Skriv ut  

Inrikesflyget fortsätter minska

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 juli 2024
Utrikestrafiken på de statligt ägda flygplatserna ökade med sex procent i juni jämfört med samma månad 2023. Samtidigt minskade inrikesresandet med 20 procent; på Göteborg Landvetter minskade inrikestrafiken med hela 33 procent jämfört med förra året. Flygresandet i juni ligger totalt sett på jämförbara nivåer med juni 2023 med totalt 3,1 miljoner flygresenärer, vilket är 89 procent av prepandeminivåerna.

Trenden med ett starkt utrikesresande fortsätter tillsammans med att flygbolagen satsar på fler destinationer via Sveriges största flygplatser Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport. Utrikesresandet ökade sammantaget med 6 procent under månaden medan inrikesresandet minskade med 20 procent. På Arlanda ökade utrikesresandet med 11 procent under juni medan utrikestrafiken ökade med 7 procent på Landvetter.
 
– Flygbolagen fortsätter att lägga till mer trafik på våra flygplatser, framför allt till destinationer i andra länder i Europa, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd.
 
I årets sommartrafikprogram lanseras 25 nya linjer, varav 17 är nya linjer via Stockholm Arlanda Airport och 8 är nya linjer via Göteborg Landvetter Airport. Nya chartersatsningar görs från Malmö Airport, Luleå Airport, Umeå Airport samt Åre Östersund Airport. På Arlanda lanserades bland annat Toronto och Montreal med Air Canada, och Pristina, Rhodos och Heraklion med SAS. Från Landvetter börjar även Norwegian flyga till Pristina.
 
Under juni reste drygt 3,1 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Resultatet i juni ligger på samma nivå som resandet under juni i fjol. Utrikesresandet ökade med 6 procent till drygt 2,5 miljoner resenärer medan inrikesresandet minskade med 20 procent till nära 618 000 resenärer. Resandet totalt sett vid Swedavias flygplatser under juni månad ligger på 82 procent av prepandeminivåerna, 2019.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sluta subventionera inrikesflyget
Skrivet av Joakim, 2024-07-05 14:27:43
Det är absurt. Företag och organisationer ställer om sitt resande och gör stora utsläppsminskningar i sina verksamheter. Då svarar regeringen med att pumpa in miljoner för att ÖKA utsläppen igen. Samtidigt fortsätter Swedavia pumpa in pengar i Bromma istället för att agera ekonomiskt och samla flygtrafiken på Arlanda.

Ska vi någonsin ställa om så kan vi inte lägga våra skattepengar på att ge de *kortaste* flygrutterna konstgjord andning.
Anmäl inlägget
inrikesflyget går kraftigt ner ingen förstår varfö
Skrivet av thomas, 2024-07-05 12:03:04
Att inte ett helhetsgrepp tas på inrikesflyget med dess kostsamma skatte finansierade flygplatsstöd, och utdelande av trafik subventioner, i hundramillionklassen, en ordentlig genomlysning av hela branschen med alla verksamma där bör ske.
Skicka ut massenkät till alla företag runt om i landet, allt för att att inte bara pytsa ut hundra tals millioner hit och dit helt utan fakta och analyser.
Anmäl inlägget
I sommar gebonför Swedavia banunderhåll på Bromma.
Skrivet av Kalle flygare, 2024-07-05 11:07:34
Varför slösa pengar på banuderhåll på Bromma istället för att använda välbehövliga pengar för att utveckla Arlanda? Politiker kan ingenting om ekonomi och de vill INTE lära sig läxan efter pandemin med facit i hand att inrikesflyget blir allt mindre. Så ansvarslöst att INTE vilja inse att Bromma inte har någon framtid alls.
Anmäl inlägget
Raset fortsätter
Skrivet av J, 2024-07-04 19:29:34
Ta bort flygskatten till att börja med
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev