Skriv ut  

Ljusa siffror för Norwegians nya partner

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 september 2023
Bättre beläggning och högre intäkter. Men Widerøe förbereder sig för en tuff vinter och det finns en oro för hur flygbolaget ska klara lågsäsongen.

Det var kanske inte helt otippat att Norwegian har beslutat att köpa Widerøe. I och med det försvinner en av konkurrenterna på den norska inrikesmarknaden, Widerøe har cirka 20 procent, samtidigt som Norwegian får en inmatning av passagerare från de mindre regionala flygplatserna till de större linjerna. 

De två flygbolagen har samarbetat kring linjer sedan förra året och ska förbli separata enheter med sina egna flygoperatörscertifikat (AOC), separata baser och ledningsgrupper. Icke desto mindre skapas en ny kraftfull aktör i Norge som blir ännu en utmaning för SAS att möta. Samgåendet är också viktigt för Widerøe som har haft det tufft sedan pandemin slog till 2020.
Därför var det glada miner på huvudkontoret i Tromsö när siffrorna för augusti presenterades och fortsatte i samma riktning som de tidigare sommarmånaderna, uppåt.

Framför allt har det dåliga vädret i södra Norge gjort att många valt att flyga norröver där sommaren varit bra. Det gör att en del av de destinationer där Widerøe är ensamma om att flyga på, har kabinfaktorn ökat markant. I snitt på hela flygprogrammet har kabinfaktorn i augusti hamnat på 68,4 procent, upp med två procent sedan augusti 2022. Sammantaget flög 298 000 passagerare med Widerøe under augusti vilket ökat intäkterna.

- Ökningen av yielden är välkommen och helt nödvändig för att kompensera för de kostnadsökningar som vi sett de senaste åren. Sommaren har gått bättre än förväntat men det är fortfarande osäkert om det är tillräckligt för att ta oss igenom de krävande höst- och vintermånaderna som ligger framför oss, säger koncernchefen Stein Nielsen.
Som ett sätt att övervintra ska det norska flygbolaget minska trafiken med 10 procent kommande höst och vinter.

- Vi är realistiska och förbereder oss på en reducerad köpkraft under hösten vilket på sikt påverkar efterfrågan på flygbiljetter, fortsätter Stein Nilsen.
Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Massa fel i denna artikel!
Skrivet av Grönt e skönt, 2023-09-05 13:12:07
Bl.a. så ligger Widerøes huvudkontor i Bodø, inte i Tromsø. Det har inte heller varit tufft sedan pandemin utan Widerøe har tjänat pengar och opererat i princip med full styrka när andra bolag gått i konkurs eller förlorat miljarder…

Däremot har skatter och avgifter ökat i kombination med hög inflation och höga bränslepriser vilket har varit en utmaning det senaste halvåret.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev