Skriv ut  

Flest försenade flyg på 20 år

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 juli 2024
En nyligen släppt rapport från Eurocontrol som sköter ATC över Europa avslöjar att 2023 var ett av de värsta åren för luftrumsrelaterade förseningar under de senaste två decennierna. Rapporten visar att mer än en fjärdedel av flygen inte anlände inom 15 minuter från den planerade tiden, vilket avsevärt har påverkat flygbolag och passagerare över hela Europa.

Siffran för försenade flyg 2023 överträffade 2019, trots lägre flygtrafiknivåer. Summan för alla förseningar blev 18,1 miljoner minuter, motsvarande 301 000 timmar eller 12 569 dagars förseningar.
 
Rapporten pekar på den europeiska flygledningstjänsten (ATM) som en betydande orsak till förseningarna. Man menar att otillräcklig kapacitetsplanering och otillräcklig rekrytering av flygledare har förvärrat problemet. Framtiden ser inte heller lovande ut, rapporten visar att förseningarna troligen inte kommer minska under 2024. Det är särskilt alarmerande eftersom det europeiska luftrummet närmar sig eller överstiger 2019 års trafiknivåer under sommaren 2024.
 
Ourania Georgoutsakou, VD för Airlines for Europe, är mycket kritisk:
–  Medan flygplansnavigeringstekniken har utvecklats avsevärt, tvingas flygbolagen att navigera genom ett föråldrat och överbelastat luftrumssystem. Europa behöver en smidig och effektiv motorväg i luften. När vi närmar oss sommarens högsäsong, uppmanar vi flygtrafiktjänstleverantörer att maximera sina ansträngningar för att tillhandahålla den nödvändiga kapaciteten för att minimera förseningar och säkerställa en smidig reseupplevelse för alla.
 
Flygbolagen efterlyser förbättrad rekrytering och utbildning av flygledare, bättre kapacitetsplanering och mer ambitiösa prestationsmål för att öka effektiviteten och tillförlitligheten i det europeiska luftrummet. Särskilt Ryanair har uttryckt sitt missnöje och kräver en brådskande reform av den europeiska flygkontrollen ATC:
– Trots att inga franska ATC-strejker blev av och flygvolymerna är 5 % lägre än 2019, fortsätter europeiska ATC-tjänster att lida av personalproblem och utrustningsfel, säger Ryanair i ett uttalande.
 
Som exempel nämns den 27 juni då mer än 30 procent av Ryanairs 3 500 flyg drabbades av förseningar, och 16 flygplan missade sina landningstider. Ryanairs Chief Ops Officer, Neal McMahon, betonade att trots stigande ATC-avgifter under de senaste tre åren har servicenivåerna sjunkit.
 
Ryanair uppmanar också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att genomföra brådskande reformer för att förbättra ATC-tjänsterna.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev