Skriv ut  

Arlanda och Landvetter motor i flygets återhämtning

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 september 2023
Tre månader i följd med över tre miljoner resenärer. Swedavias siffror för augusti månad visar på fortsatt återhämtning och är åtta procent upp jämfört med augusti förra året. Och Arlanda och Landvetter är motorn i utvecklingen.

Totalt reste drygt tre miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser under augusti, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med augusti 2022. Det motsvarar 82 procent av resandet före pandemin 2019. Utrikesresandet ökade med 12 procent medan inrikesresandet minskade med fyra procent i augusti jämfört med förra årets augusti.

Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på framför allt Europaresor och flygbolagen fortsätter att utveckla sina trafikprogram och lägger till ny trafik på våra flygplatser. Efterfrågan har ökat i en snabbare takt än utbudet trots en orolig omvärld med svag ekonomisk utveckling och branschens samlade bedömning är att återhämtningen sannolikt kommer att fortsätta under hösten om än i en något långsammare takt. Osäkerheten är dock större den närmaste tiden även om vi hittills kunnat konstatera att det finns ett fortsatt stort sug efter att resa, såväl privat- som jobbrelaterat, säger Jonas Abrahamsson, säger Swedavias vd och koncernchef i en kommentar.

I och med att det är utrikesresandet som driver på återhämtningen är det Arlanda och Landvetter som visar de bästa siffrorna för månaden och är motorn i flygtrafiken i Sverige: Av de sammantaget 3 057 412 resenärer som passerat Swedavias flygplatser i augusti står de två för 2 633 714, alltså den absoluta majoriteten.

På Arlanda ökade utrikestrafiken med 10 procent till drygt 2,1 miljoner resenärer jämfört med augusti föregående år, medan inrikesresandet minskade med 1 procent. Landvetter Airport å sin sida hade drygt 500 000 resenärer under augusti, en ökning med 8 procent jämfört med augusti 2022. Utrikesresandet utvecklades med 12 procent under månaden medan inrikesresandet minskade med 18 procent jämfört med augusti 2022.

Bland de regionala flygplatserna hade Luleå Airport, Kiruna Airport och Umeå Airport den starkaste utvecklingen under månaden, medan Åre Östersund, Bromma Stockholm Airport och Malmö Airport hade en svagare utveckling under månaden och tappade mellan sex och åtta procent av trafiken.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

solidaritet
Skrivet av thomas , 2023-09-06 17:23:37
Har kan swedavia visa solidaritet och sin ställning som statlig aktör i att dela med sig av vinsterna över hela Sveriges flygplatsnät.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev