Skriv ut  

Regionala flygplatser klimatsatsar

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 maj 2024
Genom projektet Grön Flygplats har de regionala flygplatserna reducerat sina egna klimatutsläpp med 64 procent under fyra år. Nu gör man ytterligare klimatsatsningar de närmaste fem åren. Ett mål är att tre av fyra flygplatser ska bli helt fossilfria i sin egen verksamhet 2028.

– Samtidigt som våra utsläpp är bland de minsta i branschen, är våra klimatsatsningar nog bland de största i branschen, konstaterar Peter Larsson, VD för Svenska regionala flygplatser.
 
Efter fyra år med projektet Grön Flygplats har de faktiska koldioxidutsläppen hos de regionala flygplatserna minskat med 64 procent. År 2019 var de samlade utsläppen från de regionala flygplatserna, i sin egen verksamhet ca 2000 ton CO2. Nu är de nere i ca 700 ton CO2. Som del av flygets totala utsläpp om 1,83 miljoner ton CO2, så motsvarar de regionala flygplatsers utsläpp alltså 0,03 procent. 
 
– Det är egentligen helt fantastiskt att trots pandemins verkningar och väldigt svåra ekonomiska förutsättningar, har våra flygplatser ändå lyckats göra så stora reduktioner av sina klimatavtryck. Våra flygplatser är verkligen gröna flygplatser, säger Peter Larsson vidare. 
 
Grön Flygplats har nu satt kursen framåt med en ny femårig projektplan. I den finns mål om bland annat hållbara affärsmodeller för fossilfritt flyg i varje region, testanläggningar för el- och vätgasflyg vid minst två flygplatser och etablering av egna solcellsparker vid minst fem flygplatser. 
 
Den svenska flygbranschens egna mål är ett helt fossilfritt inrikesflyg år 2030 och ett fossilfritt utrikesflyg år 2045. Som ett delmål ska 75 procent av de regionala flygplatserna, alltså tre av fyra flygplatser, bli helt fossilfria i sin egen verksamhet år 2028. Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Men med vad?
Skrivet av Af, 2024-05-27 22:38:58
Vad har man sparat 64 % på? Har nån sett minskad snöröjning, gräsklippning, lastmaskiner eller uppvärmning? I så fall har väl flygplatsen stängt helt.
Anmäl inlägget
Hur stor andel?
Skrivet av Nyfiken, 2024-05-26 16:59:41
Bara 99,97 procent av utsläppen kvar att få bort, med andra ord!
Anmäl inlägget
AAM och Norrland
Skrivet av Mr €, 2024-05-26 15:17:22
Varje by med dagis eller skola i Norrland borde kunna bygga en liten "Vertiport" platta för nödtransporter. Nu är ambulanser långt borta och en AAM flyger i 250km/hr raka vägen och kan plocka upp patienter, givetvis så fort de blir certifierade. Givetvis behövs ett antal större helos åxå som kan flyga i alla väder till större helikoterplattor.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev