill inte förstå detta.

Gullan Purser&LeasingExpert
2023-07-28 18:14

Härliga nyheter att vi lyckats hyra in kapacitet istället för att ställa in flygningar, nu då efterfrågan ökat då mycket efter pandemin, och vad kul att fler får pröva på världens bästa yrke…och vi är snart ikapp med egen produktion.

Pnf
2023-07-28 09:28

Sorglig utveckling för flyget i Skandinavien.
Otrygga arbetsplatser med rent ut sagt skitavtal från Östeuropa importeras med glädje av SAS ledning på Frösundavik för att förstöra Skandiviska arbetsplatser.
För “som vanligt” är det den flygandes personalens fel att SAS inte klarar av att tjäna pengar.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten